Evropa

Bes na grčkom ostrvu Hidra: Vatromet sa jahte izazvao požar u jedinoj borovoj šumi, 13 uhapšenih

Komentari

Autor: Guardian

23/06/2024

-

09:39

Bes na grčkom ostrvu Hidra: Vatromet sa jahte izazvao požar u jedinoj borovoj šumi, 13 uhapšenih
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčke vlasti uhapsile su u subotu 13 osoba nakon što je vatromet ispaljen sa jahte izazvao šumski požar na ostrvu u blizini Atine i to u trenucima dok se zemlja suočava sa novom sezonom smrtonosnih letnjih požara.

Gradonačelnik ostrva Hidra izrazio je "ogorčenje" nakon što je požar izbio u petak uveče i obećao sudski postupak protiv odgovornih.

Desetine šumskih požara u Grčkoj ove nedelje doveli su do najmanje jednog smrtnog slučaja.

Najnoviji požar je "izazvan vatrometom lansiranim sa brodai spalio jedinu borovu šumu na ostrvu na mestu koje je teško dostupno i nema put", saopštio je Hidrin vatrogasni tim na Fejsbuku, prenosi Guardian.

Trinaest osoba optuženih za učešće u vatrometu uhapšeno je nakon uviđaja vatrogasne službe i biće izvedeno pred tužioca u nedelju, navodi se u saopštenju vatrogasne službe.

Nisu saopšteni nikakvi detalji o osumnjičenima. Grčka je pooštrila kazne za podmetanje požara, a počiniocima sada preti kazna do 20 godina zatvora i novčane kazne do 200.000 evra.

Pored poziva na pravnu akciju protiv "neodgovornih" ljudi, gradonačelnik Hidre Jorgos Kukudakis rekao je javnom servisu ERT da vlasti moraju da stvore više zona protiv požara i puteva kroz šume.

Još jedan požar buknuo je u subotu na ostrvu Andros, saopštile su službe za vanredne situacije. Četiri sela su evakuisana, a avioni i helikopteri su dovedeni da gase plamen.

Služba civilne zaštite pozvala je na izuzetnu budnost jer je rizik od požara bio "veoma visok", posebno u regionu Atike, na poluostrvu Peloponez i u centralnoj Grčkoj.

Grčka se priprema za teško leto jer vlasti upozoravaju da su jaki vetrovi i visoke temperature povećale opasnost.

Posle najtoplije zime ikada, ova mediteranska zemlja zabeležila je svoj prvi toplotni talas prošle nedelje, sa temperaturama iznad 44 stepena Celzijusovih na nekim lokacijama.

Vatrogasci su se u petak borili sa šumskim požarima izazvanim trodnevnim jakim vetrovima u kojima je poginula najmanje jedna osoba, 55-godišnji muškarac koji je učestvovao u gašenju oko svog sela.

Prošle godine, žestok dvonedeljni toplotni talas pratili su razorni požari u kojima je poginulo 20 ljudi.

Naučnici upozoravaju da emisije fosilnih goriva koje izazivaju ljudi pogoršavaju dužinu i intenzitet toplotnih talasa širom sveta.

Povećane temperature dovode do produženja sezone šumskih požara i povećanja površine izgorene u požarima, navodi Međuvladina komisija UN za klimatske promene.

Komentari (0)

Evropa