Region

Iz Bugarske saopštili da neisticanje zastave Severne Makedonije tokom posete Davkove Sofiji nije greška

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2024

-

13:55

Iz Bugarske saopštili da neisticanje zastave Severne Makedonije tokom posete Davkove Sofiji nije greška
Gordana Siljanovska Davkova - Copyright Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

veličina teksta

Aa Aa

Neisticanjem zastave RSM tokom posete makedonske predsednice Gordane Siljanovske Davkove Sofiji nije greška, kažu iz kabineta predsednika Bugarske Rumena Radeva i dodaju da je makedonska predsednica bila u privatnoj poseti.

Savetnik šefa bugarske države Dimitar Stojanov kaže za agenciju BNT da neisticanjem zastave nije prekršen nijedan protokol i da se Davkova sa predsednikom Bugarske sastala privatno, odnosno da je povod njene posete bio kulturni događaj.

"Iz tog razloga, makedonska zastava nije istaknuta u Predsedništvu, jer takve posete ne zahtevaju striktno poštovanje državnog protokola", rekao je Stojanov, prenose nediji u Skoplju.

On je istakao da je razgovor Rumena Radeva i Gordane Siljanovske-Davkove bio izuzetno konstruktivan i protekao je u dobrom tonu.

Dogovorene su buduće državne posete RSM i Bugarskoj, što je, kako se navodi, definisao kao korak napred u dijalogu dve zemlje.

Na pitanje da li je neisticanje makedonske zastave provokacija, Stojanov je odgovorio da ne bi o tome da govori dok se radi na napretku i razvoju odnosa dveju država.

"Nije ispravno mešati zastavu o ovoj situaciji. Da li to znači da ako državnik iz susedne države dođe da popije kafu u Bugarskoj, treba isticati zastave", rekao je Stojanov i dodao da je sve ovo "nepotrebno pogoršavanje aktuelne situacije".

I novinar Ljubčo Neškov takođe tvrdi da propusta nije bilo i, kako je naveo, prema njegovom mišljenju reč je o "pokušaju da se RSM prikaže kao žrtva u svetu".

Makedonski premijer Hristijan Mickoski najavio je da će zvanično Skoplje danas uputiti demarš Ambasadi Bugarske u RSM, zbog neisticanja makedonske zastave tokom susreta Davkove i Radeva u Sofiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa