Evropa

Duplo više anksiozne dece u Britaniji nego pre pandemije: "Na svaka tri minuta jedno dete dobije uput za lečenje"

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2024

-

14:31

Duplo više anksiozne dece u Britaniji nego pre pandemije: "Na svaka tri minuta  jedno dete dobije uput za lečenje"
Duplo više anksiozne dece u Britaniji nego pre pandemije: "Na svaka tri minuta jedno dete dobije uput za lečenje" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dvostruko više dece u Engleskoj sada pati od anskioznosti i zbog toga traži pomoć stručnjaka nego pre pandemije kovida, a više od 500 dece dnevno dobija uput za ustanove za mentalno zdravlje, prenosi Gardijan.

Broj novoprimljenih pacijenata mlađih od 17 godina koji pate od anksioznosti u periodu od 2023. do 2024. bio je 204.526, pokazuju zvanični podaci.

Taj broj je u periodu od 2019-20, godinu dana pre pandemije bio 98.953.

Ove alarmantni brojevi znače da sada svaka tri minuta u Engleskoj jedno dete dobije uput za ustanovu za mentalno zdravlje, odnosno njih 4.000 nedeljno.

Lekari kažu da je ovakav porast anskioznosti šokantan i ukazuju da je hitno potrebno pozabaviti se krizom mentalnog zdravlja kod mladih.

Zvaničnici navode da ovoliki broj dece kojima je potrebno lečenje predstavlja pritisak na kapacitete zdravstvenog sistema, pa se zato hiljade dece nađu na listama čekanja koje su "neprihvatljivo duge".

Odlaganje lečenja je dodatni rizik koji nanosi dalju štetu u ključnoj fazi razvoja mladih, ukazuju stručnjaci.

Istraživanje Gardijana je pokazalo da su ovi brojevi samo vrh ledenog brega jer mnoga deca se ne obrate za pomoć ili nisu u stanju da to učine.

Kako navode eksperti, niz je razloga za ovakav porast anksioznosti, a oni, između ostalog, uključuju sve veći pritisak tokom školovanja, posebno kada se radi o ispitima, jak uticaj društvenih mreža i sajber nasilje, rastući pritisak vezan za izgled, sve veću nejednakost, porast siromaštva i krizu standarda.

Stručnjaci strahuju da je pandemija takođe izazvala značajan poremećaj u životima dece, doprinoseći jačanju svih pritisaka kojima su već bila izložena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa