Evropa

Papa Franja putuje u Indoneziju, Papuu Novu Gvineju, Istočni Timor i Singapur

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2024

-

10:12

Papa Franja putuje u Indoneziju, Papuu Novu Gvineju, Istočni Timor i Singapur
Papa Franja putuje u Indoneziju, Papuu Novu Gvineju, Istočni Timor i Singapur - Copyright Tanjug AP/Domenico Stinellis

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja posetiće tokom sledeće sedmice četiri ostrvske države jugoistočne Azije, sa ciljem da podstakne globalnu akciju u vezi s klimatskim promena.

Tokom 12 dana, od 2. do 13. septembra, papa će preći skoro 33.000 kilometara kako bi posetio Indoneziju, Papuu Novu Gvineju, Istočni Timor i Singapur, prenosi Rojters.To je do sada najduže putovanje vrhovnog poglavara katoličke crkve, koji za kretanje redovno koristi invalidska kolica zbog bolova u kolenima i leđima.

Papa se snažno zalaže za primenu Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine, a njegovi saradnici kažu da želi da nastavi da upućuje pozive za suočavanje sa opasnostima globalnog zagrevanja, i podrškom najugroženijima, navodi agencija.

U zemljama koje papa planira da poseti, ove opasnosti uključuju porast nivoa mora i sve teže i nepredvidive toplotne talase i tajfune.

Džakarta, glavni grad Indonezije, gde papa započinje putovanje u jugoistočnoj Aziji, suočava se sa katastrofalnim poplavama poslednjih godina i polako tone, što je primoralo vlasti da izgradi novu prestonicu od 32 milijarde dolara na Borneu.

Papa bi trebalo da predvodi više od 40 događaja tokom putovanja, a neki posmatrači kažu da, osim specifičnog cilja svog puta, želi da pokaže da je još uvek sposoban da vodi crkvu koja ima 1,4 milijarde  vernika, uprkos njegovim godinama i periodima lošeg zdravstvenog stanja.

Indonezija, najmnogoljudnija država na svetu sa muslimanskom većinom, ima oko 280 miliona stanovnika, od kojih su samo oko tri odsto katolici. 

Papua Nova Gvineja, sa zvaničnom populacijom od oko 9 miliona, ima oko 2,5 miliona katolika, saopštio je Vatikan. Istočni Timor ima 1,3 miliona stanovnika, od kojih su 96 odsto katolici, dok Singapur broji oko 210.000 katolika među 5,92 miliona ljudi koji tamo žive, navodi Vatikan.
 

Komentari (0)

Evropa