Evropa

Uhapšeno devet gruzijskih državljana zbog krađe vrednih knjiga širom Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2024

-

14:38

Uhapšeno devet gruzijskih državljana zbog krađe vrednih knjiga širom Evrope
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Agencija EU za saradnju u sprovođenju zakona Evropol saopštila je da je uhapsila devet gruzijskih državljana osumnjičenih za veliku i dobro planiranu seriju krađa najmanje 170 knjiga iz evropskih biblioteka ukupne vrednosti oko 2,5 miliona evra. Krađe su počinjene 2022. i 2023. godine.

Iz slovenske zbirke Nacionalne biblioteke Finske ukradeno je sedam vrednih knjiga, a kako se navodi u saopštenju biblioteke, koje prenosi finski javni servis Yle, krađa se dogodila u proleće prošle godine.

Lopovi su posebno ciljali prva izdanja knjiga starih ruskih autora kao što su Aleksandar Puškin i Nikolaj Gogolj.

Knjige su ukradene iz nacionalnih ili istorijskih biblioteka devet zemalja, a pored Finske, mete lopova bile su Francuska, Nemačka, Češka, Poljska, Švajcarska, Estonija, Litvanija i Letonija.

Slovenska zbirka ruske književnosti najveća je zbirka ruske književnosti 19. veka van Rusije.

Gubitak radova ometa, između ostalog, naučna istraživanja, prenosi finski javni servis Yle. Prema Evropolu, operacija je bila dobro planirana. Lopovi su prvo posećivali biblioteke i tražili određene knjige da pogledaju. Razlog koji su naveli je, između ostalog, korišćenje knjiga za akademska istraživanja.

Po dobijanju knjiga, pažljivo su ih fotografisali i izmerili pre vraćanja, a posle nekog vremena vratili bi se u biblioteku i tražili da vide iste knjige. Posle toga odnosili su originalna dela, zamenivši ih vešto napravljenim falsifikatima.

Neke od knjiga su ukradene jednostavnije provaljivanjem u biblioteku i uzimanjem unapred odabranih knjiga.

Neke od ukradenih knjiga prodate su na aukcijama u Sankt Peterburgu i Moskvi, pri čemu njihovo vraćanje izgleda malo verovatno u trenutnoj političkoj situaciji. Evropol je saopštio da je zaplenio više od 150 knjiga nako hapšenja.

Njihovo poreklo se trenutno istražuje, mada je među knjigama pronađeno najmanje jedno delo ukradeno iz Francuske. Zbog krađe, Narodna biblioteka u Helsinkiju je dodatno pooštrila mere bezbednosti.

Komentari (0)

Evropa