Evropa

RAT U UKRAJINI Ruske snage PVO tokom noći oborile 25 ukrajinskih dronova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/06/2024

-

09:03

RAT U UKRAJINI Ruske snage PVO tokom noći oborile 25 ukrajinskih dronova
RAT U UKRAJINI Ruske snage PVO tokom noći oborile 25 ukrajinskih dronova - Copyright Tanjug/AP/Andriy Andriyenko/Evgeniy Maloletka/Kherson Regional Military Administration

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija ne preti nuklearnim oružjem i da smatra da je upotreba nuklearnog oružja u ovom trenutku nemoguća. Upitan kako bi Rusija postupila u slučaju napada na nju nuklearnim oružjem, Putin je rekao da ukoliko do toga uopšte i dođe, građani treba da znaju da Rusija ima sistem ranog upozorenja za takve napade, kao i da Rusija u svom arsenalu ima mnogo jače nuklearne bombe nego one koje je Amerika bacila na Japan, ali i daleko više. U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u Parizu da njegov legitimitet priznaje i određuje ukrajinski narod, istovremeno ocenjujući da ruski predsednik Vladimir Putin nema legitimitet.

Ključni događaji:

  • Gutereš ne ide na mirovni samit u Švajcarskoj
  • Zelenski: Putinov legitimitet priznaje samo drug Putin
  • Francuska objavila da je Ukrajini isporučila opremu vrednu 420 miliona evra
  • Putin upozorava: Rusija ima mnogo jače nuklearne bombe nego one koje je Amerika bacila na Japan

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu, a kako je protekao prethodni dan pročitajte u jučerašnjem

16.19 Kuleba: Ukrajina zadovoljna zbog rastućih tenzija u Moskvi, ulazak u NATO je realnost

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izrazio je danas zadovoljstvo zbog, kako je rekao, "rastućih tenzija u Moskvi" koje su eskalirale uoči predstojećeg Samita mira o Ukrajini u Švajcarskoj.

Kuleba je naglasio da ta dinamika jasno pokazuje koliko je samit od suštinskog značaja za međunarodnu zajednicu, a reakcije Rusije svedoče o ozbiljnosti situacije.

Euronews

 

"Ukrajina vidi Samit mira kao ključan momenat za jačanje svoje pozicije na globalnoj sceni, posebno u promovisanju podrške međunarodnom pravu i teritorijalnoj celovitosti. Ova situacija takođe potvrđuje širu podršku za ukrajinsku diplomatiju u borbi protiv ruske agresije, što doprinosi njenoj legitimnosti i autoritetu", naveo je Kuleba, preneo je Ukrinform.

14.40 Zaharova: Makron agresivnom retorikom gura Evropu ka katastrofi

Francuski predsednik Emanuel Makron svojom agresivnom retorikom gura evropski kontinent ka katastrofi, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"On (Makron) je, nažalost, dosledan u svojoj rusofobiji. Važno je da takvom agresivnom retorikom i monstruoznim kriminalnim akcijama pomaže da se evropski kontinent gurne ka katastrofi", rekla je Zaharova na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), prenosi agencija RIA Novosti.

Ona je napomenula da Makron i njegov tim nemaju iskustva u vladi, kao ni "u stvarnim poslovima ne samo u svetu, već i u svojoj zemlji".

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

13.40 Japan će potpisati sporazum o dugoročnoj podršci Ukrajini

Japanski premijer Fumio Kišida i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisaće u četvrtak sporazum kojim se Japan obavezuje na dugoročnu podršku Ukrajini, uključujući međudržavne pregovore u roku od 24 sata od bilo kakve nove invazije Rusije, rekli su neimenovani izvori iz japanske vlade za agenciju Kjodo.

Ovaj sporazum biće na snazi deset godina, a Kišida i Zelenski će ga potpisati na margini samita G7 u Italiji. Sporazum će biti usredsređen na dugoročnu podršku Ukrajini u rekonstrukciji zemlje posle rata, prenosi Kjodo.

10.20 Premijer Ukrajine: Samo 27 odsto termoelektrana trenutno radi

Premijer Ukrajine Denis Šmihalj izjavio je danas da trenutno radi samo 27 odsto ukrajinskih termoelektrana. "Situacija u energetskom sektoru je veoma teška, to je očigledno. Rusija je uništila 50 odsto naših kapaciteta za proizvodnju struje", rekao je Šmihalj, a prenosi Unian. Prema njegovim rečima, uništena su 42 energetska bloka. Šmihalj je naveo da je 27 odsto velikih termoelektrana u funkciji, a 73 odsto je uništeno ili oštećeno tako da trenutno ne rade.

Dodao je da Ukrajina radi na obnovi kako bi pre grejne sezone pokrenula što više kapaciteta za proizvodnju električne energije, kao i na povećanju uvoza struje iz EU.

09.59 Ruska PVO oborila tri ukrajinska drona iznad Severne Osetije, leteli ka vojnom aerodromu

Ruska PVO oborila je iznad Severne Osetije tri ukrajinska drona koji su lansirani na vojni aerodrom u Mozdoku, objavio je na svom Telegram kanalu šef te ruske republike Sergej Menjajlo. "Prema preliminarnim informacijama, bespilotne letelice su stigle sa ukrajinske strane, a njihov cilj je bio vojni aerodrom", naveo je on, a prenosi agencija RIA Novosti.

Prema rečima Menjajla, nije bilo žrtava niti materijalne štete. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage PVO danas oko 08.40 oborile dron iznad teritorije Severne Osetije, navodi RIA Novosti.

08.59 Ruske snage PVO tokom noći oborile 25 ukrajinskih dronova

Ruske snage PVO su tokom noći oborile 25 ukrajinskih dronova iznad teritorije Rusije, saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva odbrane. Precizirano je da su dronovi uništeni iznad teritorije Rostovske, Belgorodske, Brjanske, Tulske, Astrahanske oblasti, Krasnodarske teritorije i Krima, prenosi RIA Novosti. Dodaje se da su u Crnom moru uništena dva čamca bez posade koji su se kretali ka Krimu.

08.30 Ruski MUP izdao poternicu za bivšom premijerkom Ukrajine Julijom Timošenko

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije saopštilo je da je izdalo poternicu za bivšom premijerkom Ukrajine Julijom Timošenko. "Julija Vladimirovna Timošenko, rođena 27. novembra 1960. godine traži se prema članu Krivičnog zakona", naveo je ruski MUP, ne precizirajući za koje je krivično delo Timošenko optužena, prenosi Sputnjik.

Timošenko je bila na funkciji premijera Ukrajine od februara do septembra 2005. godine, kada je njena vlada raspuštena, a ponovo je preuzela tu funkciju u decembru 2007. godine. Timošenko se početkom 2010. godine kandidovala za predsednika Ukrajine.

profimedia

 

07.06 Gutereš ne ide na mirovni samit u Švajcarskoj

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš neće prisustvovati globalnom samitu o mirovnoj formuli za Ukrajinu u Švajcarskoj sledeće nedelje, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik.

Mirovni samit će biti održan u švajcarskom Birgenstoku 15. i 16. juna, a dosad je 107 država i međunarodnih organizacija potvrdilo učešće, preneo je Kijev independent.

06.32 Zelenski: Putinov legitimitet priznaje samo drug Putin

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u Parizu da njegov legitimitet priznaje i određuje ukrajinski narod, istovremeno ocenjujući da ruski predsednik Vladimir Putin nema legitimitet. Zelenski je istakao da njegov legitimitet priznaje narod Ukrajine koji je, kako je naveo, slobodan, preneo je Rojters.

"Putinov legitimitet priznaje samo drug Putin", naveo je Zelenski na konferenciji za novinare u Parizu. Zelenski boravi u poseti Francuskoj, gde je u četvrtak učestvovao na obeležavanju 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji. Zelenski se sastao sa francuskim proizvođačima odbrambene industrije i obratio se francuskom parlamentu.

06.21 Francuska objavila da je Ukrajini isporučila opremu vrednu 420 miliona evra

Francuska je za prva četiri meseca 2024. Ukrajini isporučila vojnu opremu u vrednosti od ukupno 420 miliona evra, a Pariz je odvojeno isplatio 900 miliona evra Evropskom fondu za mir, navodi se u ažuriranom izveštaju francuskog Ministarstva odbrane o vojnoj pomoći Ukrajini.

U prvim mesecima godine, Francuska je Ukrajini isporučila isporučila obroke (više od 100.000 jedinica), uređaje za noćno osmatranje (1.526 jedinica), 15 protivtenkovskih sistema, 34 oklopna i medicinska vozila, 19 čamaca Zodiac Futura, 60 izviđačkih bespilotnih letelica, kao i malokalibarsko oružje, gorivo i municiju, dodaje se u izveštaju.

Istaknuto je da je Francuska isporučila bombe vazduh-zemlja, uključujući 63 bombe modela Mk81 i neodređeni broj AASM bombi.

Ovi finansijski napori praćeni su akcijama u oblasti obuke kadrova, a od početka godine u armijama Poljske i Francuske već obučeno skoro 2.000 ukrajinskih vojnika.

''U isto vreme, Francuska doprinosi bezbednosti istočnog krila Evrope preko kopnenog razmeštanja u Rumuniji i Estoniji, privremenog vazdušnog razmeštanja u Litvaniji, kao i stalnim pomorskim prisustvom na Baltiku i Mediteranu“, navodi francusko Ministarstvo odbrane.

Tanjug/AP/Anton Vaganov

 

06.09 Putin upozorava: Rusija ima mnogo jače nuklearne bombe nego one koje je Amerika bacila na Japan

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija ne preti nuklearnim oružjem i da smatra da je upotreba nuklearnog oružja u ovom trenutku nemoguća.

Upitan kako bi Rusija postupila u slučaju napada na nju nuklearnim oružjem, Putin je rekao da ukoliko do toga uopšte i dođe, građani treba da znaju da Rusija ima sistem ranog upozorenja za takve napade, kao i da Rusija u svom arsenalu ima mnogo jače nuklearne bombe nego one koje je Amerika bacila na Japan, kao i da ih ima daleko više. 

On nije isključio mogućnost izmena ruske nuklearne doktrine, prenosi RIA Novosti.
"Ova doktrina je živi instrument i mi pomno pratimo šta se dešava u svetu, oko nas i ne isključujemo neke izmene u toj doktrini“, rekao je ruski predsednik na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Ruski predsednik se osvrnuo i na pitanje brzine rešavanja vojne operacije u Ukrajini rekavši da je to direktno povezano sa gubicima unutar ruske vojske. 

"Imajući to u vidu daleko je važnije sačuvati živote vojnika koji se bore u zoni specijalne vojne operacije“, naglasio je on.

Kada je reč o Ukrajini, Putin je rekao da je Rusija spremna za pregovore samo pod uslovima koji su ranije postavljeni.

Komentari (0)

Evropa