Evropa

Pelegrini: Slovačka se neće pridružiti bojkotu predsedavanja Mađarske EU

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2024

-

18:56

Pelegrini: Slovačka se neće pridružiti bojkotu predsedavanja Mađarske EU
Peter Pelegrini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Slovačke Peter Pelegrini izjavio je danas da se Slovačka neće pridružiti briselskom bojkotu mađarskog predsedavanja Evropskom unijom.

Tokom prve zvanične posete Budimpešti otkako je stupio na dužnost predsednika, Pelegrini je rekao da nije "neophodno da se ljudi kažnjavaju samo zbog toga što pokušavaju da postignu dijalog" i da Slovačka Republika to sigurno neće uraditi, prenosi TASR.

Tanjug/AP/Noemi Bruzak/MTI

 

Pelegrini je to rekao povodom najave Evropske komisije da neće poslati svoje komesare, već nižerangirane predstavnike, na neformalne sastanke u Mađarskoj kao odgovor na mirovnu inicijativu za Ukrajinu mađarskog premijera Viktora Orbana u okviru koje je posetio Moskvu i Peking, prenosi slovačka agencija.

Pelegrini je, posle sastanka s mađarskim predsednikom Tamašom Šuljokom, izjavio da će predstavnici slovačke vlade učestvovati u svim aktivnostima mađarskog predsedavanja EU, na svim nivoima.

Tanjug/AP/Noemi Bruzak/MTI

 

Mađarski premijer Viktor Orban je uputio liderima članica Evropske unije predloge o načinima rešavanja ukrajinskog sukoba na osnovu ishoda njegove mirovne misije, tokom koje je od 2. jula do 11. jula posetio Ukrajinu, Rusiju, Kinu i SAD, izjavio je politički savetnik mađarskog premijera Balaš Orban.

I Mađarska i Slovačka se zalažu za prekid vatre i diplomatiju kao put ka miru u Ukrajini, umesto slanja vojne pomoći, napominje BBC.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa