Evropa

Tijeri Bode ozbiljan kandidat za francuskog premijera?

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2024

-

14:38

Tijeri Bode ozbiljan kandidat za francuskog premijera?
Tijeri Bode ozbiljan kandidat za francuskog premijera? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ekonomskog, socijalnog i ekološkog saveta Francuske Tijeri Bode ozbiljan je kandidat za francuskog premijera, navodi danas francuski list "Figaro" pozivajući se na neimenovane izvore.

Tijeri Bode je nekada bio učitelj, a zatim predsednik Generalne organizacije za solidarnost u oblasti nacionalnog obrazovanja, precizira "Figaro".

U razgovoru za list "Tribin" ranije ove godine, Bode je izjavio da  koalicija Nacionalno okupljanje "dovodi u opasnost budućnost posredničkih organizacija". 

U Jelisejskoj palati u toku su konsultacije o imenovanju novog premijera.

Pod pritiskom opozicije da što pre imenuje novog premijera, francuski predsednik Emanuel Makron sastao se danas u Jelisejskoj palati sa svojim prethodnicima Fransoa Olandom i Nikolom Sarkozijem, kao i sa bivšim premijerom Bernarom Kaznevom, prenose francuski mediji.

Mesec i po dana nakon vanrednih parlamentarnih izbora i ostavke vlade Gabrijela Atala, Makron još uvek nije imenovao novog premijera.

Levičarke stranke optužile su Makrona za "opstrukciju", pošto je sa liste kandidata isključio kandidatkinju Novog narodnog fronta Lusi Kast.

Ultralevičarska partija Nepokorena Francuska pokrenula je postupak opoziva Makrona.  

Komentari (0)

Evropa