Evropa

Euronews: Nekoliko članica izrazilo protest zbog bojkota mađarskog predsedavanja EU

Komentari

Autor: Euronews

17/07/2024

-

22:02

Euronews: Nekoliko članica izrazilo protest zbog bojkota mađarskog predsedavanja EU
Euronews: Nekoliko članica izrazilo protest zbog bojkota mađarskog predsedavanja EU - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Saopštenje Evropske komisije od ponedeljka nije naišlo na dobar prijem u nekim prestonicama EU, navode dva diplomatska izvora sa kojima je razgovarao Euronews.

Nekoliko zemalja EU žalilo se na odluku Evropske komisije da bojkotuje mađarsko predsedavanje, najavljeno nekoliko dana uoči ključnog glasanja za ponovno imenovanje Ursule fon der Lajen za predsednika Komisije, izjavila su dva diplomatska izvora za Euronews.

Izvršna vlast EU saopštila je u ponedeljak da neće slati svoje komesare na neformalne sastanke Saveta i da je otkazala put u Budimpeštu, rutinsku posetu koju Komisija obavlja na početku svakog novog predsedavanja Savetom EU.

Odluka je doneta nakon što je mađarski premijer Viktor Orban otišao u Moskvu i Peking na samoproglašenu "mirovnu misjiu" koja je ostavila nejasnoće o tome da li on predstavlja svoju zemlju ili EU.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, diplomatski izvor je rekao za Euronews da je u razmeni stavova visokih diplomata EU, izvršna odluka EU opisana kao "politički pokušaj" da se udovolji poslanicima Evropskog parlamenta koji bi mogao negativno da utiče na rad Saveta.

"To je izborni potez koji na kraju može koristiti i samom Orbanu", rekao je izvor.

Fon der Lajen se kandiduje za drugi petogodišnji mandat na čelu Komisije i u četvrtak će se suočiti sa glasanjem u Evropskom parlamentu. Da bi obezbedila potrebnu većinu od 361 glasa, ona se poslednjih nedelja sastajala sa političkim grupama, ali je ishod tajnog glasanja i dalje neizvestan.

Komisija je svoju odluku okarakterisala kao "simboličan gest" radije nego bojkot, kako će je na neformalnim skupovima predstavljati državni službenici, što je i ranije činjeno.

Ipak, ovaj potez smatra potezom bez presedana koji bi mogao poremetiti buduće političke odnose između država članica i Komisije.

Drugi diplomatski izvor je rekao da je većina zemalja članica izrazila svoje razočarenje tokom prošlonedeljnog sastanka, nakon što ih je Komisija obavestila o svom planu, ističući da izvršna vlast EU treba da ostane "nepristrasna".

Upitan o reakciji nekih prestonica EU, portparol Komisije je međutim rekao da su "države članice izrazile svoje stavove koji u većini slučajeva ostaju u skladu sa odlukom Komisije".

Euronews je kontaktirao mađarsko predsedništvo, ali je ono odbilo da komentariše ovo pitanje.

Komentari (0)

Evropa