Evropa

Maja Sandu zvanično najavila učešće na narednim predsedničkim izborima u Moldaviji

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2024

-

13:40

Maja Sandu zvanično najavila učešće na narednim predsedničkim izborima u Moldaviji
Maja Sandu - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Aktuelna predsednica Moldavije Maja Sandu danas je zvanično objavila da će se kandidovati na narednim predsedničkim izborima.

Ona je rekla da joj je podrška stranke "Akcija i solidarnost" (PAS) velika čast i da će ove godine biti doneta "najvažnija odluka za državu od proglašenja nezavisnosti".

"Na referendumu ćemo odrediti naš spoljni kurs. Sigurna sam da će naš narod izabrati mir i slobodu, a 2024. biraćemo i predsednika. Moj program je jasan: najbolji uslovi za život i međusobno razumevanje. Moldavija smo mi, a zemlja će se kretati tamo gde je mi usmerimo", rekla je Sandu,  prenosi moldavski portal "Newsmaker".

Ona će se kandidovati ispred stranke "Akcija i solidarnost" (PAS), koja je danas najavila stvaranje inicijalne grupe za podršku predsedničkom kandidatu, koju sada mora da registruje Centralna izborna komisija (CIK).

Nakon toga biće potrebno prikupiti najmanje 15.000, a ne više od 25.000 potpisa u najmanje polovini administrativno-teritorijalnih jedinica.

Tek nakon toga, CIK će moći i zvanično da registruje Sandu kao kandidata za predsedničke izbore.

U Moldaviji je 1. avgusta počeo predizborni period pred predsedničke izbore i referendum o evropskim integracijama koji su zakazani za 20. oktobar. Izborna kampanja počeće 20. septembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa