Evropa

Portugal ćutke ukinuo zabranu izdavanja zlatnih viza Rusima i Belorusima

Komentari

Autor: Shengen.News

23/07/2024

-

21:46

Portugal ćutke ukinuo zabranu izdavanja zlatnih viza Rusima i Belorusima
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uprko tome što je podvrgnut listi sankcija EU, Program izdavanja zlatnih viza Portugala otvorio je svoja vrata kandidatima iz Rusije i Belorusije.

Izveštaji lokalnih medija tvrde da je povratak procedure prošao bez javnog oglašavanja vlasti o istom, prenosi ShengenNews.

Međutim, Madela Monteiro iz lisabonskog Liberti Legala, advokatske kancelarije specijalizovane za pitanja međunarodnih investitora i državljanstva, rekla je za "Imi Daily" da Rusima i Belorusima nikada zakonski nije ni bio zabranjen pristup programu.

Monteiro je rekla da je priča počela kada je ministar unutrašnjih poslova Augusto Santos Silva objavio da su zlatne vize suspendovane za Ruse i Beloruse. Ali, ona tvrdi da poslanici u Portugalu nikada nisu doneli zakon kojim bi zvanično suspendovali te državljane iz ove šeme.

"Ono što smo videli jeste da su prijave Rusa jednostavno ostavljene po strani", rekla je Monteiro.

To znači da prijave Rusa i Belorusa nisu ni odbijane, ni odobravane, već jednostavno nisu obrađivane.

Monteiro, koja se smatra najboljom advokaticom za migrantska pitanja u Portugalu, takođe je otkrila da ju je nezvanična zabrana vlade Portugala navela da podnese sudske pozive za zaštitu prava, sloboda i garancija krajem 2022.

Prema njenim rečima, reč je o posebnom sudskom postupku koji je pokrenula protiv vlasti na osnovu činjenice da je neformalna suspenzija kršenje osnovnih ustavnih prava, kao što su pravo na ljudsko dostojanstvo, pravo na pravnu sigurnost i pravo na odbranu od diskriminacije, između ostalih.

U odgovoru koji je dobila tokom tog sudskog postupka, portugalska imigraciona vlast (SEF) je spomenula preporuku Evropske komisije kojom se poziva na suspenziju Rusa i Belorusa kao deo liste sankcija EU.

Unsplash

 

Međutim, ona je naglasila da je Agencija za migracije i integraciju azila (AIMA) u tim odgovorima navela da su prema "superiornoj orijentaciji" odlučili da suspenduju prijave svih državljana Rusije i Belorusije, bez obzira na to da li su sankcionisani ili ne.

Ona je naglasila da su sudije pozvale SEF/AIMA da definišu šta znači superiorna orijentacija, ali da u tom pogledu nije dobijen nikakav odgovor.

Iako je suspenzija sada ukinuta do sada nije bilo zvaničnog saopštenja.

"U AIMA-i nije bilo internog saopštenja u vezi sa ovim pitanjem. Bez obzira na to, brzo sam uvidela da je nekoliko procesa koji su godinama bili na čekanju, odjednom pokrenuto", rekla je Monteiro.

Ona je pomenula slučaj klijenta koji je čekao više od šest meseci na izdavanje boravišne dozvole. Konačno, njegov proces je poslat u Casa de Moeda, entitet odgovoran za odobravanje dozvola.

profimedia

 

Portugalski program zlatne vize omogućava stranim investitorima da steknu boravak na ovoj teritoriji u zamenu za finansijske doprinose.

Međutim, zbog ruske invazije na Ukrajinu, lokalni mediji su izvestili da je portugalska granična i imigraciona služba SEF, obustavila ispitivanje prijava Rusa zainteresovanih za ovaj program.

Drugi lokalni mediji pak, navode da će se zabrana odnositi samo na Ruse koji su na listi međunarodnih sankcija, a ne na sve ruske državljane.

 

Komentari (0)

Evropa