Evropa

Počelo prolećno zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, na dnevnom redu i zahtev Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

15/04/2024

-

14:23

Počelo prolećno zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, na dnevnom redu i zahtev Prištine
Savet Evrope - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) danas je počelo prolećno zasedanje koje će trajati do 19. aprila, a na dnevnom redu koji je utvrđen na plenumu predviđeno je pored ostalog da se razmatra i preporuka o prijemu Kosova u Savet Evrope.

Komitet za pravna pitanja i ljudska prava treba da da svoje mišljenje o tome, a sutra i politički komitet, posle čega će se o prijemu Kosova raspravljati i na plenarnom zasedanju PSSE, rekla je za Tanjug šefica srpske delegacije Biljana Pantić Pilja.

Iz srpske delegacije navode da će se suprotstaviti argumentima kojima će ukazati na bezbednosnu situaciju na KiM, na to da Priština nije formirala ZSO kao i da se takvom odlukom krši i statut same organizacije. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da je Srbija preduzela sve mere i da je pisao svim članicama Saveta Evrope, da je napisao 14 različitih pisama evropskim liderima, u kojim ih je pozvao da još jednom razmisle po pitanju prijema Kosova u Savet Evrope na PSSE, kao i da na Komitetu ministara njihov odluka bude drugačija.

"Napisao sam ukupno, mislim 14 različitih pisama evropskim liderima. Uglavnom su to bila personalizovana pisma. Svakome sam se obratio imajući u vidu i specifične okolnosti i specifične odnose koje imamo. Na jedan način priznavačima, na drugi način nepriznavačima", rekao je Vučić novinarima.

Na dnevnom redu prolećnog zasedanja su i odgovor na humanitarnu katastrofu u Gazi i sprečavanje eskalacije na Bliskom istoku nakon iranskog raketiranja Izraela, smrt ruskog opoziconara Alekseja Navaljnog, kao i pritvaranje ruskog opozicionara Vladimira Kara-Murze.

Takođe, razgovaraće se i o nacrtu konvencija o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini zakona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa