Evropa

Danska kompanije traži hitno odobrenje za vakcinu protiv majmunskih boginja: Primala bi je deca od 12 do 17 godina

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2024

-

12:20

Danska kompanije traži hitno odobrenje za vakcinu protiv majmunskih boginja: Primala bi je deca od 12 do 17 godina
Danska kompanije traži hitno odobrenje za vakcinu protiv majmunskih boginja: Primala bi je deca od 12 do 17 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danska biotehnološka kompanija "Bavarian Nordic" saopštila je danas da je dostavila podatke regulatornom telu EU za lekove radi odobrenja upotrebe vakcine te kompanije protiv majmunskih i malih boginja za adolescente uzrasta od 12 do 17 godina.

Generalni direktor kompanije "Bavarian Nordic" Paul Čaplin naveo je u saopštenju da su deca i adolescenti najviše pogođeni majmunskim boginjama u aktuelnoj epidemiji u Africi, ističući da je zbog toga hitno potrebno da se odobri korišćenje vakcine i za tinejdžere, prenosi Reuters.

Kompanija navodi da bi nakon odobrenja Agencije EU za lekove dozvola za upotrebu vakcine mogla da obuhvati i adolescente tokom četvrtog kvartala ove godine.

Ističe se da se kompanija takođe priprema za sprovođenje kliničkog ispitivanja za procenu bezbednosti korišćenja vakcine protiv majmunskih boginja za decu uzrasta od dve do 12 godina.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu vanrednu situaciju u vezi sa pojavom majmunskih boginja, navodeći da su deca i adolescenti posebno osetljivi na tu bolest.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa