Region

Orban poručio Briselu: Ako nastavite da nas progonite, šaljemo autobuse sa migrantima na vaš glavni trg

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2024

-

11:00

Orban poručio Briselu: Ako nastavite da nas progonite, šaljemo autobuse sa migrantima na vaš glavni trg
Viktor Orban - Copyright Tanjug/AP/Alexandru Dobre

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je na društvenoj mreži X deo gostovanja u jednoj radio-emisiji u kojoj je direktno poručio Briselu šta će Mađarska uraditi ako nastave da ih "progone". Naime, Orban je poručio da birokrate u Briselu "ne shvataju poruku", te rekao da će Mađarska poslati autobuse pune migranata na centralni trg u Brisel, ukoliko ih "ne ostave na miru".

Podsetimo, EU je pokrenula posebnu proceduru kako bi od Mađarske naplatila kaznu od 200 miliona evra, što je Orban odbio.

"Mađarska politika imaju tu jednu karakteristiku koja je neobična u Briselu i nije česta pojava u Evropi - to je da mi govorimo šta zaista mislimo, i na kraju, uradimo to", rekao je on i poručio gradonačelniku Brisela "da se pripremi":

"Jer ako nastave da nas progone sa raznim kaznama iz Brisela, uradićemo šta žele i transportovaćemo migrante na njihov glavni trg autobusima. Na jedan potpuno legalan i neupitan način. Kako su namestili krevet, tako će i u njega leći", poručio je Orban.

Kazna koju je EU nametnula Mađarskoj bi trebalo da se isplati u celosti Evropskoj komisiji.

Međutim, prvi rok krajem avgusta je prošao, a onda je poslato još jedno upozorenje. I taj rok je istekao 17. septembra, a kako se Mađarska nije povinovala naređenjima, Komisija je pokrenula posebnu proceduru kojom će 200 miliona evra biti uzeti iz evropskog budžeta.

Osim toga, Mađarska mora da plati kaznu od milion evra za svaki dan nepoštovanja odluka suda dokle god su restrikcije o pravima na azil na snazi.

Mađarska još nije objasnila zašto se nije odazvala odlukama evropskih institucija. Premijer Orban je jednom prilikom rekao bi, zapravo, Mađarska trebalo od EU da dobije dve milijarde evra zato što je 2015. branila granice Evrope.

Komentari (0)

Evropa