Region

Vojnici u BiH moraće da paze na lajkove i smajlije: Sprema se novi kodeks ponašanja na internetu

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2024

-

12:30

Vojnici u BiH moraće da paze na lajkove i smajlije: Sprema se novi kodeks ponašanja na internetu
Vojnici u BiH moraće da paze na lajkove i smajlije: Sprema se novi kodeks ponašanja na internetu - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane (MO) BiH kreiralo je Nacrt kodeksa ponašanja pripadnika MO BiH i Oružanih snaga (MO) BiH na društvenim mrežama i onlajn platformama, kojim je detaljno propisano šta vojna i ostala zaposlena ili angažovana lica ne smeju da pišu, na primer, na Fejsbuku ili Instagramu, a moraće da paze, između ostalog, i šta lajkuju.

"Ovim kodeksom utvrđuju se pravila i principi odgovornog korištenja društvenih mreža i onlajn platformi od pripadnika MO BiH i OS BiH kako bi se sprečilo neetično ponašanje, podrivanje discipline, narušavanje međuljudskih odnosa, ugrožavanje bezbednosti i kršenje drugih standarda koji se primenjuju u MO BiH i OS BiH", navodi se u obrazloženju.

Aktivnosti na društvenim mrežama i onlajn platformama uključuju, kako je precizirano, objavljivanje, deljenje, komentarisanje i isticanje različitih reakcija na sadržaj, što podrazumeva čak i lajkovanje, dodavanje emotikona i slično.

Profimedia

 

Pripadnici MO i OS BiH, prilikom korištenja društvenih mreža i onlajn platformi za privatne svrhe, biće dužni da se pridržavaju niza pravila, a to su, između ostalog, dostojno predstavljanje MO BiH i OS BiH, "jačajući javno poverenje u te institucije".

"Ne komentarisati, objavljivati, deliti ili reagovati na sadržaje koji štete integritetu i ugledu MO i OS BiH. To se posebno odnosi na reagovanje na sadržaje, 'praćenje', 'deljenje sadržaja' i 'prihvatanja prijatelja' i učešće u grupama koje promovišu nacionalnu i rasnu netrpeljivost, nasilje, nasilni ekstremizam, terorizam, homofobiju, netoleranciju ili bilo kakve druge oblike diskriminacije zasnovane na različitostima", istaknuto je u nacrtu, koji je u procesu konsultacija.

Moraće se pripadnici ovih institucija uzdržavati od vređanja i neprimerene reakcije te izbegavati bilo kakve vulgarnosti, a zabranjeno im je objavljivanje neprimerenih fotografija, video-materijala i drugih sadržaja.

Neće smeti ni da istupaju na društvenim mrežama i onlajn platformama o pitanjima u vezi sa stanjem i odnosima u MO i OS BiH bez pisanog odobrenja resornog ministra, trenutno Zukana Heleza.

Zabranjuje se vojnicima i ostalim zaposlenima korištenje zvaničnih loga i oznaka MO BiH i OS BiH kao vizualni identitet privatnog ili grupnog profila, odnosno obeležja koja mogu dovesti treća lica u zabludu da se radi o službenom profilu ovih institucija.

Zabranjeno je neprimereno komentarisanje, obraćanje ili bilo kakva neprimerena komunikacija sa predstavnicima organa vlasti na svim nivoima u BiH, organizacija i institucija", istaknuto je, između ostalog, u nacrtu i još niz drugih zabrana.

"Posebnu pažnju posvetiti zabrani objava fotografija i podataka o vojno kontrolisanim područjima te fotografija i video-zapisa o incidentima na vojnim lokacijama ili incidentima u kojima su učestvovali pripadnici MO i OS BiH", ističe se u nacrtu.

Nije, međutim, precizirano koje su kazne predviđene za neposlušne pripadnike MO i OS BiH, ali se navodi da kršenje pravila povlači disciplinsku odgovornost u skladu sa zakonima i pravilnicima koji tretiraju ovu oblast, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Boško Šiljegović, parlamentarni vojni poverenik BiH, smatra da je ovaj kodeks koristan, te ističe da je sa saradnicima učestvovao u izradi njegovog prednacrta. Prednacrt je, dodaje, otišao u MO BiH, koje je nedavno imalo radionicu i izrađen je nacrt. Šiljegović smatra da mora da postoji u kodeksu i deo koji se odnosi na zloupotrebu društvenih mreža.

"Posebno treba naglasiti da se ne smeju putem društvenih mreža odavati stvari koje su od vojnog značaja, odnosno vojno poverljive ", kaže Šiljegović za Nezavisne novine.

Komentari (0)

Evropa