Evropa

Vatikan: Zadržati simpatije prema migrantima i izbeglicama

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2024

-

16:36

Vatikan: Zadržati simpatije prema migrantima i izbeglicama
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vatikanski ekspert za migracije i socijalnu pravdu pozvao je danas građane EU koji bi mogli da budu u iskušenju da glasaju za krajnje desničarske stranke na izborima za Evropski parlament da zadrže simpatije prema migrantima i izbeglicama.

Očekuje se da će krajnje desničarske i konzervativne stranke ostvariti napredak na izborima 6. i 9. juna, potencijalno naginjući politiku Evropske unije ka strožijem pristupu zakonu i bezbednosti granica, prenosi Rojters.

Vatikan inače ne zauzima političku stranu, ali papa Franja je dosledno govorio o pravima migranata i pozivao na humanitarniji pristup zapadnih vlada.

Glasači treba da se stave u kožu migranata i uvide da bi i oni želeli da potraže bolje uslove za život u Evropi. Veoma je važno razumeti šta znači biti pritisnut realnošću", rekao je novinarima kardinal Mihael Černi. 

Kardinal, sin čeških doseljenika u Kanadu, istakao je da je važno ne dehumanizovati migrante.
"(Hajde) da prepoznamo ove ljude kao braću i sestre, možemo beskrajno ponavljati reči kako bismo razumeli njihovo značenje... ako ih priznamo kao braću i sestre, to onda menja sve", rekao je on.

Černi je takođe primetio da mnogi Evropljani imaju porodičnu istoriju imigracije. 

"Sramota je, zaista sramota, da posle jedne ili dve generacije porodica može da zaboravi sopstvene migracione korene", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa