Evropa

Holandija: Tužilaštvo traži 14 godina zatvora za muslimanskog verskog lidera zbog podsticanja na ubistvo Gerta Vildersa

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2024

-

14:15

Holandija: Tužilaštvo traži 14 godina zatvora za muslimanskog verskog lidera zbog podsticanja na ubistvo Gerta Vildersa
Holandija: Tužilaštvo traži 14 godina zatvora za muslimanskog verskog lidera zbog podsticanja na ubistvo Gerta Vildersa - Copyright Tanjug/AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Holandski tužioci zatražili su danas kaznu od 14 godina zatvora za pakistanskog, muslimanskog lidera koji je optužen za podsticanje na ubistvo holandskog poslanika i antiislamistu Gerta Vildersa, lidera stranke koja je pobedila na prošlogodišnjim opštim izborima u Holandiji.

Muhamad Ašraf Asif Džalali nije se pojavio u strogo čuvanoj sudnici blizu Amsterdama na suđenju u kojem se tereti da je zloupotrebio svoju poziciju verskog lidera kako bi pozvao sledbenike da obese ili odrube glavu Vildersu, prenosi AP.

Danas u popodnevnim satima zakazano je suđenje još jednom Pakistancu zbog sličnih optužbi, ali se očekuje da se ni on neće pojaviti u sudnici.

Smatra se da se ni jedan od dvojice optuženih ne nalazi na teritoriji Holandije koja nema sporazum o izručenju sa Pakistanom. Vilders je već 20 godina primoran da živi pod stalnom policijskom zaštitom zbog svojih otvorenih kritika na račun islama.

Komentari (0)

Evropa