Region

HDZ osudio ustaštvo u Imotskom: Na policiji i sudovima je da sankcionišu odgovorne pojedince

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2024

-

16:24

HDZ osudio ustaštvo u Imotskom: Na policiji i sudovima je da sankcionišu odgovorne pojedince
HDZ osudio ustaštvo u Imotskom: Na policiji i sudovima je da sankcionišu odgovorne pojedince - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) premijera Andreja Plenkovića najoštrije je danas osudila korišćenje nedopuštenih ustaških simbola i zastava u Imotskom, gde je proteklog vikenda održan koncert hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona.

Iz HDZ su poručili da je na policiji i sudovima da primereno reaguju i sankcionišu odgovorne pojedince.

Ova osuda HDZ-a je došla nakon jučerašnje osude  promocije ustaštva u Imotskom od predsednika Republike Zorana Milanovića. Milanović je u svojoj objavi na Fejsbuku juče optužio hrvatsku Vladu da je odgovorna za glorifikaciju ustaštva čemu, kako je naveo, ne sme biti mesta u današnjoj demokratskoj Republici Hrvatskoj.

“Savremena Hrvatska temelji se na Domovinskom ratu, univerzalnim vrednostima slobode, vladavine prava i demokratije te time i na jasnom odmaku od svih totalitarizama – i nacizma i fašizma i komunizma. Moderna Hrvatska, država hrvatskog naroda i svih njenih građana, ne može se temeljiti na propalim ideologijama i nedemokratskim režimima", navedeno je iz HDZ.

U tom kontekstu gledamo, kažu, i novi ispad SDP-ovog kandidata Zorana Milanovića, koji je ponovo demonstrirao raskoš licemerja i ideološke isključivosti. Dok se o mahanju jugo-komunističkom zastavom nije oglašavao, ne želeći da se zamera svojim glasačima na rigidnoj levici, Milanović je iskoristio neprimerene, protivzakonske postupke dela ljudi u Imotskom kako bi kriminalizovao celi skup i više od 20.000 sugrađana koji su došli na koncert povodom proslave Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

"Pritom se SDP-ov kandidat himbeno (licemerno), naknadnom pameti, poziva na „društvene i civilizacijske vrednosti – premda ih je kao predsednik RH sistemski i svesno urušavao: kršio je Ustav i zakone, pozivao na nepoštovanje državnih institucija, negirao Dan državnosti vlastite zemlje i uklanjao bistu dr Franje Tuđmana s Pantovčaka, širio govor mržnje i primitivizam, pretio da će pohapsiti sve Hrvate koji na parlamentarnim izborima nisu hteli da glasaju za SDP-ovu koaliciju i njega, koketirao s istočnim diktatorima, a Hrvatsku pokušao posvađati s demokratskim Zapadom i baciti je u međunarodnu izolaciju…", naveli su i HDZ i dodali:

"Bliže se predsednički izbori, pa Milanović nakon štetočinskog mandata na Pantovčaku očito nema šta da ponudi osim levičarima omiljene teme partizana i ustaša te vlastitih političkih korena, pa ponovo Hrvatsku deli na "naše i vaše".

Sada bi, kažu, Milanović hteo da licemerno i selektivno kriminalizuje sve sugrađane s koncerta u Imotskom, ali je mudro ćutao dok je njegov partner i provokator Miro Bulj, kojem SDP drži većinu u Sinju, u Hrvatskom saboru klicao "za dom spremni:

"Tada Milanović nije izražavao 'zabrinutost' zbog "civilizacijskih vrednosti", navedeno je u saopštenju HDZ-a.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa