Evropa

Ubistvo nemačkog policijaca rasplamsava debatu o migracijama: Kome to ide u korist pred kraj kampanje za izbore u EU

Komentari

Autor: Politico

05/06/2024

-

08:25

Ubistvo nemačkog policijaca rasplamsava debatu o migracijama: Kome to ide u korist pred kraj kampanje za izbore u EU
Ubistvo nemačkog policijaca rasplamsava debatu o migracijama: Kome to ide u korist pred kraj kampanje za izbore u EU - Copyright Tanjug AP/Bodo Marks/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Jezivo ubistvo policajca, koje je posmatrač snimio na video-snimku i koje je široko podeljeno na društvenim mrežama, izazvalo je veoma emotivnu debatu u Nemačkoj o migracijama i radikalnom islamizmu, samo nekoliko dana uoči izbora za Evropski parlament, prenosi Politico. 

Fokus na imigraciju i islamistički ekstremizam mogao bi biti od koristi krajnjoj desnici u poslednjim danima kampanje.

Policajac, identifikovan kao Ruven L. (29), preminuo je u nedelju nakon što ga je ubo nožem u potiljak navodno 25-godišnji muškarac iz Avganistana, koji je stigao u Nemačku 2014. 

Politički kontekst napada teško da može biti osetljiviji.

Stranka krajnje desnice Alternativa za Nemačku (AfD) želi da ovonedeljne izbore za EU ​​pretvori u referendum o migrantskoj politici; ubistvo bi moglo da obezbedi samo potrebnu municiju.

Šira zabrinutost oko migracija mogla bi AfD da pružiti plodno tlo? 

AfD se u poslednje vreme bori sa nizom nedavnih skandala koji su, kako se činilo, zaustavili njen politički uspon i doveli da sklizne u anketama. 

"Naše misli su sa svim državnim službenicima koji svakodnevno svoje živote moraju da dovode u opasnost zbog pogrešne migracijske i bezbednosne politike", rekli su nacionalni ko-lideri AfD-a, Tino Chrupalla i Alice Veidel.

Ali šira zabrinutost oko migracija mogla bi stranci pružiti plodno tlo.

Oni su pozvali na "sigurne granice i tvrđavu Evropu", zaustavljanje imigracije i "repatrijaciju" avganistanskih migranata koji su već u zemlji. 

Ankete pokazuju da je mnogim Nemcima i dalje veoma neprijatno zbog imigracije i da žele da vide ograničenje broja tražilaca azila dozvoljenih u zemlji. 

U jednom nedavnom istraživanju  sprovedenom za nemačku javnu televiziju, ispitanici su naveli politiku izbeglica, azila i integracije kao najhitnije pitanje sa kojim se suočava Evropska unija, a 41 odsto ih je navelo kao jedan od dva najveća problema sa kojima se blok suočava – veći značaj nego što se pridaje bilo kom drugo pitanje.

U odvojenoj anketi, 64 odsto Nemaca je reklo da smatra da je migracija relativno nepovoljna za društvo, dok samo 27 odsto smatra da je to neto korist. 

U tom kontekstu, političari AfD-a nastojali su da prikažu uticaj imigracije na Nemačku u gotovo apokaliptičnim terminima, kao da se zemlja bori za opstanak suočena sa nasiljem koje su navodno počinili migranti. 

profimedia

 

"Koliko nas još mora da umre pre nego što nađemo hrabrost da živimo svoj život?" Bjorn Hocke, jedan od najekstremnijih političara AfD-a i njen lider u istočnoj njemačkoj državi Tiringiji, napisao je na društvenoj mreži X. 

Hockea je nedavno kaznio nemački sud zbog korišćenja nacističkog slogana tokom predizbornog govora.

Osude ubistva policajca u nemačkom Manhajmu 

Policajac je ubijen u petak na javnom trgu u jugozapadnom nemačkom gradu Manhajmu, gde se grupa antiislamskih aktivista koja sebe naziva Građanski pokret Pax Europa spremala da održi miting.

Osumnjičeni je nožem napao ljude okupljene na trgu, ranivši nekoliko, uključujući Mihaela Sturzenbergera, osnivača antiislamske grupe. 

Nakon što je policija stigla na lice mesta, osumnjičeni je navodno prišao policajcu s leđa dok je klečao nad drugim muškarcem i izbo svoju žrtvu. 

Drugi policajac je potom pucao u osumnjičenog, koji je hospitalizovan. 

Policija istražuje napad, motiv nije utvrđen. 

Vlasti su saopštile da je osumnjičeni rođen u Avganistanu, bio je oženjen, otac dvoje dece i živeo je sa porodicom u Hepenhajmu u Hesenu.

Političari širom spektra osudili su napad i upozorili na opasnost od ekstremizma. 

"Policajac koji je ubijen u Manhajmu branio je pravo svih nas da izrazimo svoje mišljenje", napisao je nemački kancelar Olaf Šolc na društvenoj mreži X u ponedeljak. 

"Ako ekstremisti žele da nasilno ograniče ova prava, moraju da znaju: mi smo njihovi najteži protivnici", naveo je Šolc. 

Govoreći za nemački tabloid Bild, ministar ekonomije Zelenih Robert Habeck je upozorio da je potrebno razjasniti motiv napadača, pre nego što je izjavio da se Nemačka mora "boriti protiv islamizma svom strogošću naše ustavne države". 

"Ne sme biti tolerancije“, dodao je Habeck. 

"To je ubilačka ideologija koja nema ništa zajedničko sa našom demokratijom", naveo je on. 

Komentari (0)

Evropa