Region

Sve osim jedne primorske opštine u Crnoj Gori dobile status grada: Na severu Berane nije ispunilo kriterijume

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2024

-

13:53

Sve osim jedne primorske opštine u Crnoj Gori dobile status grada: Na severu Berane nije ispunilo kriterijume
Sve osim jedne primorske opštine u Crnoj Gori dobile status grada: Na severu Berane nije ispunilo kriterijume - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sve opštine na primorju Crne Gore dobiće status grada, izuzev Ulcinja, što je predviđeno nacrtom novog Zakona o lokalnoj samoupravi.

To znači da će status grada na jugu dobiti Bar, Herceg Novi, Kotor, Budva i Tivat, dok bi na severu status grada mogla dobiti samo Pljevlja i Bijelo Polje, prenosi RTCG.

Očekuje se da će, pored Podgorice i Cetinja, status grada u centralnom delu Crne Gore dobiti i Nikšić.

Državni sekretar u crnogorskom Ministarstvu javne uprave Dragiša Janjušević izjavio je da se nacrtom zakona o lokalnoj samoupravi menja više od 50 odsto obuhvata postojećeg zakona, kao i da je njime predviđena decentralizacija i podela administrativnih jedinica na opštine i gradove, koji će preuzeti veće nadležnosti.

"Novim nacrtom Zakona o lokalnoj samoupravi jasno su precizirani kriterijumi koji moraju da budu zadovoljeni da bi se dobio status opštine, a osnovni je da mesto ima više od 8.000 stanovnika", rekao je Janjušević.

Da bi opština dobila status grada, pojasnio je on dalje, mora da ispunjava četiri bitna kriterijuma - demografski koji podrazumeva broj stanovnika, fiskalni kapacitet, indeks razvijenosti i indeks konkurentnosti je treći kriterijum koji nam je jako bitan, a na kojem je radilo Ministarstvo ekonomskog razvoja.

"I četvrti kriterijum jeste infrastruktura", kazao je Janjušević.

Na osnovu tih kriterijuma, rekao je Janjušević, status grada će dobiti sve opštine osim Ulcinja kome nedostaje malo investicione, ekonomske dinamike.

"Mislim da će vrlo brzo u nekom narednom periodu biti konkurentan za status grada. Što se tiče središnjeg dela tu je Nikšić. I na severu mislim da će to biti samo dve opštine - Pljevlja i Bijelo Polje. Kriterijumi za sticanje statusa grada omogućavaju zdravu konkurentnost i opštine mogu da rade na tome da ih u narednom periodu ispune", zaključio je Janjušević.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa