Evropa

Eksplodirala raketa prilikom testiranja pred lansiranje u Britaniji, nema povređenih

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2024

-

10:25

Eksplodirala raketa prilikom testiranja pred lansiranje u Britaniji, nema povređenih
Tanjug/AP/Eric Gay - Copyright Tanjug/AP/Eric Gay

veličina teksta

Aa Aa

Raketa nemačke kompanije Rocket Factory Augsburg (RFA) je eksplodirala prilikom testiranja u pripremi za lansiranje na kosmodromu u Šetlandu, na severnom britanskom ostrvu Unst.

RFA je saopštila da će se operacije uskoro vratiti u normalu, kao i da je situacija pod kontrolom, dok u incidentu nije bilo povređenih, prenosi Gardijan.

Iz kompanije je dodato da sarađuju sa kosmodromom i vlastima na pronalasku uzroka eksplozije.

''Bili smo svesni većih rizika vezanih za ovaj pristup. Naš cilj je da se što pre vratimo redovnom poslovanju", saopštila je RFA.

Ovaj incident dogodio se tri meseca nakon što je na ovoj lokaciji obavljen prvi uspešan raketni test, a tom prilikom RFA je naložila da se motori pale osam sekundi pre lansiranja.

Unst je nalazi na samom severu Britanije i ta lokacija podrazumeva da rakete koje se lansiraju odatle ne prelaze preko naseljenih mesta i nemaju ograničenje težine tereta.

Krajem prošle godine, britanska Uprava za civilno vazduhoplovstvo (CAA) dala je odobrenje za poletanja prvih raketa u svemir sa ostrva Unst.

To će omogućiti lansiranje do 30 satelita i drugog tereta u komercijalno vredne polarne orbite sinhrone prema Suncu, što će biti korisno satelitskim operaterima za komunikacije i za posmatranje Zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa