Evropa

Španija pokrenula istragu o umešanosti Rusije u katalonski separatizam

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2024

-

23:07

Španija pokrenula istragu o umešanosti Rusije u katalonski separatizam
Španija pokrenula istragu o umešanosti Rusije u katalonski separatizam - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši katalonski zvaničnici i političari su pod istragom u slučaju vezanom za navodnu umešanost Moskve u pokušaj separatista da odvoje Kataloniju od Španije.

Šef istražnog suda broj 1 Barselone, Hoakin Agire, počeo je da istražuje slučaj vezan za navodno mešanje Rusije u pokušaj Katalonije da  proglasi nezavisnost 2017. godine, prenosi Dojče vele.
Osnova za pokretanje slučaja bile su brojne činjenice koje su poslednjih godina prikupile španske obaveštajne službe. 

Agire smatra da je Moskva pružila podršku separatistima.

Jedanaest katalonskih političara i zvaničnika osumnjičeno je za ovaj slučaj, uključujući bivšeg katalonskog lidera Karlesa Puđdemona i njegove najbliže saradnike. 

U odluci na 56 stranica o početku istrage, u koju je Dojče vele imao uvid, navodi se da su pristalice katalonske nezavisnosti "očekivale pomoć od Rusije da sprovedu svoje planove". Oni su osumnjičeni za veleizdaju i zloupotrebu regionalnog budžeta.

AP Photo/Joan Mateu Parra

 

 

Ruske akcije u Kataloniji, prema Hoakinu Agireu, objašnjavaju se njenom "željom da politički i ekonomski destabilizuje zemlje Evropske unije". 

On podseća da je Moskva činila slične pokušaje u odnosu na druge države, posebno tokom izbora koji se u njima održavaju. 

Ali u Kataloniji, prema istražiteljima, namere Rusije predstavljaju posebnu opasnost jer ih podržava rukovodstvo tog regiona.

U dokumentu istražnog suda se navodi da su španske obaveštajne službe identifikovale niz kontakata između ruskih predstavnika i Katalonaca.

Iz materijala pretresa i prisluškivanja telefonskih razgovora jasno se vidi da su emisari Moskve predložili u oktobru 2017. godine, na sastanku sa Puđdemonom u njegovoj rezidenciji u Barseloni da se pošalje vojna i finansijska pomoć za podršku nezavisnosti Katalonije.

Za ovu pomoć separatistima je ponuđeno da u Kataloniji stvore strukturu koja bi pomogla Rusiji da koristi kriptovalutu u međunarodnim transakcijama. 

Agire naglašava da je probni transfer kriptovalute Kataloncima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izvršio Rus, koji se u dokumentu pojavljuje kao Nikolaj Sadovnikov.

Predstavnici Rusije i katalonskih separatista sastajali su se i u Moskvi, pre i posle pokušaja seceseije 2017. godine, tvrdi Agire, navodeći kao primer da su se 2019. u ruskoj prestonici, Pudždemonovi poverljivi ljudi, Žozep Alej i Gonzalo Bojer, sastali  sa ruskim obaveštajcima, visokim zvaničnicima i novinarima.

Među sagovornicima Katalonaca u Rusiji pominju se i neke zločinačke vođe, među kojima je Zahari Kalašov, koji je ranije služio zatvorsku kaznu u Španiji. 

U Moskvi je jedno vreme radilo i predstavništvo Katalonije, za čije je održavanje iz katalonskog budžeta nezakonito potrošeno više od 2,5 miliona evra.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa