Evropa

"Budućnost suverenističkog tabora u Evropi počiva u rukama dve žene": Orban pozvao Le Penovu i Melonijevu da se udruže

Komentari

Autor: Politico

31/05/2024

-

22:02

"Budućnost suverenističkog tabora u Evropi počiva u rukama dve žene": Orban pozvao Le Penovu i Melonijevu da se udruže
"Budućnost suverenističkog tabora u Evropi počiva u rukama dve žene": Orban pozvao Le Penovu i Melonijevu da se udruže - Copyright Tanjug AP/AP Photo, Yousef Murad, Jean-Francois Badias, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poziv Marin Le Pen upućen italijanskoj premijerci Đorđi Meloni da formiraju desničarsku supergrupu u narednom Evropskom parlamentu dobila je podršku jednog od najistaknutijih evropskih nacionalista, Viktora Orbana, piše "Politico".

U intervjuu francuskom nedeljniku "Le Point", mađarski premijer je rekao da "budućnost suverenističkog tabora u Evropi, i desnice uopšte, sada počiva u rukama dve žene", tvrdeći da ako liderka francuske krajnje desnice i italijanska liderka rade zajedno "unutar jedne grupe ili koalicije, oni će biti snaga Evrope".

Stranka Melonijeve, "Italijanska braća", je trenutno deo grupacije "Evropski konzervativci i reformisti (ECR) u parlamentu EU, dok je "Nacionalno okupljanje" Le Penove deo grupacije "Identitet i demokratija" (ID).

S obzirom da se predviđa rast krajnje desnice na izborima za evroparlament ​​6-9. juna, Le Penova je iznela ideju o jedinstvenoj ekstremno desničarskoj grupi koja bi, kako je rekla, mogla postati druga snaga u parlamentu iza "Evropske narodne partije" desnog centra ( EPP) i skrenuti Evropu udesno.

Orban takođe deli viziju Le Penove. Zamah koji bi proizašao iz takvog partnerstva "mogao bi biti dovoljan da preoblikuje konfiguraciju evropske desnice, ili čak zameni Evropsku narodnu partiju", rekao je on, prenosi "Politico".

Orbanova stranka, Fides, napustila je EPP 2021. godine i vodi pregovore o pridruživanju ECR-u. Mađarski lider je, međutim, rekao da će Fides zahtevati od ECR da pojasni svoj stav o budućim odnosima sa "Nacionalnim okupljanjem" Le Penove, koji Mađari favorizuju, i EPP, koju je Orban kritikovao, jer je pod nemačkim uticajem.

"Osim broja mandata koje određena stranka osvoji, po mom mišljenju, najvažniji će biti broj poslanika koji su spremni da idu dalje u ratu u Ukrajini i broj koji će biti za njegovo okončanje", rekao je Orban.

On se često protivi evropskim sankcijama Rusiji i paketima pomoći za Ukrajinu koja se brani od invazije lidera Kremlja Vladimira Putina u punom obimu.

Orban je takođe ponovio protivljenje Mađarske nastojanjima Marka Rutea da vodi NATO, ukazujući na prethodne primedbe u kojima je holandski premijer rekao da Mađarskoj "više nije mesto u EU", prenosi "Politico".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa