Region

Makedonski ministar: Spremni smo na bugarski zahtev, ali da promena stupi na snagu kad uđemo u EU

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2024

-

19:17

Makedonski ministar: Spremni smo na bugarski zahtev, ali da promena stupi na snagu kad uđemo u EU
Makedonski ministar: Spremni smo na bugarski zahtev, ali da promena stupi na snagu kad uđemo u EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nova vlada u Skoplju spremna je da promeni ustav i unese bugarsku manjinu u taj dokument, ali uz klauzulu da ta promena stupi na snagu na dan ulaska Severne Makedonije u Evropsku uniju, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Timčo Mucunski.

Šef diplomatije Severne Makedonije je na Dubrovnik Forumu naglasio da su Makedonci "puno puta" bili svedoci dvostrukih standarda evropskih institucija, ali da ipak u ogromnoj većini ostaju proevropski orijentisani jer znaju da "nema boljeg puta", prenosi Hina.

Mucunski, potpredsednik stranke VMRO-DPMNE, koja je ponovno preuzela vlast u Severnoj Makedoniji, petog dana na novoj funkciji imao je svoj prvi javni nastup u Dubrovniku. 

Skoplje se godinama sporilo sa Atinom o imenu države, što je rešeno 2019. dodavanjem geografske odrednice u naziv zemlje i omogućavanjem njenog ulaska u NATO.

Severnoj Makedoniji tek su 2022. otvoreni pregovori o članstvu u Evropskoj uniji, ali je potom usledio ultimatum Bugarske koja želi da Skoplje promeni ustav i u njega uvede makedonske Bugare.

Mucunski je rekao da se taj zahtev "pojavio vrlo brzo i neočekivano te svake godine ima novi nivo" - prvo se govorilo o istoriji, pa jeziku, pa manjinskim pravima u ustavu. 

"Želimo predvidljivost, želimo da znamo da je to poslednje bilateralno pitanje pred nama”, kazao je Mucunski, ocenivši to "racionalnim, evropskim kompromisom". 

On je naglasio da nova vlada želi dobre odnose s Bugarskom i da će ona biti fokusirana na evropsku integraciju i sve što ona nosi sa sobom - borbu protiv korupcije, vladavinu prava i ekonomski razvoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa