Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Serija eksplozija u Belgorodu: Poginuo lokalni zvaničnik, povređeno nekoliko osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/06/2024

-

08:35

RAT U UKRAJINI Serija eksplozija u Belgorodu: Poginuo lokalni zvaničnik, povređeno nekoliko osoba
RAT U UKRAJINI Serija eksplozija u Belgorodu: Poginuo lokalni zvaničnik, povređeno nekoliko osoba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 829 dana. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine juče je saopštio da je u harkovskoj oblasti ruska vojska lansirala vođene vazdušne bombe na Vovčanski Hutor i Zibini, a da su Rusi izveli raketni napad na Harkov. Komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Nikola Oleščuk rekao je da je ukrajinska vojska juče oborila 81 od 100 projektila i dronova kojima su ruske snage napale energetska postrojenja u pet regiona Ukrajine. Ministarka spoljnih poslova Holandije Hanke Bruins Slot izjavila je juče da Holandija poklanja 24 lovca F-16 ukrajinskim vazduhoplovnim snagama da ih koriste za mete u Rusiji.

Ključni događaji

  • Ruske snage pojačavaju tempo napada na Siverskom i Kurahovskom pravcu
  • Zelenski traži podršku Kijevu na bezbednosnom samitu u Singapuru
  • Estonska premijerka: Estonija nema plan B ukoliko bi Ukrajina izgubila rat
  • Holandija poklanja 24 aviona F-16 Ukrajini
  • Ukrajina: Rusija lansirala 100 raketa i dronova tokom napada

                      Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu 

22.59 Nemačka dozvolila Ukrajini da koristi nemački PVO za napade na rusokj teritoriji

Nemački general Kristijan Frojding, koji rukovodi specijalnim štabom za Ukrajinu pri nemačkom Ministarstvu odbrane izjavio je danas da je Nemačka dozvolila Ukrajini da koristi PVO sistem Patriot koji joj je donirala da obori ruske ciljeve iznad ruske teritorije.

"Sasvim je moguće da će se sistemi Patriot sada koristiti i u oblasti Harkova i nad Rusijom. Oni se mogu koristiti u okviru međunarodnog prava", rekao je general za nemačku televiziju ARD.

On nije precizirao da li je Ukrajina do sada koristila te sisteme da gađa ciljeve iznad ruske teritorije. 

19.56 Saudijska Arabija saopštila da neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj

Saudijska Arabija neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj zbog odsustva delegata iz Rusije, preneo je TASS.

Izvori kažu da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski želeo da poseti Saudijsku Arabiju 1. juna kako bi dobio podršku za predstojeću konferenciju o Ukrajini, koja će biti održana u Švajcarskoj 15. i 16. juna, ali je poseta odložena i može biti organizovana samo nakon konferencije, piše TASS pozivajući se na nemačku novinsku agenciju dpa, koja citira diplomatske izvore iz Rijada.

Rijad zasad nije zvanično potvrdio informaciju.

profimedia

 

19.46 Dva radnika poginula, tri osobe povređene u požaru u rafineriji nafte u Rusiji

Dva radnika su poginula, a tri osobe su povređene danas u požaru u rafineriji nafte Uhtinski u ruskoj Republici Komi, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

Ministarstvo je navelo na Telegramu da je požar ugašen.

Pokrenut je krivični postupak zbog nepoštovanja tehničkih bezbednosnih pravila, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema preliminarnim podacima, došlo je do požara u rezervoaru mazuta, saopštile su vlasti.

Požar je izbio u rezervoaru rafinerije nafte u Uhti, a rafinerija je nastavila normalno da radi.

AP/Ukrainian Emergency Service/Andrii Marienko/Evgeniy Maloletka

 

18.26 Gari Kasparov bi mogao da se suoči sa optužbom da je strani agent

Bivši svetski šampion u šahu Gari Kasparov mogao bi da se suoči sa optužbom ruskog zakona o stranim agentima, rečeno je iz ruskog pravosuđa agenciji TASS.

"Kasparov se suočava sa izbegavanjem obaveza predviđenih zakonodavstvom Ruske Federacije o stranim agentima. Trenutno postoje svi osnovi za ovo delo", rekao je izvor agencije.

Kasparovu može biti izrečena kazna do dve godine zatvora ili novčana kazna, dodao je predstavnik pravosudnih organa.

Ministarstvo pravde je maja 2022. godine dodalo Kasparova na spisak stranih agenata.

Kaspraov je uhapšen u odstustvu u aprilu, zajedno sa aktivistom za zaštitu životnem sredine.

Oni su optuženi da su vodili terorističko društvo, sponzorisali terorističke aktivnosti i javno opravdavanje terorizma.

AP/Mindaugas Kulbis

 

17.55 Prvi instruktor na avionima F-16 stigao u Ukrajinu iz Grčke

Prvi inostrani instruktor na avionu F-16 stigao je u Ukrajinu, koja će uskoro dobiti ove američke borbene avione, prenela je danas agencija Unian.

U pitanju je oficir grčkog ratnog vazduhoplovstva.

"S obzirom na to da Grčka ima ove avione blizu četiri decenije i zbog turske agresije, grčko ratno vazduhoplovstvo je sakupilo veliko iskustvo u operativnom korišćenju ovog aviona", piše grčki Defence point.

15.31 Šolc: Branićemo svaki pedalj teritorije NATO od Rusije

Nedavni potez NATO da ojača istočni krak usmeren je ka odvraćanju Rusije, rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc, dodajući da se time Moskvi stavlja do znanja da će Alijansa biti spremna da se brani, ako je neophodno, navodi Rojters.

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

Tanjug/AP/Christoph Soeder

 

11.13 Zelenski optužio Kinu da pomaže Rusiji da omete mirovnu konferenciju u Švajcarskoj

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je danas Kinu da pomaže Rusiji da omete predstojeću mirovnu konferenciju u Švajcarskoj o okončanju sukoba o Ukrajini. Na konferenciji za novinare na odbrambenom forumu Šangri-La u Singapuru, Zelenski je rekao da Kina vrši pritisak na druge zemlje i njihove lidere da ne prisustvuju predstojećoj konferenciji, preneo je AP.

"Rusija, koristeći kineski uticaj u regionu, koristeći i kineske diplomate, čini sve da omete mirovnu konferenciju", rekao je on.

Prema njegovim rečima, žalosno je to što je tako velika, nezavisna i moćna država kao što je Kina, instrument u Putinovim rukama.

10.05 U eksploziji municije u Belgorodskoj oblasti poginuo lokalni zvaničnik

Zamenik načelnika administracije Koročanskog okruga u ruskoj Belgorodskoj oblasti, Igor Viktorovič Nečiporenko poginuo je u eksploziji municije, a povređeno je još nekoliko zvaničnika, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov.

"Vanredna situacija dogodila se u okrugu Koročanski, od posledica detonacije municije, poginuo je zamenik načelnika administracije Koročanskog okruga, sekretar okružnog saveta za bezbednost, Igor Viktorovič Nečiporenko", naveo je Gladkov na Telegram kanalu.

On je dodao da su povređeni načelnik okruga Nikolaj Nesterov i dva načelnika seoskih naselja, prenosi RIA Novosti. Agencija navodi da je, osim toga, u današnjem ukrajinskom granatiranju grada Šebekino u Belgorodskoj oblasti povređeno šest civila. U Belgorodu je jutros odjeknula serija eksplozija, nakon što je proglašena vazdušna opasnost za grad Belgorod i Belgorodsku oblast, preneli su ranije ruski mediji.

08.24 Zelenski: Do sada 106 zemalja i organizacija saglasilo se da učestvuje na samitu u Švajcarskoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da se do sada 106 zemalja i organizacija saglasilo da učestvuje na predstojećoj mirovnoj konferenciji o okončanju sukoba o Ukrajini, koja će biti održana u Švajcarskoj.

Zelenski je u Singapuru, obraćajući se pred više od 500 učesnika azijske bezbednosne konferencije "Šangri-La dijalog" - šefova država, ministara i drugih zvaničnika iz oko 50 zemalja, rekao da bi mirovna konferencija u Švajcarskoj bila najbolji način da se okonča rat u Ukrajini, prenosi Rojters.

08.05 Serija eksplozija u ruskom gradu Belgorod

U ruskom gradu Belgorodu jutros je odjeknula serija eksplozija, nakon što je proglašena vazdušna opasnost, prenosi  RIA Novosti.

Upozornje na vazdušnu opasnost je kasnije ukinuto. U gradu se čulo više eksplozija različitog intenziteta i zatresla su se stakla na zgradama, navodi ruska agencija.

07.45 Rusija: Ukrajinske snage ubile majku i kćerku u granatiranju sela u Zaporožju

Ukrajinske oružane snage granatirale su selo Novohorivka u Zaporoškoj oblasti, ubivši 36-godišnju ženu i njenu 13-godišnju kćerku, javio je juče na Telegram kanalu regionalni guverner Jevgenij Balicki.

On je rekao da je žena preminula na licu mesta, a devojčica je u nesvesnom stanju prebačena u bolnicu, gde je umrla na intenzivnoj nezi, prenosi RIA Novosti. Ruska agencija navodi da su ukrajinske 27. maja granatirale ovu oblast i tom prilikom pogodile školu.

07.30 Ruske snage pojačavaju tempo napada na Siverskom i Kurahovskom pravcu

Pritisak ruske vojske na Pokrovskom pravcu se ne smanjuje, istovremeno se pojačava tempo napada na Siverski i Kurahovski pravac, saopštio je juče Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

"Ukrajinski vojnici fleksibilno odgovaraju na akcije okupatora i preduzimaju sve neophodne mere da iscrpe ofanzivni potencijal ruskih trupa", saopštio je Generalštab. U Harkovskoj oblasti ruska vojska lansirala je vođene vazdušne bombe na Vovčanski Hutor i Zibini, a juče u popodnevnim satima, Rusi su izveli raketni napad na Harkov, navodi se u saopštenju.

07.00 Zelenski traži podršku Kijevu na bezbednosnom samitu u Singapuru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je juče u Singapur gde se održava  bezbednosni samit "Šangri-La dijalog", u nastojanju da prikupi podršku Kijevu u jeku ruske ofanzive.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Zelenski bi trebalo da se učesnicima bezbednosnog samita obrati danas oko 11.30 po lokalnom vremenu, saopštio je Međunarodni institut za strateške studije, koji je organizator događaja.

06.40 Estonska premijerka: Estonija nema plan B ukoliko bi Ukrajina izgubila rat

Estonska premijerka Kaja Kalas izjavila je da Estonija nema plan B ukoliko bi Ukrajina izgubila rat.

"Ne treba da se predamo pesimizmu. Pobeda u Ukrajini nije samo teritorija. Ako Ukrajina uđe u NATO, čak i bez neke teritorije, onda je to pobeda jer će biti stavljena pod NATO kišobran", istakla je Kalas u intervjuu za BBC.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

06.15 Zelenski: Namera Trampa da prekine rat u Ukrajini pomoću ustupaka može biti opasna

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da namera republikanskog predsedničkog kandidata i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da prekine rat u Ukrajini pomoću ustupaka može biti opasna ne samo za Ukrajinu, već i za poziciju SAD u svetu, jer, kako je naveo, ruski predsednik Vladimir Putin nema nameru da se zaustavi ako pobedi u ratu. 

06.00 Holandija poklanja 24 aviona F-16 Ukrajini

Holandija poklanja 24 lovca F-16 ukrajinskim vazduhoplovnim snagama da ih koriste za mete u Rusiji, izjavila je juče ministarka spoljnih poslova Holandije Hanke Bruins Slot, preneli su holandski mediji.

Ona je za ANP dodala da za ovu odluku nije potrebno odobrenje Sjedinjenih Američkih Država, a upotreba aviona nije ograničena ni na granicu blizu Harkova, kao što je slučaj sa američkim oružjem. Avion F-16 je američke proizvodnje, pa SAD imaju uticaj na odluke o njegovoj upotrebi, i dugo su stopirali isporuku F-16 Ukrajini, ističe holandski medij.

Komentari (0)

Evropa