Region

Kojić: Duraković je politički kockar i blef političar, to znaju i Bošnjaci

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2024

-

22:30

Kojić: Duraković je politički kockar i blef političar, to znaju i Bošnjaci
Kojić: Duraković je politički kockar i blef političar, to znaju i Bošnjaci - Copyright Prinskrin/Youtube/RTRS vijesti

veličina teksta

Aa Aa

Najavom da bošnjačka deca neće neće pohađati nastavu u školama Republike Srpske potpredsednik Srpske iz reda bošnjačkog naroda već podiže tenzije pred lokalne izbore, kaže predsednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.  

Kojić kaže da Ćamil Duraković najnovijim istupima u medijima izigrava zaštitnika Bošnjaka iako ih je na prethodnim lokalnim izborima prevario.  

"Podsetiću ga da je on lično na prethodnim lokalnim izborima prevario svoje sunarodnike, pozivajući ih na bojkot izbora, jer je ranije putem pošte dobio dovoljan broj glasova da bude odbornik u lokalnom parlamentu. Tada je najavljivao da neće uzeti mandat, ali nedugo nakon toga je pokazao da je isti kao njegov ahbab (prijatelj) Naser Orić koji je ostavio svoj narod kada mu je bilo teško", rekao je Kojić u izjavi za Srnu.  

Ističe da to govori o kakvom čoveku je reč i da on apsolutno nema kredibilitet da priča o bilo čemu, a pogotovo da podiže tenzije.  

"Njemu smeta što će u udžbenicima, kako on reče, pisati da je (prvi predsednik Srpske Radovan) Karadžić pesnik i psihijatar. A, šta treba da piše, da je grobar, rudar, fudbaler? E, pa Ćamile, moraš da znaš da deca moraju učiti istinu, a ne ono što želiš ti i tvoji, kako ih nazivaš, evropski prijatelji. Ćamil priča da traži kompromis oko istine, a nikad ne reče zašto nije za vreme dok je obavljao funkciju načelnika Opštine (Srebrenica) nikad otišao na stratište srpskog naroda, zašto se nikad nije poklonio našim žrtvama", rekao je Kojić.  

Prema Kojićevim rečima, Durakovićevi izgovori su da su na grobljima sahranjeni i vojnici.  

"Da, jesu i mi smo ponosni na naše stradale vojnike i pripadnike Vojske Republike Srpske, ali Ćamil, takođe, neće da kaže da su ti ljudi ubijeni mnogo pre 1995. godine i da su ih vrlo verovatno ubili vojnici koji imaju mezarja u Memorijalnom centru u Potočarima, i to je jedina istina Ćamile", naveo je Kojić.  

"Duraković da se ne brine o tome šta će se učiti u Republici Srpskoj" 

On je podsetio da je Duraković pozvao Tužilaštvo da reaguje, a nije spominjao Tužilaštvo niti BiH kada ratni zločinac Sakib Mahmuljin pobegne nakon sramno male kazne koju je dobio za odsecanje glava Srbima u Vozući.  

"Ćamile nije OHR ovde zakon niti ustav, oni su ovde da pripomognu takvim kao što si ti da se stvori unitarna BiH, da se minimiziraju naše žrtve i da se ukine Republika Srpska", rekao je Kojić i istakao da to neće ići baš kako je zamišljeno i podsetio Durakovića da Kristijan Šmit, s kojim se nedavno sastao, nije visoki predstavnik nego mu se ovaj lažno predstavio.  

On je poručio Durakoviću da se ne brine o tome šta će se učiti u Republici Srpskoj jer se ni srpski predstavnici ne mešaju u nastavni proces u FBiH, te istakao da Duraković, iako se u Federaciji uči o Srebrenici, neće priznati da su najveći stručnjaci iz oblasti Holokausta rekli da tu nije bilo genocida.  

"Pozivaš se na međunarodni sud, a i sam si svestan da je taj sud antisrpski da je napravljen samo da Srbe osudi. Smeta ti sad i Srbija, a nije ti smetala kada je dala pomoć za Srebrenicu dok si sedio u načelničkoj fotelji, smetaju ti (predsednik Srpske Milorad) Dodik i Banjaluka, ali ti ne smeta plata iz Republike Srpske? Ti i tebi slični hoćete konflikt, i to je svima jasno. Dok god ne priznaš da su i Srbi stradalnici nećeš biti spreman da razgovaraš racionalno i da pogledaš istini u oči", naglasio je Kojić, poručivši Durakoviću da je "politički kockar i blef političar, što znaju i Bošnjaci koji su realni".  

Duraković je u intervjuu za Federalnu TV rekao da bošnjačka deca neće pohađati školu gde će učiti iz udžbenika istorije Republike Srpske da je Radovan Karadžić pesnik i psihijatar.  

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske saopštilo je ranije da je veoma simptomatično da je interesovanje medija iz FBiH usmereno samo ka nastavnom programu predmeta Istorije, te poručilo da ličnosti poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koje su obavljale značajne dužnosti, ne mogu biti izostavljene prilikom predstavljanja događaja koji se odnose na nastanak Republike Srpske i Odbrambeno-otadžbinski rat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa