Region

Privremeno obustavljena tema Odbrambeno-otadžbinskog rata u školama Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2024

-

15:13

Privremeno obustavljena tema Odbrambeno-otadžbinskog rata u školama Srpske
Privremeno obustavljena tema Odbrambeno-otadžbinskog rata u školama Srpske - Copyright Ustavni sud BiH

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud BiH u kojem nema sudija iz reda srpskog naroda, na danas održanoj vanrednoj plenarnoj sednici doneo je privremenu meru za Pravilnik o nastavnom planu i programu za osnovno obrazovanje Republike Srpske i tema iz Nastavnog programa za istoriju za deveti razred osnovne škole o Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Odlukom o usvajanju privremene mere Ustavni sud je privremeno obustavio primenu osporenog člana pravilnika i priloga u delu koji se odnosi na "Temu 11. Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat".

Odlučeno je da ova odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno delovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenom zahtevu, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda BiH između ostalog, stoji da bi sprovođenje Pravilnika i Priloga u osporenom delu imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posledice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja dalje segregacije i podele među učenicima različitih etničkih zajednica, te povećanja osećaja isključenosti i marginalizacije učenika iz drugih etničkih zajednica, što bi moglo stvoriti atmosferu diskriminacije.

Komentari (0)

Evropa