Evropa

Evropski fiskalni odbor: Pet zemalja EU, među kojima Francuska i Italija, moraju da poprave budžete

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2024

-

17:25

Evropski fiskalni odbor: Pet zemalja EU, među kojima Francuska i Italija, moraju da poprave budžete
Evropski fiskalni odbor: Pet zemalja EU, među kojima Francuska i Italija, moraju da poprave budžete - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Evropski fiskalni odbor (EFB) danas je objavio da pet zemalja u regionu - Francuska, Italija, Belgija, Grčka i Španija, moraju više da se trude kako bi popravili svoje javne finansije.

Prema EFB-u, "zemlje, za koje se smatra da su srednjoročno rizične, treba da ulože dodatan napor kako bi smanjile svoj osnovni budžetski deficit", preneo je Blumberg.

"Kreatori nacionalnih fiskalnih politika treba da racionalizuju rashode i istovremeno da štite investicije", navodi se u saopštenju odbora sa sedištem u Briselu.

Objavljivanje izveštaja EFB-a poklapa se sa pojačanim nadzorom francuskih javnih finansija u momentu kada bi drugi krug vanrednih parlamentarnih izbora mogao da dovede do rezultata koji bi mogli da utiču na kreditni status zemlje.

U izveštaju se ističe da će deficiti u budžetima nekih članica evrozone biti veći nego što se ranije očekivalo, i sugeriše da su za to "krivi kako očekivanja birača, tako i odgovori političara".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa