Evropa

Orban u zvaničnoj poseti Moskvi, počeo sastanak sa Putinom

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2024

-

11:45

Orban u zvaničnoj poseti Moskvi, počeo sastanak sa Putinom
Viktor Orban i Vladimir Putin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban danas je doputovao u Moskvu u okviru "mirovne misije", izjavio je njegov potparol Bertalan Havasi.

"Mirovna misija se nastavlja. Druga stanica: Moskva", napisao je Orban kratko na društvenoj mreži X.

Sa Orbanom se u Kremlju sastao ruski predsednik Vladimir Putin, koji je ranije najavio da će mađarskog kolegu upoznati sa detaljima predloge Moskve za mirno rešenje ukrajinske krize, ali da ujedno očekuje da sazna detalje mađarskog plana, prenose RIA Novosti.

Orban je na početku razgovora rekao da bi voleo da zna Putin stav o pitanjima važnim za Evropu.

Putin je danas izjavio da je spreman da čuje stav evropskih partnera po pitanju rešavanja situacije u Ukrajini, s obzirom na to da je mađarski premijer Viktor Orban stigao u Moskvu kao predsedavajući Evropskog saveta.

"Naravno, spreman sam da sa vama (mađarskim premijerom Viktorom Orbanom) razgovaram o nijansama po ovom (rešavanju situacije u Ukrajini) pitanju i nadam se da ćete me upoznati sa svojim stavom, stavom evropskih partnera", rekao je Putin prilikom Orbanove posete, prenosi Ria novosti.

Orban je zahvalio Putinu na prijemu i kazao da će, "po svemu sudeći, Mađarska postati jedina zemlja u Evropi koja će moći da razgovara sa svima". Govoreći o bilateralnim odnosima, Putin je naveo da je došlo do pada trgovine između Rusije i Mađarske za 35 odsto, kao i da postoje projekti koji su u toku.

Sastanku prisustvuju i šefovi diplomatija Mađarske i Rusije Peter Sijarto i Sergej Lavrov.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je za TASS rekao da je planirano da Putin i Orban imaju radni ručak uz učešće delegacija.

Tanjug AP/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izrazio je nadu da bi poseta mađarske delegacije Moskvi na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom mogla da doprinese postizanju mira u Ukrajini.

"Poslednje dve i po godine su dokazale da rat koji se vodi u našem susedstvu nema rešenje na bojnom polju. Da bi se zaustavila ljudska patnja, potrebni su hitni prekid vatre i mirovni pregovori koji će doneti mir", napisao je Sijarto na društvenoj mreži Fejsbuk, postavljajući fotografije sa otvorenog dela sastanka, gde je bio i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenose RIA Novosti.

profimedia

 

Orban je ranije danas u intervjuu za Radio Košut izjavio da Mađarska, kao predsedavajuća zemlja rotirajućeg presedništva EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

Inače, Orban će se već kroz nekoliko sati uputiti u Azerbejdžan gde 5. i 6. jula učestvuje na Samitu orgnaizacije turkijskih država (OTS).

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj oglasio se neposredno pred Orbanov dolazak u Moskvu saopštenjem u kojem je naveo da mađarski premijer nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti rusku prestonicu, kao i da će se njegov boravak odvijati isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

On je naveo da su, zbog stava EU o ratu u Ukrajini, isključeni zvanični kontakti između Unije i predsednika Rusije Vladimira Putina, a da samim tim Orban ne predstavlja EU ni u kom obliku, saopštila je pres-služba Evropske unije.

U saopštenju se podseća da je predsednik Rusije Vladimir Putin optužen od strane Međunarodnog krivičnog suda i da je raspisan nalog za njegovo hapšenje u vezi sa prinudnom deportacijom dece iz Ukrajine u Rusiju.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

Podsetimo, mađarski premijer pre tri dana bio je u iznenadnoj poseti Kijevu tokom koje je zamolio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da razmotri hitan prekid vatre i dodao da bi takav potez doveo do ubrzavanja mirovnih pregovora sa Rusijom.

Komentari (0)

Evropa