Evropa

Poljske vlasti kazniće bolnicu koja je odbila da izvrši abortus ženi sa lekarskim odobrenjem

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2024

-

18:57

Poljske vlasti kazniće bolnicu koja je odbila da izvrši abortus ženi sa lekarskim odobrenjem
Poljske vlasti kazniće bolnicu koja je odbila da izvrši abortus ženi sa lekarskim odobrenjem - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poljske vlasti odredile su novčanu kaznu za bolnicu koja je odbila da uradi abortus ženi koje je imala lekarsku potrvdu da trudnoća može da joj ugrozi život.

Žena, koja je bila trudna 14 nedelja, zatražila je abortus u bolnici u gradu Pabjanjice, prenosi Rojters.

"Žena je pokazala potvrdu od psihijatra, koji je jasno rekao da je nastavak te trudnoće pretnja po njeno zdravlje ili život", rekla je Antonina Levandovska iz Fondacije za žene i planiranje porodice i dodala da je uprkos dokumentaciji i potvrdi od lekara, bolnica odbila da izvrši abortus, pa je žena tu uslugu dobila u drugoj bolnici.

Nacionalni zdravstveni fond je smatrao da je odbijanje nezakonito i kaznio bolnicu sa 136.578 dolara, a kako se navodi, bolnica planira da uloži žalbu na tu odluku.

Poljske je 2021. godine uvela skoro potpunu zabranu abortusa, što je izazvalo masovne proteste.
Tada je poljska vlada je dozvolila prekide trudnoće samo u slučajevima silovanja, incesta ili pretnji po zdravlje ili život majke, međutim, i pored toga, lekari mogu da se pozovu na prigovor savesti i da odbiju da izvrše abortus iz moralnih razloga.

Vlada premijera Donalda Tuska nedavno je uvela uredbu za kažnjavanje javno finansiranih medicinskih centara koji odbijaju da urade zakonske procedure.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa