Evropa

Velike poplave izazivaju haos širom Evrope - na udaru Belgija, Nemačka i Francuska

Komentari

Autor: Euronews

19/05/2024

-

14:28

Velike poplave izazivaju haos širom Evrope - na udaru Belgija, Nemačka i Francuska
Poplave u Nemačkoj - Copyright Tanjug AP/Thomas Frey/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Belgija, kao i delovi Francuske i Nemačke nalaze se u ozbiljnom problemu zbog obimnih padavina. Naime, belgijska opština Voeren, u provinciji Limburg, teško je pogođena obilnim padavinama, što je izazvalo velike poplave u toj oblasti. Ulice su potopljene, kuće poplavljene, a usvojen je lokalni plan za vanredne situacije.

"Ovo je gore nego 2021. godine", izjavio je gradonačelnik Joris Gaens, misleći na razorne poplave koje su pogodile Voeren i provinciju Lijež pre tri godine, piše Euronews.

Poplave su počele rano u petak uveče kada su uporne kišne oluje zahvatile Voeren. Za pogođene su postavljena skloništa za hitne slučajeve. Takođe, lokalna vatrogasna jedinica je odmah dobila brojne dojave o poplavljenim podrumima i ulicama.

Napori da se umanji šteta uključivali su postavljanje kontejnera napunjenih vrećama peska, ali je i pored toga postojao rizik da se nabujala voda poaže kao veća opasnost.

"Mnogo vode je palo za vrlo kratko vreme, što je dovelo do toga da voda poteče sa polja i napuni Voer", objasnio je gradonačelnik Gaens, misleći na reku Voer.

Međutim to nije sve. Uprkos popuštanju kiše, voda nastavlja da teče u Voeren iz viših oblasti u Liježu, pogoršavajući situaciju.

Zbog toga se stanovnicima savetuje da se evakuišu ukoliko se pokaže da postoji bezbedonosni rizik. U Domu kulture u susednoj holandskoj opštini Ajsden uređena su skloništa za hitne slučajeve.

Lijež pod vodom

U Liježu je takođe aktiviran pokrajinski plan za katastrofu zbog visokog rizika od poplava. Vatrogasna brigada Vervijera preplavljena je pozivima, prvenstveno sa visoravni Erve. 

Brojne ulice u Dalhemu, Liegeu, Soumagne, Trooz i Beine-Heusai su pod vodom, zbog čega je oko deset opština zatražilo dodatnu podršku.

Iako su se najveće padavine stišale, Kraljevski meteorološki institut upozorava da može doći do grmljavine i jakih pljuskova uz minimalno upozorenje.

Francuska i Nemačka takođe na udaru

Nije samo Belgija na udaru. Jako nevreme je pogodilo i Francusku i Nemačku. U Francuskoj je u kratkom periodu palo između 40 i 75 milimetara kiše, što je dovelo do značajnih poremećaja.

Autoput A4 od Strazbura do Pariza je delimično zatvoren, a u regionu je upućeno preko 2.000 hitnih poziva. Meteo France upozorava da bi zabeležene padavine mogle dostići nove maksimume.

Nemački region Sarland iskusio je poplave i klizišta, što je posebno pogodilo Sarbriken. Ministarstvo unutrašnjih poslova izvestilo je o široko rasprostranjenoj evakuaciji zbog porasta nivoa vode, bez žrtava za sada.

Kancelar Olaf Šolc, u pratnji premijerke Sarske Anke Relinger, posetio je u subotu pogođena područja, naglašavajući ozbiljnost situacije.

Poremećaj transporta u Belgiji i Holandiji

U Belgiji je autoput A2 u blizini granice sa Južnim Limburgom delimično zatvoren zbog poplava. Železnički saobraćaj između Mastrihta Randvika i Vizea obustavljen je do nedelje ujutro.

U međuvremenu, u holandskoj provinciji Limburg, dva kampa su evakuisana zbog porasta poplavnih voda.

Komentari (0)

Evropa