Region

Plenković o kupovini aviona Rafal: Za najmanje novca dobijamo najbolje

Komentari

Autor: Euronews

29/05/2021

-

12:37

Plenković o kupovini aviona Rafal: Za najmanje novca dobijamo najbolje
Plenković o kupovini aviona Rafal: Za najmanje novca dobijamo najbolje - Copyright EPA/PETER KLAUNZER

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska je odlučila da kupi 12 francuskih višenamenskih borbenih aviona Rafal, u najnovijem standardu F3-R. Premijer Andrej Plenković je rekao da će zahvaljujući tome njegova zemlja raspolagati najnaprednijim borbenim avionima u ovom delu Evrope. Dodao je da će avioni koštati 999 miliona evra.  

Plenković je precizirao da osim aviona, francuska ponuda uključuje i simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku opremu, rezervne delove, obuku pilota prema načelu “obuka instruktora“, sveobuhvatnu podršku firmi proizvođača u naredne tri godine.  

Ponuda uključuje i garanciju u trajanju od 12 meseci za svaki isporučeni avion, motor i ostalu opremu i delove, prenosi Jutarnji list.

Avion “Rafal” može da obara protivničke avione i ciljeve udaljene 90 kilometara. Ima autonomnu odbranu od navođenih protivničkih projektila.

Zašto je izabran Rafal

Velika prednost mu je to što mu ne treba zaštita drugih aviona kada u akciju kreće kao bombarder, a ne treba u ni elektronska zaštita akavksa.  

Francuzi su na tenderu pobedili ponude iz Švedske, SAD i Izraela.  

Andrej Plenković je danas rekao da je izabran višenamjenski borbeni avion najnovije generacije koji se smatra jednim od najboljih na svijetu.  

''Francuska ponuda pokazala se najboljom jer za najmanje novca Hrvatska dobija najbolje ocenjen i opremljen avion'', dodao je Plenković.

Za kupovinu nove generacije borbenih aviona Hrvatske, uz odabrani Rafal, bili su ponuđeni novi američki F-16 Block 70, novi švedski JAS 39 Gripen C/D i polovni izraelski F-16 Barak. 

Sjedinjene Države podržale su odluku Zagreba da kupi francuske višenamenske lovce. 

Komentari (0)

Evropa