Region

Euronews Srbija u Donjoj Jablanici: Traga se za više od 40 ljudi, situacija izuzetno teška

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2024

-

13:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) saopštila je danas da je pogrešno izračunat broj žrtava poplava, te da je na tom području stradalo ukupno 16 osoba. Kako je navedeno na konferenciji za medije, jedna osoba je pronađena mrtva u Buturević Polju u Konjicu, a 12 je stradalo u Donjoj Jablanici, gde je situacija najkritičnija. U Fojnici su poginule još tri osobe, pa je zvanično ukupan broj nastradalih u poplavama u Bosni i Hercegovini do sada 16.

Najteža situacija je u Donjoj Jablanici koja izgleda gotovo neprepoznatljivo, a fotografije iz vazduha najbolje svedoče razmeri katastrofe koja je juče pogodila ovo područje.

Reporterka Euronews Srbija trenutno se nalazi Jablanici gde smo dobili informaciju da se traga za više od 40 ljudi.

"Situacija je teška, doslovno katastrofalna i sve ekipe su na terenu. Angažovana je policija, vatrogasci, ekipe Hitne pomoći", navodi reporterka koja kaže da se tik iza naše ekipe nalazi klizište koje je zatrpalo 15 kuća.

"Ljudi su solidarni, povremeno dodaju pakete vode, sokova i ostale namirnice kako bi se olakšao rad mehanizacije i radnika koji pokušavaju lopatama, pa čak i golim rukama da uklone drveće, blato i kamenje", navodi naša reporterka.

U ranijem razgovoru za Euronews Srbija, Dijana Rađo iz Gorske službe za spasavanje Sarajevo rekla je da će danas fokus biti na pronalasku nestalih lica.

"Izuzetno je teško, na terenu radi teška mašinerija kako bi otkopala taj region koji je zatrpan kamenjem, zemljom, muljem, peskom, odnosno nasipima koji su se slili pomeranjem tla. Da bi spasioci radili na terenu, moraju da sačekaju da mašine odrade svoj posao, pa da krenu u potragu", rekla je Rađo.

Euronews Srbija

U međuvremenu je javljeno da će u četiri opštine lokalni izbori, koji se na području BiH održavaju sutra, biti odloženi zbog katastrofalnih poplava, odlučila je danas Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Izbori će biti odloženi na svim izbornim mestima u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku i Kreševu, saopšteno je iz CIK-a, dok će u Fojnici izbori biti odloženi na tri biračka mesta.

Datum održavanja izbora u tim mestima biće objavljen naknadno, kada se za to budu stekli uslovi.

 

Komentari (0)

Evropa