Evropa

Zbog pravila grada komšije u čuvenom Portofinu u sukobu: Čak i policija prati ko je klimu postavio ilegalno

Komentari

Autor: Euronews

18/08/2024

-

12:28

Zbog pravila grada komšije u čuvenom Portofinu u sukobu: Čak i policija prati ko je klimu postavio ilegalno
Zbog pravila grada komšije u čuvenom Portofinu u sukobu: Čak i policija prati ko je klimu postavio ilegalno - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U živopisnom ribarskom naselju na italijanskoj rivijeri došlo je do svađe oko klima uređaja. Čuveni Portofino je ove nedelje bio pogođen visokim temperaturama od 33 stepena, što je primoralo njegovu malu zajednicu od oko 400 ljudi da potraži pomoć. Ipak, njegov status regionalnog nacionalnog parka donosi ograničenja: stanovnici moraju da dobiju dozvolu za postavljanje klima uređaja u svoje domove, a one moraju biti postavljene diskretno kako bi se izbeglo narušavanje pastelno savršene slike grada.

Portofino je u aprilu proglašen najbogatijom opštinom Italije od strane Ministarstva ekonomije i finansija. Njegova lepa obala je privlačila poznate ličnosti kroz vekove, od Vinstona Čerčila do princeze Dajane i nedavno Madone.

Ali grad se trenutno suočava sa problemima jer stanovnici navodno cinkare jedni druge zbog ilegalnih klima uređaja, a policija patrolira ulicama, piše Euronews.

Sve više "ilegalnih" klima

Od početka godine do maja, u Portofinu su prijavljena 22 slučaja nelegalnih klima uređaja, piše italijanski dnevni list La Stampa. 

Kada su u julu obavljene nove inspekcije, otkriveno je još 11 prekršaja - pre svega u tri ulice u blizini glavnog trga La Pjaceta. Činilo se da je skoro polovina ovih jedinica sveže instalirana pred toplotnim talasom ovog leta.

profimedia

 

Komšije koje se ljute, iznervirane zvukom ili izgledom ovih spoljašnjih klima-uređaja - ili čak uzvraćajući na prijave koje su podnete protiv njih - navodno su poslale anonimne mejlove policiji sa priloženim fotografijama, piše italijanski list Korijere dela sera.

Njih je pratila policija, koja od prekršilaca traži da uklone nelegalne jedinice - od kojih su neke ofarbane u pokušaju da se stope sa zgradama - ili će se suočiti sa ogromnim kaznama do 50.000 evra.

Da li policija koristi dronove za traženje ilegalnih klima uređaja?

Jedinice postavljene na krovove teže je pronaći, ali su u nekim slučajevima identifikovane po zvuku. Lokalni izveštaji tvrde da su dronovi takođe korišćeni za njihovo traženje, iako je gradonačelnik Portofina Mateo Viakava to demantovao u intervjuu za britanski list Gardijan.

"Mi samo želimo da osiguramo da se ograničenja poštuju i da se lepota Portofina zadrži. Treba ih staviti na mesta koja nisu vidljiva. Polako, polako, sve to dovodimo u red", rekao je on.

Sa ekskluzivim prodavnicama i restoranima, kao i lukom oivičenom superjahtama, Portofino je igralište za globalni džet-set. U junu je pristup prelepom zalivu sela bio blokiran raskošnim proslavama pred venčanje, vrednim 139 miliona evra, za Ananta Ambanija, najstarijeg sina najbogatijeg čoveka Indije, zajedno sa nastupom Andree Bočelija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa