Region

Hrvatska tajna služba saopštila da kampanju predsednika Milanovića ne finansiraju Rusi

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2024

-

17:33

Hrvatska tajna služba saopštila da kampanju predsednika Milanovića ne finansiraju Rusi
Hrvatska tajna služba saopštila da kampanju predsednika Milanovića ne finansiraju Rusi - Copyright Tanjug/HINA/Daniel Kasap

veličina teksta

Aa Aa

Rusija ne finansira kampanju hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, odgovor je koji je hrvatska tajna služba (SOA) dostavila Odboru za unutrašnju političku i nacionalnu bezbednost, na zahtev predsednika tog parlamentarnog tela Ranka Ostojića (SDP).  

Ostojić je nakon sednice saborskog Odbora novinarima u parlamentu rekao da je dobio negativan odgovor Sigurnosno-obaveštajne agencije na njegov zahtev da se ispita da li Rusija finansira izbornu kampanju Milanovića, kako to tvrde ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i kandidat za predsednika koga podržava HDZ Dragan Primorac.  

Ostojić je rekao medijima da je njegovo pitanje za SOA bilo i da li neko već dve godine prikuplja dokaze u vezi s tim da li Rusi na bilo koji način finansiraju Milanovića.  

"Izveštaj je stigao i odgovor je negativan. SOA je dala kategorički negativan odgovor da niko ne finansira predsednika", saopštio je Ostojić nakon sednice Odbora.  

Ono što mo tražili, to smo dobili, rekao je Ostojić i dodao da oni koji su za to zaduženi vrlo konkretno su na to odgovorili.  

"To više nije pitanje za mene nego za one koji obavljaju vrlo odgovorne funkcije u državi, od ministra spoljnih poslova (Gordana Grlić Radmana) pa do ovih koji bi trebalo da budu kandidati za predsednika da ne šire lažne informacije", poručio je Ostojić.  

Odgovor dobijen "u doslovno dve rečenice"

Rekao je da su na konkretna pitanja od SOA dobili odgovor u doslovno dve rečenice.  

"To je sasvim dovoljno i samo govori o tome na koji način se ponašaju oni koji tako nešto šire i govore", rekao je Ostojić, preneo ej HRT.  

Naglasio je da se ne prikupljaju nikakvi dokazi da predsednika Milanovića financiraju Rusi i da onaj ko je o tome govorio ne govori istinu, aludirajući i na izjavu Dragana Primorca, HDZ-ovog predsedničkog kandidata.  

Na pitanje da li treba ministar Grlić Radman da snosi političku odgovornost jer je on započeo priču da Milanovića finansiraju Rusi pa je kasnije reterirao, Ostojić je kazao da dva potpredsednika Vlade kažu da nema dokaza za tako nešto, a da ministar govori suprotno.  

"To je čisto ogovaranje, sramota za ovu zemlju, a da ne govorim o kršenju Ustava. Trebalo bi shvatiti da predsednik Republike deli odgovornost za spoljnu politiku pa, između ostaloga, i za njegovo ponašanje. Prema tome, s njim bi se trebalo savetovati, a ne da ga se opanjkava", rekao je.  

Premijer Andrej Plenković je u više navrata poslednjih dana optužio Milanovića da vodi prorusku politiku koja šteti hrvatskim interesima, a ministar Grlić Radman je rekao da mu Rusi plaćaju kampanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa