Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Kremlj: Trenutno ne postoje uslovi za razgovore Rusije i Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian, BBC

27/04/2024

-

09:05

RAT U UKRAJINI Kremlj: Trenutno ne postoje uslovi za razgovore Rusije i Ukrajine
RAT U UKRAJINI Kremlj: Trenutno ne postoje uslovi za razgovore Rusije i Ukrajine - Copyright EPA-EFE/MARTIN DIVISEK//YURI KOCHETKOV/Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 794 dana. Američki zvaničnici saopštili su da će Ukrajini obezbediti rakete "Patriot" namenjene za PVO sisteme, u okviru paketa dodatne vojne pomoći Kijevu, ali da Vašington u ovom trenutku još nema PVO sisteme koje bi mogao da isporuči Ukrajini. Reagovao je i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je pozvao saveznike da pošalju dodatne PVO sisteme Kijevu i naglasio da je pauza u finansiranju iz SAD pomogla Moskvi da preuzme inicijativu na frontu. U međuvremenu, Ukrajina je povukla iz borbi tenkove "Abrams", koje su joj poslale SAD, zbog toga što su ruski napadi dronovima otežali delovanje tih tenkova.

Ključni događaji: 

  • U ruskim napadima oštećene četiri termoelektrane u Ukrajini
  • Zelenski pozvao saveznike da pošalju dodatne sisteme PVO Kijevu
  • Šojgu: Rusija nikada nije planirala da napadne zemlje NATO-a
  • Stoltenberg: Ukrajina i dalje može da dobije rat protiv Rusije
  • AP: Ukrajina za sada povukla iz borbi tenkove "Abrams"

       Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.46 Zelenski: Ukrajini potrebno najmanje sedam PVO sistema Patriot

Ukrajinski presednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Ukrajini potrebno najmanje sedam PVO sistema Patriot i pozvao ukrajinske partnere da ne gube vreme kako bi se Rusiji uputio "odlučan signal".

"Naravno, zahvaljujem svim partnerima koji su nam već pomogli slanjem PVO sistema od kojih je svaki neophodan za zaštitu ljudskih života. Važno je da svi novi dogovori sa partnerima za jačanje naše PVO, koji već postoje, funkcionišu što brže.

Ukrajini je potrebno sedam sistema PVO, to je minimum", rekao je Zelenski

21.12 Zelenski: Ruski napad ciljao gasne objekte važne za snabdevanje EU

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je današnji ruski napad na energetski sektor Ukrajine sa 34 rakete različitih vrsta ciljao gasne objekte važne za snabdevanje Evropske unije.

"Glavna meta bio je energetski sektor, razni industrijski objekti, kako električni, tako i gasni tranzitni objekti", rekao je u Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

On je dodao da su posebno ciljani gasni objekti koji su "ključni za sigurnu dostavu Evropskoj uniji".

18.35 Ukrajinska vojska:Ne krijemo tenkove Abrams,ali ne otkrivamo ni njihovu lokaciju

Ukrajinska vojska neće skrivati američke tenkove Abrams, ali neće javno komentarisati kretanje svojih snaga, saopštila je 47. zasebna mehanizovana brigada, koja ima ova vozila u upotrebi.

''Sigurno nećemo sakriti tenkove Abrams. Ali zašto i kuda se kreću ukrajinske oružane snage nije nešto što ćemo javno komentarisati“, navodi se u poruci brigade na Telegram kanalu.

Saopštenje je propraćeno slikom vesti o povlačenju tenkova, na kojoj je ispisana reč ''Lažno'', prenosi TASS. Pentagon je u petak odbio da komentariše glasine o povlačenju tenkova Abrams sa ratišta i istakao da su isključivo Ukrajinci u poziciji da kažu na koji način ''koriste svoje tenkove Abrams“.

18.34 Zaharova: Rusija pažjlivo prati sve manevre NATO koji su deo hibridnog rata

 

Rusija pažljivo prati sve manevre NATO, jer su retorika alijanse i obuka trupa deo njenog hibridnog rata protiv Rusije, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je ocenila da je "lavovski deo ratnih igara alijanse osmišljen upravo kao scenariji konfrontacije sa Rusijom" i podsetila da je i komandant kopnenih snaga NATO, američki general Deril Vilijams, primetio da Moskva pomno prati vojne manevre severnoatlantske alijanse, prenosi TASS.

"Ruska strana zaista pažljivo prati sve manevre severnoatlantskog bloka i izvlači zaključke, pre svega, da su retorika i obuka NATO trupa elementi hibridnog rata koji je kolektivni Zapad pokrenuo protiv naše zemlje", rekla je Zaharova.

15.53 Ruska pravoslavna crkva neće pozvati na uskršnje primirje sa Ukrajinom

Ruska pravoslavna crkva više ne pokušava da poziva Ukrajinu na prekid vatre, uključujući i tokom uskršnjeg perioda budući da ukrajinske vlasti to ne cene, rekao je danas potpredsednik Sinodalnog odeljenja za odnose crkve sa društvom i medijima RPC Vahtang Kipšidze. "Ruska pravoslavna crkva je već pozvala na božićno primirje početkom 2023. godine kada je Njegova Svetost Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao na prekid vatre tokom božićnih bogosluženja, ali taj poduhvat nije naišao na poštovanje od strane ukrajinskih vlasti", istakao je Kipšidze.

On je dodao da RPC od tada nije pokušavala ništa slično, jer su, kako tvrdi, takve inicijative "besmislene", prenosi TASS.

AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Press Service

 

15.43 Putin: Ruski BDP bi mogao da poraste za više od tri odsto do kraja godine

Ruski BDP bi mogao da poraste za više od tri odsto do kraja godine, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima. "Realno trenutno stanje ekonomije nam omogućava da poboljšamo prognoze njenog razvoja. Već mnogi stručnjaci kažu da bi do kraja ove godine BDP Rusije mogao da poraste za više od tri odsto“, rekao je ruski lider.

14.22 Zelenski: Svet ima mogućnost da pomogne da se obori svaki ruski projektil

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da svet ima sve mogućnosti da pomogne da se obori svaki projektil i svaki dron ruskih snaga. "Trideset četiri ruske rakete ove noći. Neke od njih su oborene. Ali svet ima sve mogućnosti da pomogne da se obori svaki projektil i svaki dron ruskih terorista. Ovo je apsolutno realno. I jedino što je potrebno je da neophodne političke odluke i sporazumi postanu stvarnost", napisao je Zelenski na Fejsbuku. Prema njegovim rečima, to su sistemi PVO za Ukrajinu, dovoljna količina i kvalitet naoružanja za front, kao i ažurnost u snabdevanju i odlučnost dejstava.

"Teror uvek mora da izgubi, a svako ko nam pomaže da se odupremo ruskom teroru je pravi branilac života", naglasio je Zelenski. On je ponovio da je Ukrajina zahvalna Sjedinjenim Američkim Državama i ostalim partnerima na podršci.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

13.10 Belgija potvrdila isporuku aviona F-16 Ukrajini do kraja godine

Belgijska savezna vlada potvrdila je mogućnost isporuke prvih borbenih aviona F-16 Ukrajini već ove godine i povećanje pomoći. „U koordinaciji sa našim saveznicima i koalicionim partnerima F-16, naša zemlja će učiniti sve što je moguće da ubrza isporuku, ako je moguće, do kraja ove godine“, rekla je ministarka odbrane Ludivine Dedonder. Ministarstvo odbrane Belgije će, takođe, iz sopstvenih zaliha snabdevati Ukrajinu raketama za PVO sisteme i izdvojiti 200 miliona evra za učešće u nemačkoj inicijativi za nabavku sistema PVO, prenosi Ukrinform.

12.18 Kremlj: Trenutno ne postoje uslovi za razgovore Rusije i Ukrajine

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da trenutno ne postoje uslovi za pregovore Rusije i Ukrajine zbog čega se, kako je dodao, nastavlja ruska specijalna vojna operacija. "Stav predsednika (Rusije Vladimira Putina) je dobro poznat... poslednji put je o tome govorio tokom razgovora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom. Ruski stav je da za sada, nema uslova za pregovore, jer je svima dobro poznat stav Ukrajine o neprihvatanju bilo kakvih pregovora", rekao je Peskov novinarima, prenela je agencija RIA Novosti.

Komentarišući razloge odbijanja Kijeva da nastavi pregovore u Istanbulu 2022. godine, Peskov je rekao da je to posledica direktnog pritiska Londona. "Ovo je bio direktan pritisak iz Londona, a sve ostalo je spekulacija“, rekao je Peskov.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

08.59 U ruskim napadima oštećene četiri termoelektrane u Ukrajini, ima povređenih

U ruskim napadima na energetska postrojenja u Ukrajini oštećene su četiri termoelektrane i povređen najmanje jedan radnik, saopštio je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko. On je na Telegramu naveo da je na meti ruskih napada bio Dnjepropetrovski region u centralnoj Ukrajini, kao i regioni Lavova i Ivano-Frankovsk, prenosi "Reuters". Prema podacima energetskog holdinga koji upravlja termoelektranama, oprema preduzeća je u napadima ozbiljno oštećena.

08.45 MO RUS: Iznad Krasnodarskog kraja i Krima tokom noći oboreno 68 dronova

Protivvazdušna odbrana Rusije je tokom noći oborila 66 ukrajinskih dronova iznad Krasnodarskog kraja i dva iznad Krima, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije. Gubernator Krasnodarskog kraja Venijamin Kondratjev izjavio je prethodno da su ukrajinski dronovi noćas pokušali da napadnu infrastrukturne objekte i rafineriju nafte, a da nema povređenih, prenose "RIA Novosti". Načelnik Slavjanskog okruga Roman Sinjagovski rekao je da je, nakon napada dronovima na lokalnu rafineriju, oštećena jedinica za destilaciju, a da je požar ugašen.

08.02 Saliven: SAD još nemaju PVO sisteme "Patriot" koje bi mogli da pošalju Ukrajini

Vašington još nema PVO sisteme "Patriot" koje bi mogao da isporuči Ukrajini, saopštio je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven, navodeći da ukoliko SAD budu mogle da oslobode dodatne američke baterije, poslaće ih u Ukrajinu. 

07.37 Zelenski pozvao saveznike da pošalju dodatne sisteme PVO Kijevu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je saveznike da pošalju dodatne sisteme protivvazdušne odbrane Kijevu i naglasio da je pauza u finansiranju iz SAD pomogla Moskvi da preuzme inicijativu na frontu.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

07.29 Šojgu: Rusija nikada nije planirala da napadne zemlje NATO-a

Rusija nikada nije planirala da napadne zemlje NATO-a, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. "Ruska Federacija nikada nije bila pretnja NATO-u. Mi nemamo ni geopolitičke, niti vojne interese da napadnemo države bloka, mi jednostavno štitimo naše ljude na našim istorijskim teritorijama", rekao je Šojgu na sastanku ministara odbrane zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa