Region

Za održivi razvoj i pristup EU, Zapadnom Balkanu neophodne veće investicije

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2024

-

17:50

Za održivi razvoj i pristup EU, Zapadnom Balkanu neophodne veće investicije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu, a istovremeno nedovoljne da odgovore na rastuće potrebe zemalja Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu pristupanja EU i dostizanja Agende 2030. godine, poručeno je na otvaranju prve Akademije za finansiranje Ciljeva održivog razvoja za učesnike i učesnice iz šest ekonomija Zapadnog Balkana, koja je organizovana u Baru.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pokrenuo je Akademiju za finansiranje Ciljeva održivog razvoja 2022. godine, a ova platforma, koja je sada otvorena za ekonomije Zapadnog Balkana, olakšava razmenu iskustava i najboljih praksi, podstičući saradnju među vladama, privatnim sektorom i međunarodnim finansijskim institucijama, prenosi podgorička Pobjeda.

Kako je istakla stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova, iako je istekla polovina predviđenog vremenskog perioda za njihovo postizanje, na globalnom nivou dosad je ostvareno svega 16 odsto ciljeva i dodala da u preostalih šest godina za ostvarenje Agende 2030, dostizanje Ciljeva održivog razvoja zahteva sinergijsko delovanje javnih i privatnih investicija, jer su tradicionalni načini finansiranja nedovoljni za ostvarenje razvojnih ciljeva.

Kako je navela, ovo je naročito značajno u kontekstu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU, jer su procesi pristupanja EU i dostizanja Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030 u najvećoj meri komplementarni.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Crne Gore, Bojana Bošković, istakla je da je dugogodišnja saradnja između UNDP-a i Crne Gore rezultirala značajnim pomacima na putu prema održivom razvoju Crne Gore. 

"Kad razmišljamo o budućnosti, ne smemo zanemariti značaj Agende 2030, posebno sada kada integracija u EU ide ubrzanim tokom i kada usklađivanje naših razvojnih strategija sa Ciljevima održivog razvoja postaje još važnije", navela je ona. Bošković je istakla da sada fokus treba da bude na budžetiranju Ciljeva održivog razvoja i korišćenju inovativnih alata za finansiranje. 

"Integrisanjem Ciljeva u naše nacionalne budžetske procese možemo osigurati da se naši finansijski resursi efikasno rasporede, kako bi ispunili naše razvojne ciljeve", dodala je Bošković.

Skup je organizovan uz podršku globalnog Centra za održivo finansiranje UNDP-a, Regionalnog centra UNDP-a za Evropu i Centralnu Aziju u Istanbulu i Ministarstva finansija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa