Evropa

Neredi u Francuskoj nakon uspeha Nacionalnog okupljanja na parlamentarnim izborima, Oland pozvao na blokadu desničara

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2024

-

23:40

Neredi u Francuskoj nakon uspeha Nacionalnog okupljanja na parlamentarnim izborima, Oland pozvao na blokadu desničara
Neredi u Francuskoj nakon uspeha Nacionalnog okupljanja na parlamentarnim izborima, Oland pozvao na blokadu desničara - Copyright Tanjug/AP/Louise Delmotte

veličina teksta

Aa Aa

Demonstracije protiv francuske stranke krajnje desnice Nacionalnog okupljanja, na koje je pozvala krajnja levica, prerasli su večeras u sukobe sa policijom i nerede u centru Liona, javili su francuski mediji.

Na demonstracije je pozvala krajnja levica nakon što Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora sa oko 34 odsto osvojenih glasova, objavio je portal ActuLyon.

Nalog medijske kuće Frontiere na platformi X prenosi da je nereda bilo i u Renu i Rije le Papu, a prenosi se i da je nereda bilo u predgrađu Pariza Bobinji. 

Prema poslednjim podacima, u današnjem prvom krugu parlamentarnih izbora, Nacionalno okupljanje osvojilo je 33,5 odsto, Novi narodni front (odnosno koalicija ujedinjene levice 28,5 odsto), a centristička alijansa Zajedno (u kojoj je stranka Preporod francuskog predsednika Emanuela Makrona) je na trećem mestu sa 22,1 odsto, a republikanci su četvrti sa 9,7 odsto.

Drugi krug vanrednih parlamentarnih izbora održaće se 7. jula.

Oland pozvao birače da blokiraju Nacionalno okupljanje u drugom krugu

Bivši francuski predsednik Fransoa Oland, kandidat Novog narodnog fronta na vanrednim parlamentarnim izborima, pozvao je danas birače da blokiraju Nacionalno okupljanje u drugom krugu izbora koji će biti održani 7. jula.

"Imamo imperativnu dužnost da obezbedimo da ekstremna desnica ne uspe da ima većinu u Narodnoj skupštini. I ako ne budemo mobilisani kao nikada ranije za ovaj drugi krug, ovaj rizik, ova pretnja može da se prevede u delo", rekao je on svojim pristalicama okupljenim u Tilu. 

On je pozvao na što je moguće šire, bez obzira na odluke "političkih štabova", okupljanje svih onih "koji se prepoznaju u vrednostima Republike".

"Imamo još veću odgovornost: da pozovemo sve birače, van njihovog glasanja u prvom krugu, da sprečimo pobedu ekstremne desnice", poručio je Oland, prenosi "Parisien".

Oland (69), koji se vratio u politiku posle sedam godina, bio je prvi u prvoj izbornoj jedinici Korez. On je sakupio 37,7 odsto glasova, ispred kandidata Nacionalnog okupljanja (RN) Mejte Pužea i odlazećeg poslanika republikanaca Fransisa Duboa sa oko 30 odsto glasova.

Atal: Francuska mora da zaustavi krajnju desnicu da dobije apsolutnu većinu

Premijer Francuske Gabrijel Atal rekao je večeras da država "mora da zaustavi" krajnju desnicu da dobije apsolutnu većinu u parlamentu.

On se zavalio građanima koji su "masovno" izašli na izbore, a prema prvim procenama, glasalo je oko 67,5 odsto Francuza.

"Lekciju koju smo danas naučili je da je ekstremna desnica pred osvajanjem vlasti. Nikada u našoj istoriji nije ovako dominirala ekstremna desnica. Želim da uputim apel - nijedan glas ne sme da ide Nacionalnom okupljanju", rekao je Atal, prenosi Figaro.

Atal je iz partije Preporod predsednika Emanuela Makrona, a u januaru je postao najmlađi premijer u posleratnom periodu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa