Evropa

Na pomolu kraj štrajka medicinara u Velikoj Britaniji koji je trajao 15 meseci: Stigao predlog vlade o povećanju plata

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2024

-

21:52

Na pomolu kraj štrajka medicinara u Velikoj Britaniji koji je trajao 15 meseci: Stigao predlog vlade o povećanju plata
Tanjug/AP/Ben Stansall - Copyright Tanjug/AP/Ben Stansall

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Velike Britanije postigla je sporazum sa Britanskim medicinskim udruženjem kako bi se okončao petnaestomesečni štrajk u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS).

Sporazum uključuje povećanje plata u proseku od 4,1 odsto za 2023-4. uz postojeće povećanje od čak 10 odsto za tu poresku godinu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, prenosi Blumberg. Doktori će dobiti dodatno povećanje plata od 6 odsto plus 1.000 funti za 2024-5. godinu.

Britansko medicinsko udruženje preporučilo je ovaj predlog svojim članovima, koji sada moraju da glasaju da li da ga prihvate.

"Ovo su bili teški pregovori, ali smo ubrzano radili na tome da dođemo do fer ponude. To takođe predstavlja priliku da zaista resetujemo odnose kako bismo mogli da počnemo da radimo zajedno na smanjivanju lista čekanja i popravljanju NHS-a", istakao je ministar zdravlja u saopštenju.

Kao posledica štrajkova, samo u julu, lekari su odložili 61.989 pregleda, procedura i operacija, a 23.001 zaposleni je odsustvovao sa posla. Propadanje zdravstvenog sistema usled štrajkova bio je jedan od razloga nezadovoljstva Britanaca bivšim premijerom Rišijem Sunakom, koji nije uspeo da pronađe kompromis sa lekarima koji protestuju.

Prošle nedelje je saopšteno da je oko 700 hiljada lekarskih pregleda otkazano u Velikoj Britaniji u poslednjih osam meseci zbog brojnih medicinskih štrajkova. Samo u julu, oko 102.000 pacijenata, uključujući i ljude u bolnicama, nisu dobili medicinsku pomoć tokom petodnevnog štrajka lekara stažista koji je završen 18. jula. U aprilu je objavljeno da je stopa smrtnosti u Velikoj Britaniji značajno porasla zbog štrajka mlađih doktora.

Komentari (0)

Evropa