Region

Otkriveni prvi slučajevi svinjske kuge u Hercegovini

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2024

-

23:23

Otkriveni prvi slučajevi svinjske kuge u Hercegovini
Otkriveni prvi slučajevi svinjske kuge u Hercegovini - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Prvi slučajevi svinjske kuge otkriveni su u dva domaćinstva u zapadnoj Hercegovini zbog čega su preduzete mere kako bi se sprečilo širenje te veoma zarazne bolesti i veliki gubici proizvođača. 

Kako su saopštili iz federalnog Ministarstva poljoprivrede, analizom uzoraka u laboratoriji Veterinarskog fakulteta u Sarajevu utvrđena je zaraza afričkom svinjskom kugom kod tri svinje iz domaćeg uzgoja u dva domaćinstva u zapadnohercegovačkoj županiji.

Sumnju na bolest prijavila je veterinarska stanica Posušje, objavila je Hina.

Nakon dobijenih nalaza životinje su eutanazirane i preduzete su mere koje imaju za cilj da zaustave širenje zaraze iz pogođenog područja.

Mere uključuju i popisivanje svih svinja u krugu od tri kilometera od mesta zaraze, zabranu prevoza i trgovinu svinjama. 

"Ovim putem apelujemo na vlasnike farmi da preduzmu mere i spreče širenje ove visoko zarazne bolesti za svinje koja značajno može proizvesti gubitke po poljoprivredna domaćinstva koja se bave svinjogojstvom", saopštilo je ministarstvo.

Afrička svinjska kuga je virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja nije opasna za ljude i druge životinje, ne spada u zoonoze pa se tako ni na koji način ne može preneti na čoveka i ugroziti njegovo zdravlje.

Međutim, izaziva hemoragičnu groznicu s visokim stopama smrtnosti kod domaćih svinja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa