Evropa

Ni posle šestih izbora za tri godine Bugarska nije blizu stabilne većine

Komentari

Autor: Euronews

13/06/2024

-

13:23

Ni posle šestih izbora za tri godine Bugarska nije blizu stabilne većine
Tanjug/AP/Valentina Petrova - Copyright Tanjug/AP/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Na evropskim izborima koji su održani u nedelju u Bugarskoj, kao i na nacionalnim izborima koji su bili šesti u toj zemlji u poslednje tri godine, zabeležen je nizak odziv birača. U toj balkanskoj državi politička scena ostaje fragmentirana, piše Euronews.  

Nada da će biti formiran zdrav i funkcionalan parlament u Bugarskoj ičezava nekoliko dana posle opštih izbora. Prema konačnim rezultatima, partija desnog centra GERB je dobila najviše glasova – 24,7 odsto, a proruska krajnje desničarska partija Veličina je osvojila 4,65 odsto.  

To znači da će GERB morati da pravi koaliciju za formiranje vlade. Dugogodišnji lider partije i bivši premijer Bojko Borisov nije u trci za premijersko mesto. Sebe je isključio nadajući se da će ublažiti tenzije tokom pregovora o vlasti.  

Izlaznost na izborima je bila svega oko 30 dosto, pa politički pejzaž Bugarske ostaje "mutan". Stručnjaci nisu isključili mogućnost još nekih vanrednih izbora i nisu sigurni šta to sada znači za politički izgled zemlje.  

Glasanje na nacionalnim izborima je održano uporedo sa evropskim izborima na kojima će 17 mesta u Evropskom parlamentu biti podeljeno između šest partija.  

Etnička turksa partija Pokret za prava i slobode osvojila je 17,01 odsto glasova i bila je neznatno ispred prozapadnog reformističkog bloka predvođenog strankom Nastavljamo promenu koja je osvojila 14,3 odsto. Još četiri partije su ušle u parlament koji broji 240 mesta.  

Komentari (0)

Evropa