Evropa

Junker poručio fon der Lajen: Nije vam potrebna Meloni

Komentari

Autor: Tanjug

11/06/2024

-

18:21

Junker poručio fon der Lajen: Nije vam potrebna Meloni
Junker poručio fon der Lajen: Nije vam potrebna Meloni - Copyright AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je svojoj naslednici na toj funkciji Ursuli fon der Lajen da proevropskoj koaliciji nije potrebna podrška Braće Italije italijanske premijerke Đorđe Meloni i da će margina proevropske koalicije od 40 mesta u novom Evropskom parlamentu "biti dovoljna" da garantuje ponovni izbor fon der Lajen za predsednicu izvršne vlasti EU.

On je u intervjuu za italijansku Stampu rekao da većinu ne bi trebalo proširiti na stranke ekstremne desnice, prenosi Politiko.

"Uveren sam činjenicom da u Evropskom parlamentu još uvek postoji proevropska većina sa centrističkim snagama, ali i dalje sam zabrinut i uznemiren usponom krajnje desnice. To je dobro utvrđen fenomen, ali predstavlja opasnost za Evropsku uniju jer ugrožava duh solidarnosti koji bi trebalo da karakteriše delovanje EU", rekao je Junker, koji je vodio EK od 2014. do 2019. godine.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Fon der Lajen je potreban glas 361 poslanika u Evropskom parlamentu da joj odobri drugi mandat na čelu Komisije, a koalicija centrističkih grupa koja ju je izabrala poslednji put, njena EPP, socijalisti i demokrate levog centra (S&D) i liberalni Obnovimo Evropu, osvojila je skoro 400 mesta.

Ako ne uspe da dobije dovoljno glasova od tri najveće grupe da prođe, ona se suočava sa izborom - da potražiti podršku od Zelenih, koji žele klimatske garancije, tvrdo desničarske partije italijanske premijerke Meloni ili da uradi oboje.

O izboru za novog predsednika Evropske komisije glasaće se najverovatnije 18. jula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa