Evropa

"Potresi" širom Evrope: Makron raspustio skupštinu, belgijski premijer podnosi ostavku nakon poraza

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/06/2024

-

11:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na izborima za Evropski parlament, prema preliminarnim rezultatima, najbolji rezultat postigla je Evropska narodna partija sa 191 poslaničkim mestom. Socijalističko-demokratska koalicija osvojila je 135 mesta u Evropskom parlamentu. Grupa Obnovimo Evropu osvojilia je 83 mandata, Zeleni 53, dok je grupa Identitet i demokratija osvojila 57. Evropski konzervativci i reformisti osvojili su 71 mandata, a Levica 35.

Pravo glasa na izborima za EP imalo je oko 370 miliona građana EU, a danas su na birališta izašli državljani oko 20 država članica EU. Na izborima, koji su počeli u četvrtak 6. juna, prethodno su glasali građani Holandije, Irske, Češke, Slovačke, Letonije i Malte, dok je u Italiji glasanje počelo juče, a nastavilo se i danas. 

Izbori predstavljaju ključni momenat u demokratiji EU - daju građanima pravo glasa i mogućnost da izaberu poslanike koji će ih tu predstavljati. Takođe, rezultat ovog glasanja će se odraziti i na izvrsnost šireg funkcionisanja evropske zajednice. Naime, uticaće na to ko će sve biti budući čelnik institucija EU: Evropske komisije, Evropskog saveta i visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku.  

Ključni događaji

  • Makron nakon ubedljivog poraza raspustio skupštinu
  • Belgijski premijer u ponedeljak podnosi ostavku
  • Evropska narodna partija osvojila najviše mesta u EP
  • Drugi najbolji rezultat ostvario Napredni savez socijalista i demokrata
  • Konzervativci tesno pobedili u Španiji
  • Uspeh Zelenih u Holandiji, veliki pad u Nemačkoj
  • Konzervativci odneli pobedu i u Nemačkoj
  • Stranka Đorđe Meloni ubedljivo pobedila u Italiji
  • Rekordna izlaznost u Mađarskoj

Kako protiče poslednji dan evropskih izbora pratite u našem LIVE blogu

01.18 Objavljeni novi preliminarni rezultati

Prema novim preliminarnim rezultatima glasova i izlaznim anketama (zavisno od zemlje) objavljenim na sajtu EU, Evropska narodna partija (EPP) osvojiće 191 mesto u parlamentu, dok će Naprednom savezu socijalista i demokrata (S&D) pripasti 135 poslaničkih mesta. Osamdeset tri poslanička mesta za Obnovimo Evropu, a 71 ide grupi Evropskih konzervativaca i reformista (ECR).

Desničarska poslanička grupa Identitet i demokratija (ID) mogla bi da osvoji 57 mesta u Evropskom parlamentu, Zeleni/EFA 53 i Evropska ujedinjena levica - Nordijska zelena levica 35. Novoizabrani članovi koji još nisu u savezu ni sa jednom grupom mogli bi da osvoje 50 poslanička mesta, a nezavisni članovi 45.

screenshot/results.elections.europa.eu

 

00.50 Stranka ANO Andreja Babiša pobedila na izborima za EP u Češkoj

Stranka ANO bivšeg češkog premijera Andreja Babiša pobedila je na ovogodišnjim izborima za Evropski parlament (EP) u Češkoj sa osvojenih 26,14 odsto glasova i sedam poslaničkih mesta od ukupno 21 mesta koliko ima ta zemlja u EP. Vladajuća koalicija SPOLU ( Zajedno) zauzela je drugo mesto sa 22,27 odsto glasova i osvojila šest mesta, dva manje nego na izborima za EP 2019. godine, objavio je Radio Prag.

Treća je koalicija "Zakletva i motoristi" sa osvojenih 10,26 odsto glasova, četvrta levičarska koalicija "Dosta" sa 9,56 odsto glasova, a STAN je peti sa 8,7 odsto glasova. Sve tri stranke imaće po dva poslanika u EP.

Piratska partija je na šestom mestu sa 6,2 odsto glasova i imaće jednog poslanika u EP. Odziv birača ove godine bio je najveći od ulaska Češke u EU i iznosio je 36,45 odsto.

00.44 Mađarska: Fidesu 43,8 odsto glasova, TISZA osvojila 30,7 odsto

Stranka Fides mađarskog premijera Vikrtora Orbana osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament, ali sa slabijim rezultatima nego što su ankete predviđale. Prema prvim rezultatima na osnovu 60 odsto prebrojanih glasačkih listića, Fides je osvojio 43,8 odsto glasova, dok je nova mađarska opoziciona stranka Partija poštovanja i slobode (TISZA) Petera Mađara osvojila je 30,7 odsto podrške birača.

Direktor nezavisnog istraživačkog centra Politikal Kapital Peter Kreko ocenio je da je taj rezultat "ogromna pobeda Petera Mađara i veliki neuspeh Fidesa", prenosi briselski Politiko. Kreko smatra da će rezultat uticati i na parlamentarne izbore u Mađarskoj 2026.

00.19 Estonski konzervativci pobedili liberale premijerke Kaje Kalasa na izborima za EP

Opoziciona estonska partija desnog centra "Otadžbina", koju predvodi bivši ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu izašla je kao pobednik na izborima za Evropski parlament, osvojivši dva od sedam mesta koja toj zemlji pripadaju u EP. Javni servis ERR navodi sa je ta stranka osvoila 78.000 glasova, prenosi Politiko. Dva mandata je takođe osvojila Socijaldemokratska partija.

"Reformistička stranka" premijerke Kaje Kalas osvojila je samo jedno mesto u odnosu na dva mesta koja je imala pre pet godina.

00.14 Koalicija GERB-SDS pobedila na evropskim i na parlamentarnim izborima u Bugarskoj

Koalicija GERB-SDS bivšeg premijera Bojka Borisova pobedila je na vanrednim parlamentarnim izborima, kao i na evropskim izborima. Prema podacima agencije "Galup", na izborima za Evropski parlament GERB-SDS je osvojila 26,2 odsto glasova, dok je drugo mesto zauzela koalicija Nastavljamo promene - Demokratska Bugarska (PP-DB) sa 15,7 odsto.

Slede "Preporod" sa 15,4 odsto, Pokret za prava i slobode (DPS) sa 11,7 odsto, Bugarska socijalistička partija (BSP) sa 9,7 odsto i "Ima takav narod" sa 6,4 odsto. Izlaznost birača na izborima za Evropski parlament bila je 29,8 odsto.

GERB-SDS je pobedio na parlamentarnim izborima sa 25,8 odsto glasova. Drugo mesto osvojila je koalicija PP-DB sa 15,5 odsto, a treće DPS - 14,7 odsto.

23.57 Objavljeni prvi preliminarni rezultati

Prema prvim preliminarnim rezultatima glasova i izlaznim anketama (zavisno od zemlje) objavljenim na sajtu EU, Evropska narodna partija (EPP) osvojiće 189 mesta u parlamentu (26,5 odsto), dok će Naprednom savezu socijalista i demokrata (S&D) pripasti 135 poslaničkih mesta (18,5 odsto). Osamdeset poslaničkih mesta za Obnovimo Evropu, a 72 ide grupi Evropskih konzervativaca i reformista (ECR).

Desničarska poslanička grupa Identitet i demokratija (ID) mogla bi da osvoji 58 mesta u Evropskom parlamentu, Zeleni/EFA 52 i Evropska ujedinjena levica - Nordijska zelena levica 36. Novoizabrani članovi koji još nisu u savezu ni sa jednom grupom mogli bi da osvoje 52 poslanička mesta, a nezavisni članovi 46.

results.elections.europa.eu

 

23.56 Portugalska Socijalistička partija i Demokratski savez pobedili na izborima za EP

Portugalska Socijalistička partija i Demokratski savez desnog centra ostvarili su najbolje rezultate na današnjim izborima za Evropski parlament (EP) u Portugaliji pošto su osvojile više od 30 odsto glasova i po sedam poslaničkih mesta. Prema prvim izbornim procenama, Socijalistička partija je na prvom mestu sa 31,4 odsto glasova, dok je Demokratski savez osvojio 30,6 odsto.

Liberalna inicijativa osvojila je 9,8 odsto glasova, a stranka krajnje desnice Čega 9,2 odsto i osvojile su po dva poslanička mesta u EP, preneo je Gardijan. Stranka zelenih LIVRE osvojila je 4,4 odsto glasova. Na ovim izborima u Portugaliji kandidovalo se 17 partija i koalicija, isto koliko i 2019. godine.

23.47 Glasanje u Austriji: Tesna pobeda krajnje desnice

Prema prvim projekcijama pobedu na izborima za Evropski parlament u Austriji odnela je desničarska Partija slobode, ali sa manjim brojem glasova nego što je bilo očekivano, prenosi austrijska radio televizija (ORF). Prema izveštaju ORF-a, Partija slobode dobila je 25,5 odsto glasova, tesno ispred konzervativne Narodne partije (OVP) sa 24,7 odsto i Socijalnih Demokrata sa 23,3 odsto, preneo je Reuters. Prognoza koja je objavljena ranije danas pokazala je da će "Partija slobode" biti u prednosti u odnosu na OVP 3,5 odsto.

23.43 Rolerkoster za Zelene

Evropski Zeleni prolaze kroz svojevrsni "rolerkoster" kako sve više rezultata pristiže, kaže glavni kandidat Bas Ajkhut.

Zeleni su loše prošli u Nemačkoj i Austriji gde su bili deo nepopularnih koalicija. U Francuskoj su pali sa 12 na pet mesta, što je "očigledno razočaravajuće", rekao je Ajkhut.

S druge strane, Zeleni su obezbedili četiri poslanička mesta iz Holandije, tri iz Švedske i tri iz Danske, dok se očekuje da će osvojiti nekoliko mesta iz Italije i Hrvatska, ali i još nekoliko potencijalnih zemalja.

"Kakva noć", napisao je Ajkhut.

23.40 Zeder: Šolc mora da raspiše izbore nakon poraza na izborima za Evropski parlament

Premijer nemačke savezne države Bavarske i lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Zeder pozvao je na vanredne izbore u Nemaččkoj, nakon što su tri stranke vladajuće koalicije, Socijal-demokratska partija (SDP), stranka Zelenih i Slobodna demokratska partija (FDP), pretprele velike gubitke na današnjim izborima za Evropski parlament.

''Činjenica je da je koaliciona vlada nadglasana i Olaf Šolc mora da raspiše nove izbore, kao Makron'', rekao je Zeder, prenosi Politico.

Zeder je snažan učinak na izborima desničarske Alternative za Nemačku (AFD) pripisao nedavnom ubistvu policajca u Manhajmu. ''Konačno mora doći do promene azilske politike u Nemačkoj, kako bi se AFD smanjio i kako bi demokratske stranke ponovo dobile više glasova'', rekao je Zeder.

23.38 Prozapadna opozicija pobedila na evropskim izborima u Slovačkoj

Prozapadna opoziciona partija Progresivna Slovačka pobedila je na izborima za Evropski parlament u toj zemlji. Predsednik Državne izborne komisije Eduard Burda rekao je na konferenciji za novinare da je ta stranka osvojila 27,81 odsto glasova.

Partija slovačkog premijera Roberta Fica Smer – socijaldemokratija, koja se protivi daljem naoružavanju Ukrajine, dobila je podršku 24,76 odsto birača, i zauzela drugo mesto po broju glasova. Republkanska stranka osvojila je 12,53 odsto, Glas-SD 7,18 odsto, a Hrišćansko-demokratski pokret 7,14 odsto glasova, prenosi TASR.

Izlaznost na izborima za EP bila je 34.38 odsto, što je najveći odziv za evropske izbore od pet koliko ih je do sada održano u Slovačkoj.

23.32 Izlaznost na izborima za Evropski parlament 51 odsto

Izlaznost birača na izborima za Evropski parlament bila je 51 odsto, izjavio je danas portparol Evropskog parlamenta Žaume Duč Gijo. On je dodao da bi taj broj mogao i da se promeni, jer još nisu dobijeni rezultati svih zemalja članica EU, prenosi Reuters. Na izborima za Evropski parlament 2019. izlaznost birača iznosila je 50,66 odsto.

Tanjug/AP

 

23.39 Španski PP desnog centra pobedio na evropskim izborima

Španska Narodna partija desnog centra (PP) pobedila je na današnjim izborima za Evropski parlament (EP) u Španiji i osvojila je 22 mesta od ukupno 61, koliko ta zemlja ima u EP. Time je zadat udarac španskoj vladi koju predvode socijalisti premijera Pedra Sančesa, preneo je Rojters. Sančesovi socijalisti osvojili su 20 mesta u EP.

U Španiji, desnica je nastojala da evropske izbore pretvori u referendum o Sančezu. Uoči glasanja, pažnja javnosti bila je usmerena na priču u kojoj je uključena premijerova supruga, Begonja Gomez, koja je pod istragom zbog optužbi za korupciju i trgovinu uticajem, što je Sančez odbacio kao politički motivisane i potpuno neosnovane optužbe.

23.22 Belgijski premijer podnosi ostavku

Belgijski lider Aleknsadar De Kro rekao je da će od ponedeljka ujutru biti premijer "u ostavci", nakon što je njegova partija desnog centra Otvoreni flamaski liberali i demokrate (Open VLD) zabeležila loš rezultat na parlamentarnim izborima koji su održani isti dan, preneo je Politico.

"Za nas je bilo posebno teško veče, izgubili smo. Od sutra ću biti premijer u ostavci", rekao je on svojim pristalicama - "Od sutra ću biti premijer u ostavci".

De Kroova partija "Otvoreni flamanski liberali i demokrate" osvojila je manje od sedam odsto glasova, znatno zaostajajući za krajnjom levicom.

profimedia

 

Predsednik stranke Tom Ongena rekao je da će i on podneti ostavku. De Kro će ostati na funkciji privremenog premijera do formiranja nove vlade.

"Uveren sam da nam je potrebna nova vlada brzo, sa punim ovlašćenjima. Signal birača je jasan"

profimedia

 

Flamanske nacionalističke partije dominirale su na današnjim izborima u Belgiji, pošto je liberalna stranka premijera Aleksandra De Kroa doživela udarac, a sada se naziru teški koalicioni pregovori za formiranje nove vlade.

Uprkos anketama koje predviđaju da će krajnje desničarska, antiimigraciona partija "Flamanski interes" (Vlaams Belang) postati glavna politička snaga u zemlji, desničarska nacionalistička Nova flamanska alijansa (N-VA) zadržala je svoje prvo mesto, sa očekivanih 22 odsto glasova, prenosi AP.

"Flamanski interes" je na drugom mestu, sa 17,5 odsto, ispred Socijalističke partije "Voruit" (Vooruit), koja je osvojila oko 10,5 odsto glasova.

23.29 Ankete: Litvanski demohrišćani i socijaldemokrate po dva mesta u EP

Prema prvim procenama litvanski demohrišćani (EPP) i socijaldemokrate dobiće po dva mesta u Evropskom parlamentu, saopšteno je večeras. Lider EPP Andrius ​​Kubilijus rekao je da ta stranka može "ponizno da slavi", jer bi i druge stranke iz njihove koalicije, Slobodarska partija i Pokret liberala takođe trebalo da dobiju po jedno mesto u parlamentu, prenosi Politiko. Očekuje se da će Socijaldemokratska partija Litvanije (S&D) takođe dobiti dva mesta. Ukupno Litvanija ima 11 mesta u Evropskom parlamentu.

23.14 Anketa RAI: Stranka Đorđe Meloni odnela pobedu u Italiji

Đorđa Meloni i njena stranka Braća Italije (FdI) pobedili su na izborima u Italiji, sa 26 odsto do 30 odsto glasova, prema izlaznoj anketi koju je objavio RAI. Rezultat učvršćuje položaj Meloni kao moćnog posrednika tvrde desnice i jedne od najuticajnijih ličnosti u Evropi.

Opozicija levog centra Partitito Democratico (PD) osvojila je 21 do 25 odsto glasova, a na trećem mestu je sledi Pokret pet zvezdica, sa rasponom od 10 odsto do 14 odsto glasova. Melonijevi mlađi partneri Forza Italia i Lega, zabeležili su jednocifrene rezultate.

22.35 Vučić o izborima za EP: Velike stvari su se izdešavale, bio sam u pravu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su se velike stvari izdešavale na izborima za Evropski parlament i u Francuskoj i u Nemačkoj, kao i da mora da razmisli o tome i zajedno sa saradnicima napravi analizu.

"Moram da razmislim i sagledam sve jer su se velike stvari izdešavale i u Francuskoj i u Nemačkoj i moram da razmislim 48 sati sa saborcima, da napravim ozbiljne analize", rekao je Vučić za Tanjug prilikom posete "Evropske izborne noći 2024".

On je naglasio da se plaši da je bio u pravu za sve što je govorio i da nam predstoji "teško vreme i veliko breme".

22.34 Nerešeno u Portugalu

U Portugalu nerešena utakmica. Prema prvim dostupnim procenama, Socijalistička partija (PS) i konzervativna Aliança Democrática (AD) skoro su izjednačene. PS ima 31,4 odsto i sedam poslanika u EP, dok AD broji oko 30,6 odsto i sedam poslanika. Međutim, u odnosu na 2019. ako se brojke potvrde, PS će izgubiti dva poslanička mesta, dok će konzervativci zadržati svoj broj.

Anketa takođe pokazuje da su liberali Liberalne inicijative (IL) dobili dva poslanika više u EP, u odnosu na nijednog u 2019. godini. U međuvremenu, krajnje desničarski Chega prvi put ulazi u EP sa dva poslanika.

22.22 Anketa: Građanska koalicija poljskog premijera Tuska vodi na izborima za EP

Građanska koalicija (KO) poljskog premijera Donalda Tuska vodi na današnjim izborima za Evropski parlament (EP) u Poljskoj, pošto je osvojila 38,2 odsto glasova ispred opozicione partije Pravo i pravda (PiS) koja je osvojila 33,9 odsto glasova, pokazuju rezultati izlazne ankete IPSOS-a. Tusk se zalaže za, kako navodi, "sigurnu budućnost zemlje u srcu EU".

Partneri Građanske koalicije u koalicionoj vladi, koja je preuzela vlast u decembru, Treći put i Levica, osvojili su 8,2 odsto, odnosno 6,6 odsto, pokazuje anketa, preneo je Reuters. Krajnje desničarska stranka Konfederacija osvojila je 11,9 odsto glasova.

22.14 Mecola za Euronews: Proevropski centar se održao

Reagujući na rezultate koji stižu Roberta Mecola, predsednica Evropskog parlamenta rekla je za Euronews da je prerano reći da li će njena politička porodica, Evropska narodna partija (EPP) sarađivati sa desnicom Đorđe Meloni.

"Još uvek čekamo da dobijemo rezultate od zemalja poput Italije, ali iz prvih projekcija izgleda da se konstruktivan, proevropski centar održao", rekla je Mecola i nastavila:

"Političke grupe će od sutra početi da se sastaju sa nama, da vidimo kako će izgledati ovaj Evropski parlament. Funkcionisaće većina i izgleda da će to biti centar"

22.01 Pobeda socijaldemokrata u Švedskoj, poraz za stranku premijera Kristersona

Socijaldemokrate su pobedile na izborima u Švedskoj sa 23,1 odsto glasova i pet poslanika, koliko imaju i sada, prema izlaznoj anketi koju je objavila javna televizija SVT. Nasuprot tome, Stranka umerenih desnog centra premijera Ulfa Kristersona nalazi se na dalekom mestu sa 17,3 odsto glasova i četiri poslanika. U međuvremenu, Zeleni će dobiti tri poslanika.

21.58 Le Pen: Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju poverenje

Liderka francuske krajnje desnice Marin le Pen pozdravila je večeras odluku predsednika Emanuela Makrona da se u toj zemlji održe novi parlamentarni izbori, nakon što je njegova stranka Preporod doživela poraz na izborima za Evropski parlament. "Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju poverenje na predstojećim nacionalnim izborima", rekla je Le Pen, prenosi Reuters.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

21.55 Fon der Lajen: Ne može se formirati većina bez EPP

Ursula fon der Lajen, vodeći kandidat Evropske narodne partije desnog centra (EPP) upravo se obratila pristalicama u sedištu te stranke u Briselu nakon što je prva procena pokazala da je EPP i dalje najjača formacija u Evropskom parlamentu sa 181 poslanikom.

"Ne može se formirati većina bez EPP", izjavila je Fon der Lajen.

"Mi smo najjača stranka. Mi smo sidro stabilnosti i birači priznaju naše liderstvo u poslednjih pet godina. Bili smo odlučni, bili smo jedinstveni i uspeli smo"

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

21.53 Prvi rezultati za Sloveniju tek posle 23h

Euronews

21.49 Žiofre za Euronews Srbija: Građani više zainteresovani za demokratiju u Evropi

Emanuele Žiofre, ambasador EU u Srbiji u razgovoru za Euronews Srbija rekao je da je još rano da se komentarišu rezultati koji i dalje pristižu, ali da je primetan trend veće izlaznosti na nivou cele EU.

"Trend koji ćemo morati detaljnije da proučimo... Izlaznost se povećava u većini zemalja što ukazuje na to da su građani Evrope sve više zainteresovani i to je dobra vest za demokratiju u Evropi", rekao je on.

Euronews

21.45 Slavlje u štabu HDZ-a

Pogledajte kakva je atmosfera u štabu HDZ-a u uključenju reportera Euronews Srbija koji se trenutno nalazi u Zagrebu.

Euronews

21.42 Zašto je Italija ključna kada je reč o desnici i rezultatima evroizbora?

Euronews

21.35 Joksimović: Evidentan trend porasta ekstremno desnih stranaka

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljne poslove u razgovoru za Euronews Srbija rekla je da su dosadašnji rezultati manje-više očekivani, ali da je evidentan porast ekstremno desnih stranaka.

"Možemo reći da su EPP pobednici ovih izbora, socijal-demokrate druge. To je nešto što je bio  očekivani raspored koji je postojao u prethodnom parlamentu", rekla je ona i osvrnula se na trend porasta ekstremne desnice:

"Naravno, u različitim zemljama na različitom nivou, ali je značajno reći da je AfD u Nemačkoj ostvario značajno bolji rezultat nego na prethodnim izborima, da Slobodarska stranka u Austriji vodi, što može napraviti nekakvu novu matematiku na predstojećim izborima u Austriji"

Euronews

21.20 Makron raspustio skupštinu

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je nešto posle 21 sat po srednjeevropskom vremenu da će raspustiti nacionalnu skupštinu uz obrazloženje da "ne može da se pretvara da se ništa nije dogodilo".

Njegovoj centrističkoj partiji Obnovimo Evropu zadat je težak udarac nakon što je na evroizborima zauzela drugo mesto sa duplo manje glasova od desničarskog Nacionalnog okupljanja (31,5 odsto glasova).

Makron je u petominutnom obraćanju objavljenom na društvenim mrežama, uzvratio da je "uspon nacionalista i demagoga pretnja ne samo naciji, već i Evropi i mestu Francuske u Evropi i svetu".

"Ekstremna desnica je i osiromašenje francuskog naroda i propast naše zemlje. Tako da na kraju ovog dana ne mogu da se pretvaram da se ništa nije dogodilo", rekao je on.

Opširnije u posebnoj vesti.

Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

 

21.18 Ankete: Levica pobednik na izborima u Danskoj

Glasanje za Evropski parlament završeno je u Danskoj i prema prvim rezultatima pobednik je levičarska partija. Prema anketi nacionalne televizije DR, u pitanju je Socijalistička narodna partija (SF), za koju se očekuje da osvoji najveći deo glasova - 18,4 odsto, što je tri od 15 mesta za Dansku u Evropskom parlamentu, prenosi (BBC).

Prema tim rezultatima, levica je ispred premijerkine stranke "Socijaldemokrate", za koju se očekuje da će zadržati svoja tri mesta, ali da će njen udeo u glasovima naroda opasti.

20.52 Kako bi mogao da izgleda EP?

Evropski parlament je objavio punu sliku potencijalne strukture parlamenta na osnovu izlaznih anketa i do sada dostupnih procena. Rezultati pokazuju da je Velika koalicija proevropskih partija (EPP, S&D i Obnovimo Evropu) spremna da zadrži svoju vladajuću većinu, sa 398 od 720 poslanika u EP.

Ali, tvrdo desničarska ECR i krajnje desničarska ID spremne su da naprave prodor, što sugeriše da će se parlament kao celina okrenuti udesno u sledećem petogodišnjem mandatu.

Pored toga, značajan broj nezavisnih poslanika EP mogao bi da preokrene situaciju kada pregovori budu počeli.

Konkretno:

181 poslanik Evropske narodne partije (EPP)
135 poslanika za socijaliste i demokrate (S&D)
82 poslanika Obnovimo Evropu
71 poslanik iz grupe evropskih konzervativaca i reformista (ECR)
62 poslanika ID-a
53 poslanika za Zelene/EFA
51 poslanik za nezavisne
51 poslanik novoizabranih članova koji još nisu u savezu ni sa jednom grupom
34 poslanika za levicu

Euronews

20.37 Ko su najveći pobednici i gubitnici u Nemačkoj?

Reporterka Liv Straud iz Berlina donosi najnovije informacije o rezultatima glasanja u Nemačkoj.  

Euronews

20.32 Euronews Srbija u Briselu - šta pokazuju prve procene i izlazne ankete

Euronews

20.27 Ankete: Konzervativci tesno pobedili u Španiji

Konzervativci Narodne partije (PP) tesno su pobedili na izborima u Španiji, prema izlaznoj anketi RTVE i Forte.

Sa 32,4 odsto glasova, PP bi dobila između 21 i 23 poslanika u odnosu na sadašnjih 13. Ali, socijalisti premijera Pedra Sančeza drže poziciju sa 30,2 odsto glasova i 20 prema 22 poslanika u EP (danas imaju 21). Krajnje desničarska partija Voks poboljšala bi svoju zastupljenost, sa sadašnjih četiri na između 6 i 7 poslanika.

Levičarski savez Sumar, mlađi partner Sančezove koalicije obezbedio bi tri do četiri mesta, dok bi Podemos, još jedna levičarska partija odredio između dva i tri poslanika.

Međutim, najveće iznenađenje u zemlji je iznenadna erupcija Se Acabó La Fiesta (Zabava je gotova), stranke koju je ove godine osnovao influenser Alvise Peres koji kaže da je protiv establišmenta, ali kojeg analitičari povezuju sa daleko desničarskim populizmom. Prema rezultatima izlazne ankete, Se Acabó La Fiesta bi mogla da uđe u EP sa dva do tri poslanika.

20.17 Hrvatska: I krajnja desnica i zeleni dobijaju poslanika u parlamentu

Prema procenama izlaznih anketa u Hrvatskoj, krajnja desnica Domovinskog pokreta i Zeleni Možemo! dobiće po jednog poslanika u EP, što je prvi put da će obe formacije ući u parlament.

20.10 Ubedljiva pobeda Nacionalnog okupljanja u Francuskoj

Stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje (RN), koju predvodi dvadesetosmogodišnji Džordan Bardela, obezbedila je neverovatnih 31,5 odsto glasova u Francuskoj - što je prvi put da je neka francuska stranka osvojila više od 30 odsto na evropskim izborima od 1984. godine.

Ono što je najvažnije, ovo je dvostruko veći broj glasova od onog koji je osvojila centralistička partija predsednika Emanuela Makrona Obnovimo Evropu (15,2 odsto).

Tanjug/AP

 

19.48 Fon Der Lajen i Veber slave pobedu konzervativaca u Nemačkoj

Ursual fon der Lajen i Manfred Veber, dva glavna lica Evropske narodne partije (EPP), oglasili su se na društvenim mrežama kako bi proslavili pobedu konzervativaca u Nemačkoj.

Prema izlaznim anketama, alijansa CDU-CSU je pobedila na izborima u zemlji i obezbedila 30 poslaničkih mesta u EP i skoro 30 odsto svih glasova.

"Raduje me odličan rezultat CDU i CSU!", napisala je Fon der Lajen koja se bori za drugi mandat za predsednika Evropske komisije - "Imali smo prave teme. Birači su to potvrdili".

Veber je opisao CDU-CSU kao "bedem" protiv krajnje desnice Alternative za Nemačku (AfD), za koju se predviđa da će uzeti 17 poslaničkih mesta u Briselu. Veber je zatim "udario" na vladajuću koaliciju kancelara Olafa Šolca, rekavši da "više ne može da dopre do naroda".

19.40 Predviđa se da će GERB pobediti na izborima u Bugarskoj

Predviđeno je da bugarski desni centar GERB bude prvi na današnjim parlamentarnim izborima, sa 26,2 odsto glasova, pokazala je anketa agencije Galup. Kako je preneo Reuters, "Nastavljamo sa promenama" (PP) bi trebalo da bude na drugom mestu sa 15,7 odsto glasova.

U Bugarskoj se danas održavaju dvostruki izbori - za nacionalni i Evropski parlament.

Tanjug/AP/Valentina Petrova

 

19.37 Konzervativci i socijalisti skoro izjednačeni na Malti

Prema procenama koje je objavio Evropski parlament, očekuje se da će Laburistička partija premijera Roberta Abede dobiti tri poslanika sa 44,67 odsto, što je manje u odnosu na četiri koliko imaju danas. Istovremeno, Nacionalistička partija, koja spada u konzervativnu porodicu, dobila bi još tri poslanika u EP, u odnosu na dva koja ima trenutno sa 42,52 odsto glasova.

profimedia

 

19.34 Ursula fon der Lajen stigla u Brisel

Ursula fon der Lajen, za koju se očekuje da će obezbediti drugi mandat na čelu moćne izvršne ruke EU, Evropske komisije, stigla je u sedište Evropske narodne partije u Briselu. Ona je glasala ranije tokom dana u Hanoveru u Nemačkoj.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

19.33 Uspeh Zelenih u Holandiji, veliki pad u Nemačkoj

Kako stižu prvi rezultati izbora za EP, primećuje se disbalans u glasovima kada su Zeleni u pitanju. U Holandiji je savez između socijalista i Zelenih došao na vrh, sa osam poslanika u Evropskom parlamentu, naspram sedam koje je obezbedila krajnja desnica Gerta Vildersa, prema procenama. Ali stranka je u Nemačkoj, koja je deo vladajuće koalicije Olafa Šolca, oštro kažnjena i pala je sa 21 na 12 poslanika u EP, prema izlaznoj anketi koju je objavio ARD. To je najveće smanjenje rejtinga u zemlji, piše Euronews.

"Budimo iskreni. Ovo je veoma razočaravajuće", rekao je Bas Ajkhut, jedan od vodećih kandidata stranke govoreći o procenama rezultata u Nemačkoj.

"Za sada su pomešani rezultati za Zelene. Solidna dva mesta za Austriju, jedno mesto u Letoniji i naravno, još uvek dobar rezultat iz Holandije", primetio je on u odvojenom postu na društvenim mrežama.

19.20 Izlazne ankete u Hrvatskoj: HDZ osvojio šest mandata, SDP četiri, Domovinski i Možemo po jedan 

Birališta u Hrvatskoj su zatvorena u 19 sati, a sada su objavljeni rezultati izlaznih anketa. HDZ je osvojio šest mandata, SDP četiri, po jedan Domovinski i Možemo.

18.58 Pobeda koalicije Zelenih i socijalista u Holandiji

Holanđani su glasali u četvrtak, ali su zvanične procene Evropskog parlamenta dostupne tek sada. Rezultati koje su potvrdile i izlazne ankete, pokazuju da je pobedu odnela koalicija Zelenih i socijalista sa 21,6 odsto, dok je desničarska Partija za slobodu (PVV) osvojila 17,7 odsto.

18.52 Manja izlaznost u Španiji

Izlaznst u Španiji je u 18 časova po srednjeevropskom vremenu dostigla 38,38 odsto, podaci su nacionalnog emitera RTVE. Ovo je znatno manja brojka u odnosu na stopu od 49,44 odsto iz 2019. godine kada je zemlja takođe održala niz lokalnih i regionalnih izbora. Biračka mesta u Španiji se zatvaraju u 20 časova.

18.27 Rezultati iznaznih anketa u Nemačkoj: Vode konzervativci

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) desnog centra udobno vodi na evroizborima u Nemačkoj, pokazuju izlazne ankete koje prenosi Euronews.

CDU i njen bavarski partner CSU osvojili bi u tom slučaju 29,5 odsto glasova i 29 od 96 raspoloživih mesta. Ovo bi bila dobra vest za Ursulu fon der Lajen, koja je potekla iz CDU i koja se bori za drugi mandat na vrhu Evropske komisije. Krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) zauzeće drugo mesto sa 16,5 odsto i 17 poslanika, u odnosu na sadašnjih 11.

U međuvremenu, prema ovim preliminarnim podacima, tri stranke koalicije koju predvodi kancelar Olaf Šolc zaostaju: 14 poslanika socijalista (SPD), 12 poslanika Zelenih i pet poslanika liberala (FDP).

18.24 Tesno na Kipru

Kiparski mediji, prema izlaznim anketama agencije Alpha, procenjuju da je liberalno-konzervativni Demokratski skup (EPP), stranka u vladajućoj koaliciji, obezbedio između 25,5 i 28,5 odsto glasova. U međuvremenu, procenjuje se da je Napredna stranka radnog naroda (levica) dobila između 23 i 26 odsto. Konačni rezultati će biti potvrđeni kasnije.

Kipar šalje šest poslanika u EP, a Europe Elects procenjuje da je izlaznost niža u odnosu na 2019. godinu, prenosi Euronews.

18.18 Veća izlaznost i u Francuskoj

Izlaznost u širom Francuske dostigla je 45,26 odsto, odnosno dva odsto više nego 2019. godine.
Ukupna izlaznost Francuske u 2019. bila je 50,12 odsto.

18.16 Rekordna izlaznost u Mađarskoj

Više od polovine od 7,8 miliona birača u Mađarskoj glasalo je na evroizborima do 17 časova po srednjeevropskom vremenu, što je najveća izlaznost otkako se ova zemlja pridružila EU 2004. godine, prenosi Euronews.

Tanjug/AP/Szilard Koszticsak/MTI

 

18.13 Proto thema: Ubedljiva pobeda Nove demokratije u Grčkoj

Izlazna anketa objavljena u 19 časova po grčkom vremenu, odmah po zatvaranju birališta, pokazuje pobedu Nove demokratije sa velikom razlikom u odnosu na drugoplasiranu Sirizu. Prema preliminarnim rezultatima, koje je objavila "Proto thema", Nova demokratija će osvojiti od 28 do 32 odsto glasova i imati sedam do osam poslanika, Siriza (od 15,2 do 18,2 odsto) sa četiri poslanika, dok se na trećem mestu našao PASOK (od 10,9 do 13,9 odsto) sa tri.

Stranke krajnje desnice značajno su poboljšale rezultate i, prema anketama Niki će dobiti od 2,9 do 4,9 odsto glasova, dok će Glas razuma osvojiti od 2,2 do 3,6 odsto glasova.

Tanjug/AP

 

18.04 Incidenti na biračkim mestima u Belgiji, stižu prvi rezultati glasanja

Belgijanci danas glasaju na tri izbora: evropskim, saveznim i regionalnim. Najmanje opštine koje su svoja biračka mesta zatvorile u 14 sati po srednjeevropskom vremenu, saopštavaju rezultate. To je slučaj sa malim flamanskim gradom Herstape, sa 79 stanovnika, gde stranka Otvoreni VLD vodi sa 26,4 odsto glasova.

Širom zemlje prijavljeni su brojni incidenti na biračkim mestima. Gradonačelnik jednog flamanskog grada podneo je tužbu protiv izbornih zvaničnika zbog toga što su flamanskim glasačima govorili na francuskom jeziku. Prema RTBF-u, u opštini Voluve-Saint-Lambert u briselskom regionu, birači su čekali do dva sata zbog velike izlaznosti i kvara kompjuterskog sistema. U ovom slučaju, kao i za ostale opštine koje imaju ovo kašnjenje, biračka mesta će ostati otvorena do 18 časova po srednjeevropskom vremenu.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

Nepotvrđeni izveštaji u belgijskim medijima ukazuju da su maloletnici od 16 i 17 godina, kojima je dozvoljeno da glasaju samo na evropskim izborima, glasali i na drugim izborima. Ova greška bi mogla da dovede do reizbora na nekim biračkim mestima.

Konačno, Maksim Prevo, predsednik Les Engaže (EPP), uznemiravan je nakon glasanja u Namuru. Pijana osoba pokušala je da ga gurne u reku Meas nakon što su uzvikivali uvrede.

17.55 ORF: Desničarski FPÖ vodi u Austriji

Krajnje desničarka Slobodarska partija Austrije (FPÖ) predvodi na izborima u Austriji sa šest poslanika (u odnosu na tri) i 27 odsto glasova, pokazala je izlazna anketa javnog emitera ORF. To bi bio prvi put da ova stranka pobedi na nacionalnim izborima, napominje ORF.

Drugo mesto obeležiće tešku bitku između OVP-a desnog centra, sa pet poslanika i 23,5 odsto, i socijalista SPO, sa takođe pet poslanika i 23 odsto glasova, prenosi Euronews nezvanične podatke iz Austrije.

17.10 Očekuje se da zelene stranke zabeleže pad podrške

Očekuje se da će zelene stranke u Evropi zabeležiti pad podrške na izborima za Evropski parlament, a ankete pokazuju da bi mogle da izgube čak trećinu svojih mesta.

"Birači imaju druge prioritete u 2024. godini. Evropljani su danas više zabrinuti za druga pitanja, kao što je inflacija i rat u Ukrajini. Verovatno će to biti stvari koje će mnogima biti na umu kada odlučuju za koga da glasaju", rekao je Antonio Valentim, politikolog sa Univerziteta Jejl koji proučava glasačko ponašanje u vezi sa klimom. 

Neka istraživanja nagoveštavaju da bi životna sredina mogla biti "pitanje luksuzne robe", ono koje ima veći uticaj na odluke glasanja u vremenima izobilja. Studija iz 2017. pokazala je da birači strože kažnjavaju vladajuće stranke koje povezuju sa politikama zaštite životne sredine kada smatraju da je ekonomija "slaba", ali ih nagrađuju za zelenu reputaciju kada procveta, prenosi Guardian.

"Nedavne studije pokazuju da je uspeh zelenih partija usko vezan za ekonomske uslove. Uzeti zajedno, ekonomske brige koje zasenjuju ekološka pitanja mogu biti faktor koji doprinosi potencijalnom padu glasova Zelene stranke", kaže Džesika Hak, politikolog sa Univerziteta u Hamburgu.

15.48 Orban: Ovo su izbori za rat ili mir u Evropi

Najvažnije pitanje evropskih izbora je da li Evropa treba da ostane izvan rata ili da uđe u rat, rekao je danas predsednik mađarske vlade Viktor Orban posle glasanja na izborima za Evropski parlament.

"Danas moramo da pobedimo na ovim izborima u Evropi, ovo su prvi evropski izbori na kojima se ta tema provlači kroz skoro sve zemlje članice. Pratio sam nemačku, italijansku i francusku izbornu kampanju, svi su pričali o ratu, tako da je to sada panevropsko pitanje", rekao je Orban.

Tanjug/AP/Szilard Koszticsak

 

Odgovarajući na pitanje novinara, Orban je rekao da mir u Ukrajini može da se postigne u dva koraka.

"Prvo treba pobediti na evropskim izborima i njihovi rezultati treba da se tumače kao mišljenje ljudi o pitanju rata i mira", rekao je on, prenosi MTI.

15.10 Kandidat u Belgiji pocepao listić

Vodeći kandidat socijalista u Belgiji za evropske izbore Elio di Rupo pocepao je danas svoj glasački listić, jer se zbunio dok je glasao u svom rodnom gradu Monsu. U Belgiji se, pored evropskih, održavaju regionalni i opšti izbori, pa je Di Rupo "zbog pogrešnih naočara i puno kandidata", pogrešio. On je izašao iz glasačke kabine, da bi zatražio novi glasački listić, što mu nije dozvoljeno, piše Politiko. Di Rupo je potom pocepao glasački listić da ostala tajna kako je glasao.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

14.46 Grupa preživelih Holokausta pozvala mlade da izađu na izbore

Među onima koji su pozvali ljude da glasaju na evropskim izborima je i grupa preživelih Holokausta. Ranije ovog meseca oni su uputili zajednički apel pozivajući mlađe birače da izađu na izbore i ostvare svoje pravo.

"Za milione vas, evropski izbori su prvi izbori u životu. Za mnoge od nas to bi moglo biti poslednje", napisalo je osmoro preživelih u pismu.

"Tada nismo mogli da sprečimo (uspon nacizma), ali danas možete", naveli su između ostalog u pismu, prenosi Gardijan.

14.36 Vladajuća Laburistička partija na Malti proglasila pobedu na izborima za EP

Premijer Malte Robert Abela saopštio je danas da je vladajuća Laburistička stranka dobila najveći broj glasova u Malti na izborima za Evropski parlament (EP). Abela je govoreći za televiziju TVM naveo da su laburisti osvojili "solidnu pobedu", ali je i priznao da im je glasačko telo "poslalo poruku", prenosi Politiko.

Laburistička stranka imala je u prethodnom mandatu četiri od ukupnih šest poslanika koji se šalju iz Malte u EP, a očekuje se da će ove godine imati tri poslanika. Jedan od tih poslanika najverovatnije će biti predsednica parlamenta Roberta Mecola iz opozicione Nacionalističke stranke. Mediji bliski toj stranci navode da je razlika između dve stranke od 15.000 do 20.000 glasova, a na prošlim izborima za EP 2019. godine su Laburisti imali prednost od 42.500 glasova.

13.56 Različiti odaziv u državama - kako se glasalo do 11 sati?

Prvi podaci o izlaznosti na izborima za Evropski parlament u zemljama u kojima se danas glasa, pokazuju različit odziv birača do 11 sati. 

Do 11.30 u Hrvatskoj je glasalo je 7,69 odsto birača, što je za više od dva odsto manje nego na izborima 2019. godine, kada je izlaznost bila 9,93 posto.Nešto više od 3,7 miliona birača u Hrvatskoj bira 12 hrvatskih poslanika koji će ih idućih pet godina predstavljati u Evropskom parlamentu. Prvi rezultati bit će objavljeni u 23 sata, a rezultati izlaznih anketa u 19 sati.

U Sloveniji je do 11 sati zabeležena izlaznost od 11,88 odsto, što je tri procentna poena više nego pre pet godina, pokazuju podaci Nacionalne izborne komisije, prenosi STA.Slovenci biraju devet poslanika za EP, a birališta se zatvaraju u 19 sati.

Tanjug/AP/Michael Probst

 

U Bugarskoj je, prema podacima izborne komisije, izlaznost do 11 sati na glasanju za nacionalni i evropski parlament bila je oko 8,5 odsto, prenosi Rojters.

U Grčkoj je do 11.30 glasao 1.260.931 birač, odnosno 13,1 odsto upisanih, prenose grčki mediji.U Rumuniji je do 13 sati glasalo 21,93 odsto birača s pravom glasa na izborima za Evropski parlament. U Francuskoj je do podneva glasalo 19,81 odsto birača s pravom glasa.

13.34 U Mađarskoj izlaznost veća za više od pet poena

Izlaznost u Mađarskoj u 11 sati iznosila je 22,89 odsto, prema podacima nacionalne izborne kancelarije. To je više od pet poena više u odnosu na izlaznost u isto vreme 2019, koja je iznosila 17,16 odsto, prenosi Guardian.

Britanski list navodi da je do porasta odziva došlo kada se mađarski populistički premijer Viktor Orban suočio sa novopridošlom "Tisom", novom strankom koju vodi 43-godišnji advokat i nekadašnji njegov saveznik Peter Magiar.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

12.20 Glasao španski premijer i poslao poruku biračima

Španski premijer Pedro Sančez glasao je danas na izborima za Evropski parlament.

"Naš glas je taj koji odlučuje da li je budućnost koju gradimo u Evropi, a samim tim i u Španiji, budućnost napretka ili budućnost nazadovanja. Odlučuje se da li želimo Evropu koja nastavlja da istrajava u jedinstvenom odgovoru na izazove i krize koji su pred nama, ili ćemo se opredeliti za reakcionarnu Evropu; na smanjenja, regresije, reakcije. Zato verujem da je važno - našim glasanjem da odlučujemo da li želimo Evropu koja ide napred ili Evropu koja se kreće unazad", naveo je Sančez na mreži Iks.

11.36 Glasala Ursula fon der Lajen

Ursula fon der Lajen, koja se bori za drugi petogodišnji mandat na čelu Evropske komisije, glasala je danas, prenosi Gardijan.

"Pokažimo snagu naše demokratije. Učinimo Evropu, naš zajednički dom, jačom nego ikad", navela je Fon der Lajen na svom nalogu na društvenoj mreži Iks. 

Fon der Lajen je vodeći kandidat Evropske narodne partije (EPP) desnog centra za predsednika Evropske komisije, što znači da birači na izborima za Evropski parlament ne mogu da glasaju za nju direktno, ali će indirektno uticati na to da li će ona biti izabrana za drugi mandat. 
 

Tanjug/AP/Julian Stratenschulte

 

11.05 U Mađarskoj danas izbori za Evropski parlament i lokalni izbori

U Mađarskoj se danas održavaju izbori za lokalne vlasti i za mađarske poslanike u Evropskom parlamentu (EP), a biračka mesta su otvorena jutros u šest sati.

Oko 7,85 miliona ljudi ima pravo da glasa na opštinskim izborima na 10.119 biračkih mesta širom zemlje, a biračka mesta se zatvaraju u 19 časova.

Skoro isto toliko ljudi može da glasa za mađarske predstavnike u EP na biralištima u Mađarskoj i u 147 mađarskih predstavništava u inostranstvu, kao i putem pošte, prenosi MTI. Za  21 predstavnika u Evropskom parlamentu takmiče se izborne liste 11 političkih stranaka koje je potvrdila Državna izborna komisija.

10.55 U Sloveniji uz glasanje za evropske izbore i tri referenduma

U Sloveniji su u 7 časova širom zemlje otvorena biračka mesta za današnje evropske izbore, a birači se izjašnjavaju i na tri savetodavna referenduma.

Za devet poslaničkih mesta u EP na 11 lista boriće se 12 stranaka, navodi STA.Birači u Sloveniji danas se izjašnjavaju i o pomoći pri dobrovoljnom prestanku života, o preferencijalnom glasanju na izborima za parlament i o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe i ličnoj upotrebi kanabisa. Birališta će biti otvorena do 19 časova, do kada traje izborna tišina.

Detaljnije o svemu pročitajte u posebnoj vesti.

10.08 U Bugarskoj danas dvostruki izbori - za nacionalni i Evropski parlament

U Bugarskoj se danas održavaju parlamentarni izbori, šesti za tri godine, a birači će glasati i za poslanike u Evropskom parlamentu.

Tanjug/AP/Valentina Petrova

 

Na duplim izborima registrovano je 6.518 kandidata, 6.100 za nacionalni parlament, a 418 kandidata za 17 poslaničkih mesta koja pripadaju Bugarskoj u Evropskom parlamentu. Očekuje se da će izlaznost birača na vanrednim izborima za Narodnu skupštinu biti oko 40 odsto. Detaljnije o svemu pročitajte u posebnoj vesti.

09.29 Hrvatska danas bira 12 poslanika u Evropski parlament

U Hrvatskoj se danas održavaju izbori za Evropski parlament, a građani s pravom glasa biraće 12 poslanika sa 25 izbornih lista. Ovo su četvrti izbori od prijema Hrvatske u članstvo Evropske unije, a budući poslanici biraju se na pet godina.

TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

 

Biračka mesta u Hrvatskoj biće otvorena su od 7 do 19 sati, uz izuzetak osam biračkih mesta na području Samobora koja će biti otvorena do 20,30 sati. Prvi put hrvatski birači glasali su na evropskim izborima 14. aprila 2013. godine. Detaljnije o svemu pročitajte u posebnoj vesti.

09.17 Đorđa Meloni juče u Rimu glasala

Italijanska premijerka Đorđa Meloni juče je u Rimu glasala na izborima za Evropski parlament, na kojima građani iz svih 27 država članica Evropske unije biraju 720 novih poslanika. 

"Vi odlučujete o budućnosti Italije i Evrope. Sada je sve u vašim rukama", objavila je Meloni na X uz svoju sliku sa birališta.

U Italiji glasanje traje dva dana, a ova država kao treća po veličini zemlja EU bira 76 poslanika. Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti.

Tanjug AP/Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

 

08.55 Povećan broj policajaca u Slovačkoj nadgleda izbore za Evropski parlament

Slovaci su juče birali svojih 15 poslanika za Evropski parlament. Slovački medji prenose da je povećan broj policajaca nadgledao izbore. Na terenu je bilo više policijskih patrola ne samo tokom izbora, već i nakon njihovog završetka. 

08. 40 Holanđani prvi glasali

Prva zemlja članica Evropske unije u kojoj je počelo glasanje jeste Holandija čiji birači su u četvrtak, 6. juna, mogli da glasaju za 31 evroposlanika.

profimedia

 

Glasanje u toj zemlji vrši se i dalje olovkom na papiru, zbog dugogodišnjeg nepoverenja u glasačke kompjutere, piše Politiko. 

08.15 Zbog čega su važni izbori?

Izbori za Evropski parlament izazivaju veliku pažnju javnosti pre svega jer se očekuje da će u novom sazivu doći do zaokreta udesno imajući u vidu da su desničarske i krajnje desničarske partije ostvarile značajne uspehe proteklih godina širom EU.

Na izborima učestvuju nacionalne političke stranke, ali kada se izaberu poslanici EP, većina se odlučuje da postane deo transnacionalnih političkih grupacija, kojih trenutno ima sedam: Evropska narodna partija (EPP), Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D), Obnovimo Evropu, Evropski konzervativci i reformisti (ECR), Identitet i demokratija (ID), Zeleni-Evropski slobodarski savez i Evropska ujedinjena levica - Nordijska zelena levica. 

Pored njih, postoje poslanici i partije koji nisu povezane ni sa jednom većom političkom grupacijom.

07.38 Da li će desnica doneti "tektonske promene"?

Iako se izbori zovu evropski, na njima se nadmeću nacionalne političke stranke. Na primer, nemačke Socijaldemokrate ili španska Narodna partija. Ali, kada se članovi Evropskog parlamenta biraju sa nacionalnih lista, skloni su da postanu deo transevropskih političkih grupa. 

U ovom sazivu Evropskog parlamenta ima osam takvih grupa. Detaljnije o tome su u emisiji Euronews svet govorili Jakov Devčić, direktor Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu, kao i Sava Mitrović iz Centra za evropske politike.

07.10 Šta će biti jedan od prvih zadataka novog saziva?

Iako je Evropski parlament jedina demokratski izabrana institucija EU, glasanjem na izborima građani indirektno utiču i na sastav ostalih tela EU. Tako će jedan od prvih zadataka poslanika u EP, nakon što izaberu predsednika EP na prvoj plenarnoj sednici, biti da izaberu novog predsednika Evropske komisije, kojeg imenuju države članice.

Najveća politička grupacija nakon izbora ima najveći mandat da predloži kandidata za predsednika EK, kojeg EP bira apsolutnom većinom nakon izbora, na predlog država članica. Ako kandidat ne dobije dovoljno glasova, zemlje članice EU moraju da predlože drugog kandidata.

EP odobrava i 27 komesara, po jednog iz svake države članice EU, koji će voditi EU u narednih pet godina, kao i visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku. 

 

Komentari (0)

Evropa