Evropa

uživo Samit Evropske političke zajednice, Vučić u Londonu: "Odlična prilika da se razgovara o strateškim pitanjima"

Komentari
Samit Evropske političke zajednice, Vučić u Londonu: "Odlična prilika da se razgovara o strateškim pitanjima"
Samit Evropske političke zajednice, Vučić u Londonu: "Odlična prilika da se razgovara o strateškim pitanjima" - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Nakon Praga, Kišinjeva i Grenade, 45 lidera koje okuplja Evropska politička zajednica ponovo će sesti za isti sto. Ovoga puta to će se dogoditi u Londonu, gde danas počinje još jedan samit kom će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Osim što će ovaj samit biti još jedna prilika da se čuju reči podrške Evropske unije Ukrajini, jer će njemu prisustvovati i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, i toga da zemlje Zapadnog Balkana još jednom vide svoje perspektive za članstvo, značajna je činjenica i što se skup održava baš u Velikoj Britaniji i to u jeku političkih promena u zemlji, pa se na ovaj samit gleda i kao na svojevrsnu prekretnicu u odnosima Brisela i Londona.

Kako piše Guardian, kao domaćin, Starmer će se obratiti na otvaranju plenarne sednice, koja će se održati u jednoj od sala Blenhaim palate, rodnog mesta Vinstona Čerčila. Očekuje se da će naglasiti posvećenost Velike Britanije Ukrajini i Zelenskom i da resetuje odnose zemlje sa EU nakon Bregzita.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

Samit Evropske političke zajednice možete pratiti uživo u našem blogu: 

15.40 Frederiksen traži više oružja za Ukrajinu, Starmer o pretnji Rusije Evropi

Britanski premijer Kir Starmer rekao je danas, na samitu Evropske političke zajednice u palati Blenim kod Londona, da pretnja Rusije "seže do Evrope", istakavši da je vreme da Evropa zaštiti svoje granice dok je danska premijerka Mete Frederiksen pozvala na hitno slanje dodatnog naoružanja Ukrajini kako bi se ta država odbranila. Vreme je za celu Evropu da učini više i bude zajedno u "odbrani evropskih granica", rekao je Starmer, prenosi BBC.

profimedia

 

"Pretnja od Rusije seže do Evrope", rekao je Starmer u uvodnom govoru kao domaćin samita.

On je kazao da su "mnogi videli napade na našu demokratiju" uključujući "vojne avione koji ulaze u naš vazdušni prostor i brodove koji patroliraju našom obalom". BBC ocenjuje da je danska premijerka imala oštro obraćanje na početku samita, tokom kojeg je pozvala na slanje još oružja i municije Ukrajini.

Govoreći o ruskoj aneksiji Krima 2014, Frederiksen je rekla da "Rusiji nije trebalo verovati tada i Rusiji ne treba verovati sada".

"Nije dovoljno da učinimo ono što je najbolje. Nekada treba da uradimo ono što je potrebno", rekla je danska premijerka podsećajući na reči Vinstona Čerčila.

Ona smatra da je Moskva, kako navodi BBC, samo jedan korak od ostvarenja svojih imperijalističkih snova i ambicija.

14.35 Na početku samita EPZ, Starmer rekao da želi da obnovi odnose Britanije i EU

Samit Evropske političke zajednice počeo je danas u Londonu uz učešće 47 evropskih zemalja, a u uvodnom obraćanju britanski premijer Kir Starmer želi da obnovi odnose svoje zemlje s Evropskom unijom i uspostavi uzajamno poverenje. Starmer je, obraćajući se liderima iz cele Evrope na početku sastanka, rekao da je vreme da se Evropa ujedini u odbrani svojih granica, prenosi BBC. Takođe je kazao da će Velika Britanija biti "prijatelj i partner" Evrope i da će se fokusirati na zajedničke vrednosti, a ne na razlike. Starmer je pozdravio napore ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na "očuvanju evropskih vrednosti", ističući da će imati podršku "koliko god bude trebalo".

"Potpisaćemo međuvladini sporazum o podršci ukrajinskom odbrambenom i industrijskom kompleksu. Razgovaraćemo o budućoj odbrambenoj saradnji i proširivanju naših odbrambenih kapaciteta", objavio je Zelenski na svom X nalogu.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

13.44 Vučić: Samit EPZ predstavlja odličnu priliku da se razgovara o strateškim pitanjima

Predsednik Srbije Aleksandr Vučić rekao je danas da Samit Evropske političke zajednice u Londonu predstavlja odličnu priliku da se sa evropskim liderima razgovara o strateškim pitanjima, unapređenju bilateralnih i multilateralnih odnosa u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti evropskog kontinenta, a fokus će biti i na oblastima energetike i migracija.

Vučić je napisao na svom instagram nalogu buducnostsrbijeav, da je važno da pokušamo da sačuvamo mir i stabilnost, a Srbija će nastaviti da se svojom ozbiljnom i odgovornom politkom za to zalaže u celom regionu.

11.40 Zelenski stigao u Veliku Britaniju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski stigao je danas u Veliku Britaniju kako bi učestvovao na sastanku Evropske političke zajednice, preneli su britanski mediji.

"Potpisaćemo međuvladini sporazum o podršci ukrajinskom odbrambenom i industrijskom kompleksu. Razgovaraćemo o budućoj odbrambenoj saradnji i proširivanju naših odbrambenih kapaciteta", objavio je Zelenski na svom X nalogu.

10.46 Vučić sa Starmerom: Važno da Evropa bude ujedinjena u želji za mirom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se danas uoči početka Samita Evropske političke zajednice (EPZ) sa premijerom Ujedinjenog kraljevstva Kirom Starmerom kome je zahvalio na organizaciji ovog važnog skupa.

"Zahvalio sam našem domaćinu Kiru Starmeru na organizaciji ovog važnog Samita. U vremenu velikih turbulencija i nesigurnosti, važno je da Evropa bude ujedinjena u iskrenoj želji za mirom, napretkom i očuvanjem zajedničkih vrednosti", poručio je predsednik Srbije na instagram profilu @buducnostsrbijeav. Dodao je da je samo na taj način moguće osigurati bolju budućnost za sve narode. 

09.55 Vučić stigao na Samit 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u palatu Blenim u Vudstoku, nadomak Londona, gde se danas održava četvrti po redu Samit Evropske političke zajednice. Njega je dočekao domaćin samita premijer Velike Britanije i Severne Irske Kir Starmer, a ovo će biti najveći skup evropskih lidera u poslednjih nekoliko godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, dolazećina samit Evropske političke zajednice u Londonu da je sve o čemu će se govoriti važno za Srbiju.  

“Da vidimo ša je to za nas od presudnog zanačaja, pre svega da sačuvamo mir i da vidimo kako da uvećamo ekonomiju. To je od ključnog značaja”, rekao je Vučić.  

Kaže da njegova očekivanja o svemu drugom nisu prevelika i da da se nada da će uspeti bar da kaže da je potrebno više racionalnog pristupa i da je važan mir.  

“Mnogi to ne vide i misle da je potrebno da rat traje do potpunog poraza nekog drugog. To nanosi štetu svima u Evropi”, rekao je Vučić. 

Dodao je da će to biti pozicija Srbije – mir i ekonomski napredak, i da će u skladu sa tim da se ponaša. 

Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

 

Šta je Evropska politička zajednica?

Podsetimo, Evropska politička zajednica je osmišljena kako bi se ojačale veze između lidera EU i zemalja van Unije, a ovo je četvrti njen samit. Ideja je potekla od francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je nastojao da stvori širi krug evropskih saveznika u različitim sferama. Osim Velike Britanije, pozvani su i Norveška, Island, Gruzija, zemlje Zapadnog Balkana, kao i Turska, mada turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nije prisustvovao prethodnim sastancima. 

Ovog puta, samitu neće prisustvovati ni predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, piše Politico. Ona će ostati u Strazburu, gde je u toku sednica Evropskog parlamenta na kojoj se bira novo evropsko rukovodstvo, a danas bi zapravo trebalo da se glasa o njenom drugom mandatu.

Prvi put će, međutim, samitu prisustvovati i predstavnici NATO, OEBS i Saveta Evrope.

Šta se može očekivati od samita?

Nekadašnja ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović istakla je da je forum zasnovan na ideji francuskog predsednika Emanuela Makrona do sada pokazao promenljiv učinak.

"Posle uspešnog inicijalnog samita u Pragu, održana su dva samita bez značajnijih rezultata", ocenila je Joksimović i istakla da je to bilo posebno uočljivo na samitu u Španiji.

Ona je dodala da je u Španiji bio prisutan manji broj lidera i da je čak i sama zaključna konferencija za štampu izostala.

profimedia

 

Na pitanje šta se može očekivati od četvrtog samita i kakve rezultate može postići, Joksimović naglašava da treba biti oprezan u davanju ocena o krajnjim dometima i očekivanjima, jer ni ovog puta nije predviđena zaključna konferencija za štampu na kojoj bi bili prezentovani rezultati.

"Ali činjenica je da se lideri okupljaju posle nekoliko važnih izbora u EU i državama članicama, iz kojih su lideri i vlade dve ključne zemlje EU, Nemačke i Francuske, izašli značajno oslabljeni. Biće to važan signal postojanja svesti o potrebi zajedničkog delovanja Evrope, koje se može ojačati u izazovnim vremenima", ocenila je Joksimović za Tanjug.

Ona je istakla da postoji mnogo tema koje opterećuju evropski kontinent, a koje zahtevaju stalnu i intenzivnu debatu.

"Da li će relativno neformalni forum, bez čvrstih struktura, sekretarijata i konkretnije forme, sa velikim brojem aktera, uspeti da postigne saglasnost oko konkretnih pitanja, ostaje nejasno", rekla je Joksimović.

A šta da očekuje Srbija? 

Joksimović kaže da je veoma značajno što će na četvrtom samitu Evropske političke zajednice u Londonu Srbija biti predstavljena na najvišem nivou i što će moći da pruži aktivan doprinos zajedničkom radu na evropskoj budućnosti.

profimedia

 

"Kao zemlja kandidat za članstvo u EU značajno je dati aktivan doprinos zajedničkom radu na evropskoj budućnosti i bezbednosti. Biće to prilika za veliki broj susreta predsednika Vučića sa evropskim liderima na marginama samita, kao i šansa za bliže upoznavanje sa britanskim premijerom i novoformiranom vladom", rekla je Joksimović.

Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, učesnici samita razgovaraće o unapređenju bilateralnih i multilateralnih odnosa u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti, kao i o energetici i migracijama na evropskom kontinentu.

Tokom samita, Vučić će učestvovaće na okruglom stolu na temu "Odbrana i obezbeđivanje demokratije", a planiran je i niz bilateralnih susreta sa evropskim zvaničnicima, među kojima su predsednik Republike Francuske Emanuel Makron i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Dik Šof. 

Kako je za RTS rekao Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike, odnos prema Srbiji, tokom rata u Ukrajini, ostaje isti. Očekuje se da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije.

"Učešćem u političkoj zajednici Srbija može da pokaže da je spremna da učestvuje u ključnim političkim diskusijama u EU, odnosno na forumu, čiji je glavni cilj da pronađe rešenje za rat u Ukrajini, ali i da adresira druge probleme, kao što su pitanje energetike i migracije. Ukratko, ovo nije zamena za proširenje i dobro je što Srbija u njoj učestvuje", ističe Subotić.

Palata Blenhaim, gde se održava samit, nalazi se u Vudstoku (Oksfordšir) i u njoj je 30. novembra 1874. rođen Vinston Čerčil.

Palata je kao izuzetno delo barokne arhitekture pod zaštitom Uneska, a prvobitno je sagrađena kao poklon kraljice Ane Džonu Čerčilu, prvom vojvodi od Marlboroa, u znak zahvalnosti za njegovu pobedu u bici kod Blenhajma 13. avgusta 1704.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa