Evropa

Ministar finansija Mađarske: Plaćamo visoku cenu za zaštitu unutrašnjih granica Evropske unije

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2024

-

13:48

Ministar finansija Mađarske: Plaćamo visoku cenu za zaštitu unutrašnjih granica Evropske unije
Ministar finansija Mađarske: Plaćamo visoku cenu za zaštitu unutrašnjih granica Evropske unije - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska je članica EU koja plaća visoku cenu da bi se eliminisala potreba za zaštitom granica unutar bloka, izjavio je danas mađarski ministar finansija Mihalj Varga.

U intervjuu za mađarski portal Index Varga je rekao da je krajem prošle godine kao ministar zadužen za centralni budžet kontaktirao komesara EU za budžet i administraciju Johanesa Hana tražeći veća izdvajanja EU za zaštitu mađarske granice i potvrdio je da je od komesara dobio "pozitivnu reakciju", prenosi MTI.

"Komesar je prihvatio moj poziv da obiđe granicu u prvom polugodištu ove godine, ali sada smo svedoci stalnog odlaganja posete odlazećeg komesara", rekao je Varga.

Mađarski ministar je rekao da je komesar Han predložio da se njihovi razgovori fokusiraju na prioritete Mađarske tokom predsedavanja EU i mađarsko ministarstvo finansija je odgovorilo da prihvata predlog da bi predsedavanje Mađarske trebalo da bude osnova za razgovore.

"Međutim, Hanu je rečeno i da zaustavljanje ilegalne migracije takođe spada među ključne teme koje su na dnevnom redu pored pitanja konkurentnosti EU i demografije", rekao je Varga i dodao da je komesar potom otkazao svoju posetu.

Prema Varginim rečima Mađarska je predočila komesaru Hanu jasnu situaciju s kojom on nije želeo da se suoči i u poslednjem trenutku je odustao od pronalaženja rešenja za ozbiljan problem Mađarske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa