Evropa

Putin posetio memorijalni kompleks Grad anđela: Vinovnici masakra u Beslanu pre 20 godina imali pomoć iz inostranstva

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2024

-

17:19

Putin posetio memorijalni kompleks Grad anđela: Vinovnici masakra u Beslanu pre 20 godina imali pomoć iz inostranstva
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da su počinioci terorističkog napada u ruskom gradu Beslan 2004. godine dobili pomoć i podršku iz inostranstva.

On je to rekao na sastanku sa majkama dece koja su nastradala u opsadi škole u Beslanu pre 20 godina, prenosi TASS.

Putin je posetio memorijalni kompleks Grad anđela, gde je sahranjeno 266 od 334 poginulih u terorističkom napadu na školu br. 1 u Beslanu 2004. godine.

On je položio cveće na "Drvo tuge" – spomenik poginulim taocima, kao i na spomenik vojnicima specijalnih jedinica "Alfa" i "Vimpel" koji su poginuli tokom napada na školsku fiskulturnu salu, u kojoj su militanti držali taoce tri dana.

''Znamo dobro da su oni iz inostranstva pokušali ne samo da opravdaju ovaj strašni zločin, već su teroristima pružili svaku vrstu pomoći: moralnu, političku, informativnu i finansijsku'', ocenio je Putin.

Tanjug/AP

 

Rusija će ostvariti svoje ciljeve u borbi protiv neonacista u Donbasu, Novorusiji i Kurskoj oblasti, kao što je ostvarila ciljeve u borbi protiv terorista, a zločinci će biti kažnjeni, izjavio je Putin.

"Što se tiče protivnika, naših neprijatelja, koje sam pomenuo, oni nastavljaju ovaj posao u pokušaju da uzdrmaju našu zemlju. I kao što smo se mi borili protiv terorista, danas se moramo boriti protiv onih koji čine zločine u  Kurskoj oblasti, Donbasu, Novorusiji. Kao što smo postigli svoje ciljeve u borbi protiv terorizma, mi ćemo te ciljeve ostvariti i u borbi protiv neonacizma i, naravno, kaznićemo zločince", poručio je ruski lider, prenosi RIA Novosti.

Tanjug/AP

 

Opsada škole u ​​Beslanu je bio islamski teroristički napad koji je počeo 1. septembra 2004. i trajao je tri dana.

Tom prilikom, teroristi su kao taoce uzeli više od 1.100 ljudi, uključujući 777 dece.

U terorističkom napadu islamističke grupe Rijad al-Salihin, povezane sa čečenskim separatističkim pokretom, ubijene su 334 osobe, od kojih 186 dece, kao i 31 napadač.

Ovaj napad smatra se najsmrtonosnijom školskom pucnjavom u istoriji.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa