Evropa

EU uvela sankcije Iranu zbog transfera oružja, na listi i ministar odbrane

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2024

-

15:52

EU uvela sankcije Iranu zbog transfera oružja, na listi i ministar odbrane
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija uvela je sankcije iranskom ministru odbrane Mohamadu Rezi Aštijaniju i još nekoliko fizičkih i pravnih lica koje optužuje za transfer dronova za korišćenje u ratu u Ukrajini, odnosno za transfer dronova i raketa za korišćenje na Bliskom istoku i regionu Crvenog mora.

Savet EU usvojio je restriktivne mere protiv šest pojedinaca i tri subjekta zbog, kako je naveo u saopštenju, njihove uloge u transferu bespilotnih letelica Rusiji u znak podrške ratu protiv Ukrajine.

Mere su uvedene i zbog, dodaje se, transfera bespilotnih letelica ili projektila oružanim grupama i subjektima koji podrivaju mir i bezbednost na Bliskom istoku i u regionu Crvenog mora ili zbog učešća u iranskom programu dronova. 

Među onima kojima su uvedene sankcije je i mornarica Korpusa garde Islamske revolucionarne garde, koju EU optužuje za umešanost u u isporuku iranskog oružja, uključujući dronova i projektila, s ciljem da ih koriste naoružane grupe poput Huta i Hezbolaha na Bliskom istoku i u regionu Crvenog mora.

Sankcije uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u EU, kao i zabranu davanje sredstava ili ekonomskih resursa, direktno ili indirektno, navedenim fizičkim i pravnim licima ili u njihovu korist. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa