Evropa

Manifest Nacionalnog okupljanja: Francusko nuklearno oružje je samo za Francusku

Komentari

Autor: Politico

25/06/2024

-

12:04

Manifest Nacionalnog okupljanja: Francusko nuklearno oružje je samo za Francusku
Tanjug/AP/Lewis Joly - Copyright Tanjug/AP/Lewis Joly

veličina teksta

Aa Aa

Francuska desnica želi da osigura da se francusko nuklearno oružje može koristiti samo za odbranu Francuske, navodi se u manifestu desničarske partije Nacionalno okupljanje objavljenom u ponedeljak u kojem se obavezuju da će "očuvati potpuni suverenitet nad nuklearnim odvraćanjem".

Manifest je direktan udar na predsednika Emanuela Makrona, koji je u poslednjih nekoliko meseci više puta govorio da bi francuska nuklearna bomba mogla da doprinese bezbednosti Evrope, pozivajući na debatu o tom pitanju sa evropskim partnerima.

Liderka krajnje desnice Marin le Pen kritikovala je inicijativu šefa francuske države, a ta kritika je očigledno postala i obrazložena u odbrambenom manifestu Nacionalnog okupljanja.

Novoizabrani poslanik u Evropskom parlamentu Žordan Bardela predstavio je u ponedeljak program Nacionalnog okupljanja uoči vanrednih izbora na kojima bi on mogao da postane sledeći premijer zemlje. Podsetimo, Makron je raspustio Skupštinu ranije ovog meseca nakon što je njegova liberalna stranka doživela ubedljiv poraz na evropskim izborima. Građani Francuske stoga izlaze na birališta 30. juna i 7. jula.

Međutim, ovonedeljni manifest je mnogo manje kontroverzniji od prethodnog dokumenta objavljenog tokom predsedničke kampanje 2022, a koji je ugledao svetlost dana ranije ovog meseca, u kojem se predlaže "bliži savez" sa Rusijom i izlazak iz NATO-a. Novi dokument objavljen u ponedeljak više ne pominje nijednu od ovih tačaka, prenosi Politico.

Ne iznenađuje pak, što u svom izbornom programu, krajnje desničarska stranka odbija "prenošenje nadležnosti" na EU u pogledu odbrane i spoljne politike.

Nacionalno okupljanje takođe želi da obezbedi evropsku prednost u kupovini oružja od strane evropskih zemalja. To je mala promena u odnosu na prethodnu politiku stranke, koja je institirala na francuskoj proizvodnji u javnim nabavkama.

Osim toga, Bardela je nedavno izjavio da će Ukrajini obezbediti municiju, ali ne i rakete dugog dometa. Slanje trupa u ratom razorenu zemlju je "crvena linija", dodao je on.

 

Komentari (0)

Evropa