Region

Stanivuković: Apsolutno sam protiv da se predstavnicima Republike Srpske sudi pred sudovima BiH

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2024

-

21:37

Stanivuković: Apsolutno sam protiv da se predstavnicima Republike Srpske sudi pred sudovima BiH
Stanivuković: Apsolutno sam protiv da se predstavnicima Republike Srpske sudi pred sudovima BiH - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je danas da je "apsolutno protiv" da se predstavnicima Republike Srpske sudi pred sudovima Bosne i Hercegovine.

On je za sarajevsku N1 televiziju rekao da se "na ovaj način politički i ekonomski preti" Republici Srpskoj.

"Ja bih tu temu razdvojio na dva dela. Prvo, to što su mnoge firme ojadile i opustošile budžete, dobile tendere od 800.000, milion i po, pokrali budžet, javne finansije – to je tema za Tužilaštvo Republike Srpske, za naše sudove i pravosudne institucije. I taj stav nipošto ne menjam, borim se za to da se to rasvetli", rekao je Stanivuković, komentarišući američke sankcije koje su pogodile pojedine subjekte, što je dovelo do gašenja računa i nekih firmi.

Usprotivio se mogućnosti procesuiranja ovih slučajeva pred sudovima na državnom nivou.

"Drugo, ovo nije dobro za Republiku Srpsku. S druge strane, apsolutno sam protiv toga da se našim predstavnicima sudi u sudovima BiH, protiv toga sam da se na ovaj način Republici Srpskoj politički i ekonomski preti", rekao je Stanivuković i dodao: "Republika Srpska ima pravo da donosi i sprovodi svoje zakone, Republika Srpska ima svoju autonomiju. I ne treba imati nijednu dilemu – to sam video hiljadu puta i na svojoj koži što sam se više penjao do pozicije gradonačelnika, razgovarao s mnogim diplomatama – ovde postoji politička agenda Evrope i sveta i bošnjačkih političara da BiH bude jedna zemlja unitarna bez kantona – to je njihov problem, ali bez entiteta – e to je već naš problem".

"Mi smo za snažnu Republiku Srpsku, a oni su da Republiku Srpsku svedu na što manje nadležnosti i na kraju da nema nijednu nadležnost“, istakao je Stanivuković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa