Evropa

Šolc: Vlada radi na dogovoru o pomoći brodogradilištu Mejer Verft

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2024

-

15:56

Šolc: Vlada radi na dogovoru o pomoći brodogradilištu Mejer Verft
Olaf Šolc - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada radi na dogovoru da obezbedi budućnost Mejer Verfta, brodogradilišta starog 229 godina i jednog od najvećih svetskih proizvođača kruzera, rekao je danas kancelar Olaf Šolc radnicima tokom posete lokaciji.

"Svi želimo da obezbedimo postojanje brodogradilišta, a sa njim i sve što od njega zavisi", rekao je Šolc na sastanku radničkog saveta.

On je dodao da njegova vlada sa bankama i vlasnicima kompanije radi na rešenju.

Izvori upoznati sa razgovorima rekli su Reutersu da vlada planira da privremeno preuzme većinski udeo brodogradilišta.

Šolc je rekao da ako vlada uzme udeo u Mejer Verftu, to neće biti zauvek, dodajući da vlada "nije brodograditelj", već da je zainteresovana za uspešnu budućnost u privatnim rukama.

U saopštenju vlasnika se navodi da se radi na reorganizaciji kompanije, ali se nije rečeno na koji način bi država mogla da pomogne.

"Rešenje koje je sada pronađeno nije lako za porodicu, ali smo uvek govorili da interesi kompanije imaju prednost nad interesima (naše) porodice", rekao je izvršni direktor Bernard Mejer.

Kompanija navodi da je poslednjih meseci rezervisala porudžbine u vrednosti od 11 milijardi evra, uključujući i za američku kompaniju Dizni.

Mejer Verft, čiji kupci plaćaju većinu svojih luksuznih brodova samo po isporuci, ima finansijski nedostatak od skoro 2,8 milijardi evra zbog odloženih efekata manjka potražnje tokom pandemije.

Savezna i državna vlada u Donjoj Saksoniji žele da doprinesu 400 miliona evra kapitala, obezbede bankarske kredite garancijama i privremeno preuzmu najmanje 80 odsto brodogradilišta, rekli su izvori.

Deo ugovora uključuje pravo preče kupovine za porodicu Mejer u slučaju povlačenja države iz uprave u narednim godinama, dodaju oni.

Šolc nije komentarisao detalje plana, ali je rekao da će za svako rešenje biti potrebna odobrenja parlamenta i Evropske komisije.

On je opisao Mejera Verft kao ''industrijski krunski dragulj“ za Nemačku i pohvalio brodove kompanije kao ''male gradove“ koji zahtevaju niz složenih veština za izgradnju.

Nemačko ministarstvo ekonomije saopštilo je u julu da razmatra načine da podrži kompaniju, koja planira da otpusti 340 radnika u narednim godinama, ostavljajući radnu snagu od najmanje 3.100.

Komentari (0)

Evropa